Opera na iPhone!

Peter Funka  /  15. 04. 2010, 08:55

Prekáža vám na iPhone prehliadač Safari? Opera Mini vás môže potešiť - je zadarmo a jednoznačne stojí za vyskúšanie.

Apple iPhone bol doteraz považovaný za jeden z „najkomunistickejších“ prístrojov – Apple doň nepustilo žiadnu aplikáciu, ktorá sa jej nepozdávala. Šlo hlavne o konkurenčný softvér k Applom dodávaným aplikáciám – no dnes sa zdá, že Apple mierne povolilo opraty.

Na iPhone sa totiž po veľmi dlhom čakaní dostáva Opera Mini – jeden z najlepších mobilných prehliadačov. V týchto chvíľach by mal byť k dispozícii na AppStore – samozrejme pôjde o aplikáciu, ktorá bude k dispozícii zadarmo.

Čo môže Opera Mini ponúknuť? Prinajmenšom alternatívu k browseru Safari, ktorý na iPhone tlačí Apple. A môže to byť aj jednou z šancí Opery ako zlepšiť svoje postavenie na trhu, keďže na desktopoch Opera výrazne tratí už niekoľko rokov.

Opera mini však neprichádza len na iPhone – na App Store bude dostupná aj pre iPod Touch, mp3 prehrávač od Apple, ktorý je vzhľadom takmer nerozoznateľný od iPhone, no niektoré funkcie mu samozrejme chýbajú.

iPhone nie je samozrejme dokonalý prístroj a môžete na ňom spúšťať aj aplikácie, ktoré nedostali „posvätenie“ od Apple. Hacknutie iPhone, tzv. jailbreak nie je príliš zložitá záležitosť, avšak prichádzate ním o záruku.

Ide v prípade mobilnej Opery len krok smerom k používateľom, či môžeme čakať ďalšie ústupky v tvrdej politike Apple? Uvidíme už čoskoro. Možno na nás čakajú ďalšie prekvapenia.

zdroje: mashable.com, opera.com

Neprehliadnite: