Sharp ako prvý na svete vyvinul 3D LCD so štyrmi základnými farbami

Tlačový servis  /  16. 04. 2010, 00:00

Spoločnosť Sharp vyvinula ako prvá na svete 3D LCD so štyrmi základnými farbami s najvyšším jasom*1 a extrémne nízkym tzv. crosstalkom (nežiaduce dvojité obrysy obrázkov – tzv. duchovia). Pri nosení špeciálnych 3D okuliarov si môžu diváci užiť pôsobivý 3D obraz s výnimočne realistickým pocitom priestoru.

Všeobecne 3D LCD používajú systém založený na technológii časovania displeja v kombinácii so špeciálnymi stmievajúcimi okuliarmi so sklami z tekutých kryštálov. V tomto systéme sú obrázky určené pre ľavé a pravé oko striedavo zobrazované na LCD obrazovke. 3D okuliare majú sklá z tekutých kryštálov a striedavo sa stmievajú a prepúšťajú obraz tak, aby ľavé oko sledovalo iba párne snímky určené pre ľavé oko a pravé nepárne. Mozog diváka automaticky spojí tieto samostatné pohľady do jedného a vníma ich ako jeden priestorový obraz. Avšak zobrazovanie 3D obrazu týmto systémom na tradičných displejoch trpelo nízkym jasom a malou ostrosťou obrysov.

Novo vyvinutý 3D displej z tekutých kryštálov od Sharpu ponúka radikálne nové riešenie vyššie spomínaných problémov a to vďaka kombinácii štyroch unikátnych špičkových LCD technológií Sharpu: (1) UV2A technológie*1, základnej technológie Sharpu pre LCD TV panely, (2) RGBY technológie štyroch základných farieb*2, (3) FRED technológie*3 a (4) technológie tzv. side-mount scanning LED podsvietenia*4. LCD je optimalizovaný pre 3D televíziu a preto je jas obrazovky pri zobrazovaní 3D obrazu 1,8-krát vyšší než pri tradičných displejoch*5 a crosstalk je extrémne nízky. RGBY technológia využíva štyri základné farby, pridaním žltej (Y) k trom tradičným základným farbám červenej (R), zelenej (G) a modrej (B). Táto technológia sa podieľa na živších farbách vďaka vyššej svetelnej priepustnosti panelu a širšiemu farebnému spektru (rozsahu farieb ktoré môžu byť zobrazené), ktoré bolo ťažké dosiahnuť na bežných farebných displejoch využívajúcich 3 základné farby.

Od prvej masovej výroby LCD displejov pre elektronické kalkulačky v roku 1973 Sharp vytvoril široké spektrum produktov s displejmi z tekutých kryštálov vďaka neustálemu vývoju priekopníckych technológií a bol vždy hnacou silou trhu s plochými displejmi. V budúcnosti sa chce Sharp ďalej venovať objavovaniu nových možností na trhoch s 3D a ďalej vylepšovať svoje jedinečné LCD technológie.

1 Usporiadanie molekúl tekutých kryštálov do jednoduchej štruktúry pomocou ultrafialového žiarenia.

 

2 Technológia štyroch základných farieb pre vstupný signál LCD, keď k trojici základných farieb červenej (R), zelenej (Z) a modrej (B) je pridaná žltá (Y).

 

3 Frame Rate Enhanced Driving; technológia tvorby signálu pre 3D LCD TV.

 

4 Side-mount scanning LED Backlight – technológia podsvietenia umožňujúca znížiť tzv. crosstalk.

 

5 Sharp LCD nevybavené technológiami spomenutými v poznámkach *2 a *5 vyššie.

 

Neprehliadnite: