Spoločnosť TVEL, výrobca jadrového paliva, prezentovala svoju produkciu na medzinárodnej výstave a konferencii „Аtomexpo-Bielorusko 2010“

Tlačový servis  /  23. 03. 2010, 00:00

Zástupcovia spoločnosti na výrobu jadrového paliva TVEL predstavili štúdiu s názvom „Jadrové palivo pre reaktory typu VVER: súčasný stav a perspektívne prototypy paliva“ počas vedecko-odbornej konferencie s názvom „Perspektívy rozvoja jadrovej energetiky v Bieloruskej republike“.

Konferencia bola súčasťou výstavy „Аtomexpo-Bielorusko 2010“. Štúdia venovala významnú časť palivu najnovšej generácie pre jadrové reaktory typu VVER-1000.

Zdokonaľovanie typov paliva, konštrukcie palivových kaziet a palivových elementov sú hlavnou úlohou spoločnosti ТVEL.

Výrobu a uvádzanie palivových kaziet novej generácie prispôsobuje spoločnosť TVEL nasledujúcim kritériám: maximálne uspokojenie požiadaviek zákazníkov v oblasti prevádzkových vlastností paliva, konkurencieschopnosť produktu na svetových trhoch, zdokonalenie technických parametrov so zachovaním požadovanej úrovne bezpečnosti. Za týmto účelom boli prijaté riešenia, ktoré okrem zvyšovania životnosti a spoľahlivosti palivových kaziet zvyšujú priemerné vyhorenie paliva v kazete a umožňujú aplikáciu dlhších cyklov, výsledkom čoho je dlhší chod  a zníženie neutrónovej záťaže tlakovej nádoby reaktora.

Deklarované technické parametre vývojári dosiahli v palivových kazetách novej generácie pre reaktory typu VVER-1000.

V zdokonalenej konštrukcii sa im podarilo skombinovať celý rad nových vlastností: stabilitu geometrických parametrov palivových kaziet pri ich použití v prevádzke, bezporuchové fungovanie systému riadenia a ochrany reaktora, zvýšenie priemernej doby vyhorenia, zvýšenie prevádzkovej životnosti a spoľahlivosti, čo umožňuje navýšenie výkonu na úrovni 107% nominálnej hodnoty.

Nakoľko je spoločnosť ТVEL jedným z najväčších hráčov na trhu dodávateľov jadrového paliva, vývoj palivových kaziet pre jadrové reaktory typu VVER-1000 sa realizuje pre všetky typy konštrukcií reaktorov používaných v jadrových elektrárňach v Rusku a v krajinách východnej Európy. To dokazuje výskumné a výrobné možnosti spoločnosti. Len nedávno boli vyvinuté, schválené a zavedené palivové kazety novej generácie, ktoré sa používajú v jadrových elektrárňach v Rusku, v Bielorusku a v Bulharsku a zabezpečujú maximálne spoľahlivú, bezpečnú a bezporuchovú prevádzku.

О výstave: Špecializovaná medzinárodná výstava a konferencia „Аtomexpo-Bielorusko“ sa konala v dňoch 10.-12. marca 2010 v Bieloruskej republike. Výstava sa organizuje každoročne a je kľúčovým podujatím pre energetický priemysel v krajine. Výrobca jadrového paliva ТVEL sa na výstave tradične zúčastňuje spolu s ďalšími významnými spoločnosťami ruského jadrového priemyslu.

Hlavným cieľom tohtoročného podujatia bolo predstavenie najnovších technológií z oblasti projektovania, výstavby, prevádzky a zaistenia bezpečnosti jadrových elektrární; podpora vedecko-výskumnej činnosti v oblasti jadrovej energetiky Bieloruskej republiky; podpora pri zavedení systému výchovy a školení pracovníkov pre jadrové odvetvie v Bielorusku; prilákanie investorov na výstavbu jadrových elektrární; predstavenie najnovších technológií v odvetví.

Podujatie zorganizovali Ministerstvo energetiky Bieloruskej republiky spolu s oficiálnym organizátorom výstavy, spoločnosťou s ručením obmedzeným Аtomexpo, ktorá je súčasťou štátnej korporácie pre atómovú energiu Rosatom.

Verejná akciová spoločnosť TVEL sa podujatia nezúčastnila po prvýkrát. Na výstave demonštrovala svoje nedávne úspechy, ukážky najlepších prác a know-how v oblasti výroby a fabrikácie jadrového paliva. Získala pozornosť návštevníkov svojím stánkom, ktorý bol súčasťou celkovej expozície štátnej korporácie Rosatom.

Neprehliadnite: