Povinná voľba prehliadača favorizuje Operu

Marek Poleč  /  20. 03. 2010, 12:10

Povinná voľba prehliadača užívateľmi Windows a Internet Explorera priniesla prvé výsledky. Na základe nich zaznamenal webový prehliadač Opera dvojnásobok stiahnutí v porovnaní so stavom pred voľbou.

Spoločnosť Microsoft ponúka zákazníkom výber z 12 prehliadačov skôr ako si nainštalujú program Internet Explorer a nastavia ho ako predvolený prehliadač. Microsoft predstavil voľbu pre používateľov Windows k 1. marcu. Užívatelia OS Windows v celej Európe majú možnosť prepínať prehliadače v rámci aktualizácie Windows.

V rámci povinnej voľby prehliadača Opera uvádza, že až 77% stiahnutí pochádza z Poľska. Počet kópií stiahnutých v Poľsku, preto stúpol o 328% (založené na analýzach medzi 12. a 14. marcom). Povinná voľba prehliadača má tiež veľký vplyv na sťahovanie Opery v Španielsku, Taliansku a Dánsku, kde sa počet stiahnutí zdvojnásobil o viac ako 60%. "To potvrdzuje, že ak majú užívatelia reálnu možnosť voľby výberu prehliadača, budú skúšať alternatívy," povedal Håkon Wium Lie z Opera Software.

Zatiaľ čo v Nórsku založená spoločnosť sa zameriava na európsky trh, podľa StatCounter GlobalStats marca 2010 bola Opera najrozšírenejším prehliadačom v Rusku s trhovým podielom 32,76%, nasledovaná prehliadačmi Internet Explorer, Firefox, Chrome a Safari. Spoločnosť Microsoft ponúkla možnosť voľby prehliadača ako súčasť urovnania po 10 rokoch sporu s Európskou komisiou.

Zdroj: news.bbc.co.uk

Neprehliadnite: