Zdravotnícke organizácie si predpisujú software IBM SPSS predictive analytics

Tlačový servis  /  22. 03. 2010, 00:00

Spoločnosť SPSS, an IBM Company, podporuje nový trend v lekárstve – medicínu založenú na záznamoch (Evidence-Based Medicine, EBM), ktorá je založená na pokrokovom spôsobe zlepšovania starostlivosti o pacienta a riadení rizík.

Medicína založená na záznamoch kombinuje informácie zo zdravotníckych databází a z predchádzajúcich aj súčasných lekárskych prípadov so zdravotníckou históriou daného pacienta a informáciami o jeho súčasných ťažkostiach a tým zdokonaľuje proces rozhodovania o lekárskej starostlivosti. Využitím nástrojov predictive analytics prispievajú lekári k zdokonaleniu medicíny lepšou voľbou liečby, znížením doby potrebnej na zotavenie pacienta alebo lepším rozmiestnením zdravotníckeho personálu.

 

Software IBM SPSS predictive analytics využívajú zdravotnícke organizácie po celom svete za účelom zvyšovania výkonnosti a znižovania nákladov. Software predictive analytics pomáha zdravotníckym organizáciám tiež pri riadení rizík tým, že dáva vedeniu nemocníc aj lekárom jasný prehľad o operačných komplikáciách a miere úmrtnosti. Tento software môže napríklad poskytnúť informáciu o tom, či je pacient vhodným kandidátom pre kardiochirurgický zákrok, pretože na základe analýzy zdravotného stavu pacienta a lekárskych záznamov dokáže predikovať úspešnosť operácie.

 

Jan Řehák, riaditeľ spoločnosti SPSS CR, hovorí: „Software predictive analytics by sa mal stať samozrejmou súčasťou medicíny. Tento software umožňuje vytvorenie analytickej diagnózy, ktorá na základe záznamov stanoví osobné odporúčanie pre starostlivosť o pacienta. SPSS napomáha zvyšovaniu efektívnosti v zdravotníctve tým, že zvyšuje účinnosť využitia lekárskych záznamov a dát o pacientoch s cieľom určiť najlepšiu liečbu pri použití tých najvhodnejších prostriedkov.“

 

 

 

Jitka Šemnická, rádiologická fyzička Oddelenia stereotaktickej a radiačnej neurochirurgie Nemocnice Na Homolce v Prahe, hovorí: „Software IBM SPSS používame predovšetkým pri hodnotení výsledkov liečby mozgových nádorov. Práca s týmto nástrojom je pomerne intuitívna a po získaní základných pracovných návykov je možné v rýchlom časovom intervale obdržať kvalitné výsledky. Software IBM SPSS nám naviac pomohol zvýšiť prestíž nášho pracoviska. Mnoho výsledkov bolo prezentovaných v zahraničných aj domácich odborných časopisoch.“

 

Liečebná metóda, ktorú Oddelenie stereotaktickej a radiačnej neurochirurgie Nemocnice Na Homolce svojim pacientom poskytuje, je veľmi úzko špecializovaná. Pri liečbe pacientov sa používa presne cielené ožarovanie pomocou Leksellovho gama noža. Ročne tu býva ošetrených okolo 800 pacientov, čím sa toto oddelenie radí k najaktívnejším pracoviskám svojho druhu vo svetovom merítku.

Neprehliadnite: