Nová platforma Intelu koncom roka

Peter Funka  /  16. 04. 2010, 08:08

Intel pokračuje v boji s AMD - procesorová vojna je v ďalšom kole a práve Intel informoval o nových procesoroch, ktorých sa máme dočkať ešte tento rok.

Jeden z najväčších výrobcov hardvéru na svete, spoločnosť Intel, oznámila že nové procesory sa do výroby dostanú na konci tohto kalendárneho roku. Procesory by mali byť logickým nasledovníkom veľmi populárnej série i5 a i7.

Nový rad procesorov Intel má kódové označenie Sandy Bridge (posledná nová architektúra i7 bola kódovo označená ako Nehalem). Má byť vyrábaná 32 nanometrovým výrobným procesom, čo je skok proti 45 nanometrom Nehalemu.

Ďalšia novinka sa týka modelu inštrukcií, ktorými sa budú nové procesory riadiť – ide o tzv. AVX (Intel Advanced Vector Extension) inštrukcie, ktoré sú navrhnuté pre zrýchlenie spracúvania zvuku, obrazu aj videa. Vyšší výkon však Intel sľubuje aj vo vykresľovaní 3D modelov, vedeckých simulácií, ale aj v inžinierskych aplikáciách či finančných analýzach.

Všetky novinky ohľadne nových procesorov od Intelu prichádzajú z hlavného mesta Číny – Pekingu, kde sa koná akcia nazvaná Intel Developer Fórum. Na utorkovej tlačovej konferencii ich zverejnil jeden z generálnych manažérov Intelu, David Perlmutter.

Intel si dovolil aj malý výlet do budúcnosti a predpovedal, že ďalšia generácia procesorov po Sandy Bridge bude vyrobená 22 nanometrovým procesom – uvidíme, kedy sa začne hovoriť o tejto generácii, no nepredpokladáme že to bude skôr ako o rok a pol.

Procesory súčasného mainstreamu na čele s i5 sú jedny z najvýhodnejších v pomere cena/výkon, naopak najnovší i7 -965 Extreme doslova „trhá asfalt“ a je najvýkonnejším deskotopovým procesorom dneška.

 

Zdroj: news.zdnet.com

 

Neprehliadnite: