Informačné a komunikačné technológie rozhodujúce pre dosiahnutie trvale udržateľného vývoja

Tlačový servis  /  29. 03. 2010, 00:00

Širokopásmový prístup bude zohrávať kľúčovú úlohu pri riešení výziev našej doby, ako sú napríklad chudoba, klimatické zmeny a ekonomická kríza. Rok 2010 predstavuje desiate výročie Rozvojových cieľov tisícročia (MDG, Millenium Development Goals).

  • Významný potenciál na zdokonalenie zdravia, vzdelávania a možností generovania tržieb

  • Širokopásmový prístup je podmienka pre ekonomiku s nízkou produkciou CO2

V nadchádzajúcich piatich rokoch je sektor informačných a komunikačných technológii (ICT) pripravený zohrávať kľúčovú úlohu v boji proti chudobe a klimatickým zmenám, ako aj pri urýchľovaní ekonomického oživenia, uviedol Hans Vestberg, CEO spoločnosti Ericsson (NASDAQ:ERIC).

V úlohe spoluhostiteľa New Yorkskej konferencie Zemského inštitútu /Earth's Institute/ o stave planéty, Vestberg zdôraznil jedinečnosť telekomunikácií, pretože môžu ovplyvniť všetky Rozvojové ciele tisícročia.

"Prístup k mobilnej komunikácii je rozhodujúci pre prerušenie cyklu chudoby v rozvojových krajinách. Správne nástroje môžu ľuďom pomôcť pri úniku pred chudobou a pri dosahovaní MDG", povedal. „Mobilná komunikácie má veľmi výrazný dopad na životy ľudí. V súčasnosti existuje 4,6 miliardy mobilných účastníkov a za päť rokov toto číslo dosiahne sedem miliárd," povedal Vestberg.

Taktiež poukázal na to, že pre úspešné dosiahnutie tohto potenciálu "je potrebné proporcionálne rozšírenie /scale up/", a že toto si bude vyžadovať angažovanosť najrôznejších sektorov a medzinárodných organizácií.

V súvislosti s úlohou telekomunikácií vo vzťahu k urýchľovaniu ekonomického oživenia Vestberg uvažoval o skutočnosti, že vlády na celom svete v narastajúcej miere uznávajú dôležitosť výdavkov na infraštruktúru ako východisko zo súčasnej finančnej krízy, a mobilní operátori, ktorí tradične mnoho investujú do infraštruktúry, môžu zohrávať významnú úlohu v rámci podpory týchto cieľov vlády.

Vestberg uzatvára: "Ekonomický rast a ochrana životného prostredia nemusia byť vo vzájomnom konflikte. Naopak, investície do širokopásmového prístupu môžu pomôcť stimulovať obidve oblasti a priniesť novú epochu zelenej ekonomiky. Širokopásmový prístup bude nevyhnutnou podmienkou ekonomiky 21. storočia s nízkou produkciou CO2 a umožní také služby, ako sú inteligentné rozvodné siete, inteligentná doprava a elektronické zdravotníctvo, pričom všetky tieto významne prispievajú k znižovaniu emisií CO2."

Tohtoročnú globálnu diskusiu medzi New Yorkom a štyrmi ďalšími centrami (Peking, Nairobi, Dillí a Londýn) umožnilo TV riešenie spoločnosti Ericsson. Víziou spoločnosti Ericsson je, že v budúcnosti bude videokomunikácia dostupná vždy a všade a že každý má byť schopný sa zúčastniť diskusie o stave planéty za zlomok ceny.

Neprehliadnite: