Náklady na jeden iPad sú 260 dolárov, tvrdia odborníci

Martin Tomšík  /  09. 04. 2010, 07:40

Analytici tvrdia, že výroba jedného iPadu stojí iba polovicu z jeho predajnej ceny. Odhadnuté boli ceny jeho komponentov, špekuluje sa aj o dátume uvedenia na európsky trh. Pozrite si videá, na ktorých je toto známe zariadenie.

Odborníci z tímu iSuppli odhadujú, že reálne náklady na výrobu jedného tabletu z dielne spoločnosti Apple sa pohybujú na sume 260 dolárov (194 eur). Ide zároveň o základnú verziu prístroja, ktorá sa v Amerike predáva za 499 dolárov (373 eur). Ak by bol tento odhad správny, rozdiel v sume činí takmer 240 dolárov. iPad bol uvedený na trh v sobotu 3.4.2010, do 24 hodín bol hacknutý, neskôr rozmixovaný a podarilo sa ho aj rozbiť bejzbalovou pálkou.

Dotykový displej stojí podľa odhadov 95 dolárov (71 eur), zadný kryt 10.5 dolára (7,8 eura) a samotný procesor 26,80 dolára (20 eur). V tomto prípade ide o model, ktorý disponuje pevný diskom s kapacitou 16 GB a má iba podporu technológie WiFi. 699-dolárový (523 eur) model je poskladaný z komponentov v hodnote 348 dolárov (260 eur). Ide teda opäť o polovicu z reálnej predajnej ceny.

Podobne odborníci odhadli aj sumy pri iných produktoch od spoločnosti Apple, známy je najmä prípad iPhonu. O tejto novinke informoval magazín Mashable.

 

Neskôr v apríli by mali byť k dispozícii modely s podporou technológií WiFi a 3G, vraví sa na stránkach spoločnosti Apple. Presný dátum zatiaľ zverejnený nebol, koncom apríla sa má iPad taktiež dostať na vybrané trhy do Európy.

Server Neowin.net odhaduje, že iPad by sa do Európy mohol dostať 24. apríla 2010. Odvoláva sa na fakt, kedy Apple zvyčajne začína s predajom svojich noviniek často v sobotu (v USA začal predaj taktiež v sobotu). Spĺňalo by to ďalšiu podmienku, ktorou je podľa vyjadrení uvedenie v "neskoršom aprílovom dátume".

Predpokladať teda môžeme, že v tento deň sa začne aj predaj drahšej a lepšej verzie iPadu. Na Slovenskom či Českom trhu, ale toto zariadenie tak skoro neuvidíme. Kúpiť si ho bude možné zatiaľ len v krajinách ako: Austrália, Kanada, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Japonsko, Španielsko, Švajčiarsko, Veľká Británia a samozrejme USA. 

iPad vo večernej šou Davida Lettermana 

 

Zničenie tabletu bejzbalovou pálkou

 

 

Rozmixovaný iPad

 

 

 

Neprehliadnite: