Nová generácia tlače – Cloud Print

Peter Funka  /  19. 04. 2010, 00:00

Aktivity Googlu smerujú naozaj všade - najnovšie chce pomáhať aj pri tlačení dokumentov a nejde na to vôbec zle, chce totiž vyriešiť problémy s ovládačmi.

Je možné, že Google určí svojim novým projektom ďalší smer vývoja tlače dokumentov. Projekt dostal názov Google Clound Print a mohol by znamenať malú revolúciu vo svete tlačiarní.

O čo ide? Dnes je tlačenie dokumentov jednoduchou záležitosťou – tlačiareň pripojíte k počítaču cez USB port, nainštalujete ovládače a jednoducho tlačíte. Google však na celú problematiku ide inak – ako inak, s využitím internetu.

Jeho model spočíva v pripojení vašej tlačiarne na službu Cloud Print. Pripojenie k PC teda odpadá, čo prináša veľké množstvo výhod – predovšetkým ovládače, ktoré na Windowse či Macu nepredstavujú veľký problém, no nájsť ovládače pre Linux (či iné systémy) môže byť v niektorých prípadoch tuhý oriešok.

Ďalšou nespornou výhodou je tlač z iných zariadení ako je desktopové PC či notebook. Využitím Print Cloud sa jednoznačne rieši problém tlače z mobilných zariadení – smartphonov, tabletov a podobne, kde je dnes stále prekážka s konektivitou tlačiarne.

Google tento projekt prezentuje ako jasnú budúcnosť tlače a tlačiarní – ostáva len zapracovať tento ambiciózny návrh do praxe, pretože dnes žiadnu takúto tlačiareň nenájdete. Je otázkou, či poprední výrobcovia tlačiarní ako HP, Canon či Lexmark budú túto službu podporovať.

Určite ale neočakávame rýchly nástup tejto technológie, aj keď ide o projekt, ktorý vyzerá veľmi sľubne – bude chvíľu trvať, než bude mať dostatok používateľov tlačiarne, ktoré budú Cloud Print podporovať. Druhou otázkou ostáva, či ich bude dosť na to, aby sa tento projekt oplatilo realizovať.

zdroj: mashable.com

Neprehliadnite: