Sharp prináša novú dimenziu do sveta farebnej televízie Štvorfarebná RGBY technológia určuje nové štandardy rýchle rastúceho trhu s LCD televízormi

Tlačový servis  /  17. 03. 2010, 00:00

Niekedy sú to malé veci, ktoré majú veľké dôsledky: po predstavení LED podsvietenia posúva Sharp na novú úroveň vývoj trhu s plochými televízormi vďaka revolučnej pixlovej technológii. Bežná trojfarebná (RGB) pixlová štruktúra bola doplnená o štvrtú subpixlovú farbu – žltú (RGBY).

Vynálezca technológie LCD televízorov opäť stanovuje nové štandardy v oblasti kvality obrazu a farebného podania, a ponúka tak v súčasnosti najjasnejší a najsýtejší obraz dostupný na rýchle rastúcom trhu s LCD televízormi s LED podsvietením.

„Trvalo vysoký dopyt po LCD televízoroch je predovšetkým poháňaný inováciami. Zákazníci nechcú iba televízory za rozumné ceny, ale aj, a to najmä, čo najlepší možný obraz a najnovšie technológie,“ hovorí Hiroshi Sasaoka, CEO Sharp Electronics Europe. „S našou novou RGBY technológiou vykonávame doslova revolúciu na trhu s televízormi a našim zákazníkom ponúkame najlepšiu dostupnú kvalitu obrazu ponúkanú v súčasnosti LCD televízormi. Sme v pozícii, keď udávame trendy a prinášame inovácie na trh s LCD televízormi a naším cieľom v Európe je získať dvojciferný podiel v tomto veľmi rýchle rastúcom segmente trhu LCD televízorov s LED podsvietením,“ pokračuje Sasaoka.

Nová technológia Sharpu vylepšuje pixlovú štruktúru LCD televízorov z predchádzajúcich troch základných farieb na štyri. K tradičným červenej, zelenej a modrej (RGB) bola pridaná žltá (Y) pre každý pixel. Výsledkom je detailnejšie a presnejšie podanie farebných tónov ľudskej pokožky a tiež zlatej a žltej, ktoré vyzerajú ozajstnejšie.

Len za minulý rok, navzdory ekonomickej a finančnej kríze, vzrástol podľa DisplaySearch celosvetovo dopyt po LCD televízoroch o 50 percent na 140 miliónov kusov. Tento rok predpovedajú výhľady ďalší rast o 20 percent na 171 miliónov predaných kusov. Celosvetový dopyt po LCD televízoroch s LED podsvietením sa viac než zoštvornásobí, a to zo 4,1 milióna predaných kusov v roku 2009 na 18,1 milióna v roku 2010.

Čo sa týka Európy, tak podľa odhadov výrobcov LCD televízorov vzrastie dopyt na 6,9 milióna LCD TV s LED podsvietením v roku 2010, oproti 1,2 milióna kusov v roku 2009. Sharp plánuje v tomto roku predať v Európe viac než 600-tisíc LCD televízorov s RGBY technológiou.

V závere minulého roka Sharp opäť stanovil nové štandardy v kvalite obrazu a energetickej účinnosti predstavením celoplošného LED podsvietenia a uvedením nových X-Gen panelov z najmodernejšej LCD továrne na svete nachádzajúcej sa v japonskom Sakai.

„S RGBY technológiou a novým radom LCD televízorov AQUOS ponúka Sharp produkty a technológie, ktoré sú také unikátne, že ich konkurencia jednoducho musí napodobňovať, aby sa vôbec udržali na trhu so spotrebnou elektronikou,“ vysvetľuje Sasaoka. „Vďaka úplne prvej továrni 10. generácie na LCD televízory na svete v Sakai sme jedinou spoločnosťou na svete, ktorá je schopná vyrábať veľkoformátové LCD panely s vysokým rozlíšením pre uspokojenie neustále rastúceho dopytu po najmodernejších LCD televízoroch. Výrobná kapacita 72-tisíc sklenených substrátov mesačne znamená, že teoreticky jedna z ôsmich predaných LCD televízorov na celom svete v tomto roku bude vyrobená v Sakai,“ pokračuje Sasaoka.

Nový rad LCD televízorov Sharp Aquos s RGBY technológiou bude v Európe dostupný od apríla 2010. Presné rady a vlastnosti jednotlivých modelov sa budú v jednotlivých krajinách líšiť.

 

Neprehliadnite: