Dvadsaťšesť freeware „SoftwareOK“ programov

Július Pastierik  /  13. 04. 2010, 08:46

Mnohí používatelia dávajú prednosť jednoúčelovým a malým programom, ktoré môžu zároveň používať aj ako portable (bez nutnosti inštalácie). A práve takéto aplikácie (až na niekoľko výnimiek, kedy sa musia programy inštalovať) ponúka nemecký portál SoftwareOK.de.

Všehochuť programov – tak by sa dal stručne definovať obsah portálu SoftwareOK, kde nájdete ako programy nanajvýš zaujímavé a užitočné, tak aj programy, ktoré vás nemusia ničím osloviť. Vzhľadom na ich počet každý uvedieme iba niekoľkými slovami, čo vzhľadom na ich jednoduchosť väčšinou aj postačuje. Pretože väčšina z nich sa neinštaluje, túto informáciu nebudeme spomínať a uvedieme iba opačnú informáciu pri tých programoch, ktoré inštalovať musíte. Pre poriadok uvedieme programy v abecednom poradí bez ohľadu na ich spôsob použitia.

12-Ants

3 až 50 mravcov naháňajúcich alebo utekajúcich pred kurzorom – jednoducho zábavka pre menšie deti alebo pre správcov systému potom, keď ráno zistia, že počas predchádzajúcej bujarej noci menili heslá.

BlankAndSecure

Užitočný program určený pre neobnoviteľné vymazanie súboru z disku s možnosťou nastavenia počtu prepisov. Okrem súborov, ktoré sa do programu vkladajú metódou „drag and dropp“ umožňuje takýmto spôsobom vymazať aj „prázdne“ miesta na disku. Pri prvom spustení sa vyžaduje potvrdenie licenčného ujednania.

ColorConsole

Pracovná konzola s možnosť rôzneho farebného zobrazovania, preddefinovania najčastejšie používaných príkazov, kopírovania (Ctrl+C), vkladania (Ctrl+V), vyhľadávania atď.

CpuFrequenz

Utilita na zistenie frekvencie vášho procesora.

DesktopOK

Program, pomocou ktorého si môžete odpamätať a následne znovu nastaviť ikony na vašej pracovnej ploche.

DesktopSchneeFree

Program, ktorý môže nielen rušiť zobrazovaním vločiek, bublín či iných „poveternostných radostí“, ale môže aj pomôcť zobrazovaním hodín s možnosťou nastavenia vlastného pozadia a ručičiek. Tento program sa inštaluje.

DirPrintOK

Ako naznačuje názov tohto programu, je určený pre vytlačenie obsahu adresára (vrátane informácií o súboroch) s možnosťou filtrovania a exportovania tohto zoznamu do txt, csv, html alebo xls formátu. Samozrejme, pri tomto umožňuje pracovať aj s podadresármi s možnosťou rozbaľovania ich štruktúry do rôznej úrovne. Tento program sa inštaluje.

DontSleep

Táto utilita je určená pre tých používateľov, ktorí potrebujú v stanovenom čase vypnúť počítač, hybernovať ho a pod.

FavoritenFreund

Obľúbené položky prístupné na jeden klik s možnosťou výberu internetového prehliadača – to je stručná charakteristika tohto programu.

FingerWeg

Program je určený na zistenie procesu, ktorý zamkol súbor, oblokovanie tohto súboru, jeho zálohovanie a vymazanie. V prípade potreby je možné previesť spolu s vymazaním aj reboot systému.

FontFontViewOK

Program na zobrazenie zoznamu fontov s možnosťou definície vlastného zobrazovaného textu, dvojpanelového zobrazenia (s možnosťou nastavenia osobitných parametrov pre ľavý pravý aj pravý panel) a prípadnú tlač zoznamu. Pri dvojpanelovom zobrazení je možnosť tlače buď ľavého alebo pravého panelu.

IsMyLcdOK

Je váš LCD monitor v poriadku? Otestujte ho pomocou programu IsMyLcdOK. Pri prvom spustení sa vyžaduje potvrdenie licenčného ujednania.

LTK

Program pre generovanie čísiel v hrách typu Loto, Keno, Toto...

LauschAngriff

Program pre sledovanie aktivity so súbormi na disku (vytvorenie, zmena obsahu či atribútov, vymazanie... s možnosťou exportu do txt, csv, html alebo xls formátu), ktorý ocenia nielen správcovia systému. Program je určený iba pre analýzu a učebné účely, jeho použitie pre účely sledovania či kontroly nie je bez súhlasu autora povolené. Tento program sa inštaluje.

MeinPlatz

Program MeinPlatz je určený pre jednoduché preskenovanie disku (s možnosťou filtrovania a výberu adresárov) a zistenie, koľko miesta ktoré časti zaberajú s možnosťou ich vymazania. Výsledný zoznam je možné exportovať do txt, csv, html alebo xls formátu. Tento program sa inštaluje.

MeineCPU

Jednoduchý program, ktorý vypíše nielen základné informácie o vašom procesore, ale umožní vám otestovať aj jeho reálnu rýchlosť pomocou niekoľkých testov.

MeineSpalte

Tento program je určený ako rozšírenie pre súborového správcu (napríklad Q-Dir, ktorý si predstavíme zakrátko), pričom pomocou neho dokážete pri súbore zobrazovať také údaje, ako sú napr. DPI obrázkov, ich veľkosť, veľkosť adresárov atď. Jeho súčasťou je aj možnosť exportu do txt, csv, html alebo xls formátu. Tento program sa inštaluje.

NewFileTime

Pomocou tohto programu môžete nastaviť dátum a čas vytvorenia, modifikácie a použitia súboru. Pri prvom spustení sa vyžaduje potvrdenie licenčného ujednania.

OneLoupe

Program, ktorý je určený hlavne pre slabozrakých používateľov – je to lupa, pomocou ktorej zväčšujete obrazovku. Pri prvom spustení sa vyžaduje potvrdenie licenčného ujednania.

OnlyStopWatch

Stopky s možnosťou pokračovania v prerušenom sledovaní času, či s možnosťou ich opätovného spustenia. Pri prvom spustení sa vyžaduje potvrdenie licenčného ujednania.

ProcessKO

Utilita určená pre „odstrelenie“ procesov, ktorý je vzhľadom na svoje možnosti (napr. časovač) určený hlavne pre skúsených používateľov. Pri prvom spustení sa vyžaduje potvrdenie licenčného ujednania.

Q-Dir

Až štvorpanelový správca súborov (ktorý je o. i. jazykovo lokalizovaný aj do slovenčiny) je určený hlavne pre tých používateľov, ktorí nemajú radi záložky a potrebujú pritom viac, ako klasické dva panely, ktoré sú súčasťou mnohých súborových správcov. Program je možné stiahnuť aj ako „klasický“ inštalačný program, aj ako portable verziu a, ako sme už spomínali, okrem neho bude pre mnohých vhodné nainštalovať aj program MeineSpalte (jeho možnosti zobrazovania nájdete potom v kontextovom menu príslušných panelov).

StressMyPC

Jednoduchý ale efektívny záťažový test pre váš počítač. Pri prvom spustení sa vyžaduje potvrdenie licenčného ujednania.

WinBin2Iso

Program pre prevod z BIN do ISO formátu.

WinPing

„Pingovanie“ IP adresy s možnosťou nastavenia počtu (jeden až päťkrát) a tlače výsledku.

Zigarettenschachtel-Spruch

Program pre tvorbu a tlač nálepiek o škodlivosti fajčenia. Po nainštalovaní programu je základný text v nemčine, nič však nebráni tomu, aby ste si ho nenapísali v tvare, v akom vyhovuje vám.

Internet: www.softwareok.de (anglická verzia stránok www.softwareok.com)

Neprehliadnite: