Visual Basic.NET – 7. diel

Peter Hrdlica  /  16. 03. 2010, 09:50

V tomto dieli si berieme na mušku prácu so súbormi a adresármi (vytváranie, kopírovanie, zapisovanie, čítanie, mazanie, ..) a všeobecne si predstavíme menné priestory (namespaces)

Úvod

 

            Vítam Vás pri siedmom pokračovaní seriálu o programovaní vo VB.NET. Dnes si zbežne vysvetlíme čo sú to menné priestory a bližšie si ukážeme vstupno-výstupný menný priestor System.IO, ďalej sa naučíme ako vytvoriť súbor, zapísať do neho dáta, prečítať z neho dáta a napokon ako ho zmazať. Taktiež si priblížime všeobecnú prácu so súbormi a adresármi (vytváranie, presúvanie, mazanie, ..)

 

Práca so súbormi a menné priestory

 

            Prácu so súbormi vo VB.NET umožňuje namespace (voľne preložené ako „menný priestor“) System.IO (IO = input-output = vstup-výstup), ktorý sa deklaruje úplne na začiatku zdrojového kódu ešte pred deklaráciou hlavnej triedy (napr. formulár) a to nasledovne Imports System.IO. Tento namespace obsahuje vlastnosti a metódy potrebné na vytváranie, presúvanie, kopírovanie, čítanie, zapisovanie či mazanie súborov. Ďalšie menné priestory (preddefinované knižnice / hlavičkové súbory) môžu slúžiť napríklad na prácu s xml súbormi, sql databázou, registrami, kreslenie 2D objektov, na prácu s DirectX-om a i.

 

Vytváranie súborov a zápis do nich

 

            Predtým, než chceme s nejakým súborom pracovať, musí existovať a preto si teraz ukážeme ako vytvoriť súbor a ako do neho vložiť nejaké vstupné dáta. Kvôli názornej ukážke práce s mennými priestormi vložím celý zdrojový kód projektu.

 

Imports System.IO

 

Public Class Form1

 

Private Sub Form1_Load() Handles MyBase.Load

 

        Dim fs As New FileStream("subor.txt", FileMode.Create, FileAccess.Write)

        Dim zapis As New StreamWriter(fs)

        zapis.BaseStream.Seek(0, SeekOrigin.End)

  zapis.Write("Vytvárame súbor a vkladáme vstupné dáta. ")

        zapis.WriteLine("Toto bude stále na prvom riadku.")

        zapis.WriteLine("Toto je druhý riadok.")

        zapis.WriteLine("A tento je tretí.")

        zapis.Close()

 

End Sub

 

End Class

 

Rozbor:

-         Imports System.IO deklarácia namespace-u (preddefinovanej knižnice) na prácu so súbormi

-         Dim fs As New FileStream() - vytvoríme si nový „tok dát“ pričom parametre sú: cesta k súboru, mód (vytváranie, otváranie, mazanie, ..),  prístup (         čítanie, zapisovanie); funkcia FileStream(), môže obsahovať ešte ďalšie parametre ako napr. zdieľanie súboru, veľkosť bufferu či nastavenie zabezpečenia a i., tými sa však teraz zaoberať nebudeme.

-         Dim zapis As New StreamWriter(fs) vytvorí objekt , ktorý bude zastupovať „zapisovateľa“ už skorej vytvoreného toku dát a umožní nám zapisovať do určeného súboru

-         pomocou zapis.BaseStream.Seek(0, SeekOrigin.End) sa dostaneme na koniec súboru aby sme predošli prípadnému prepísaniu dát v súbore; prvý parameter, znamená odsadenie (offset)

-         WriteLine() zapíše do súboru dáta, ktoré dostane predané parametrom a ukončí výstup znakom pre koniec riadku, zatiaľ čo pri funkcii Write()sa vždy pokračuje na aktuálnom riadku, pretože ho automaticky sama neukončí

-         zapis.Close() ukončí prácu so súborom, uvoľní ho a umožní ho používať iným aplikáciám

 

Otváranie a čítanie súboru

 

            Otvárať a čítať rôzne súbory potrebujeme všeobecne mnohonásobne častejšie ako ich vytváranie (napr. načítanie nastavení, čítanie údajov z databázových súborov ap.). Preto si teraz ukážeme, ako prečítať súbor, ktorý sme pred chvíľou vytvorili a vložiť z neho získané dáta do textového poľa. Opäť je dôležité nezabudnúť deklarovať správny namespace.

 

        Dim fs = New FileStream("subor.txt", FileMode.Open, FileAccess.Read)

        Dim citac As New StreamReader(fs)

        citac.BaseStream.Seek(0, SeekOrigin.Begin)

        While citac.Peek() > -1

            TextBox1.Text &= citac.ReadLine() & vbNewLine

        End While

        citac.Close()

 

Rozbor:

-         Dim citac As New StreamReader(fs) vytvorí „čitateľa“ pre definovaný tok dát a tým nám umožní plnohodnotne získavať informácie zo súboru

-          citac.BaseStream.Seek(0, SeekOrigin.Begin) – rovnako ako v predchádzajúcom príklade potrebujeme posunúť kurzor v súbore na správne miesto, tento krát na začiatok, aby nám neunikli žiadne informácie

-          funkcia  citac.Peek() nám povie, aký objem dát v súbore ešte ostáva, preto „zaobalená“ do While cyklu v správnom čase (podmienka > -1) upozorní program na koniec súboru a tým zabráni zrúteniu sa aplikácie.

-          citac.ReadLine() zo vstupného súboru  prečíta vždy celý riadok no aby sa aj v textovom poli zobrazili dáta vždy na novom riadku, musíme manuálne vložiť znak na ukončenie riadku my = vbNewLine

-          citac.Close()  - opäť nesmieme zabudnúť súbor uvoľniť

 

Užitočné „triky“

 

            Skúste upraviť vytvorený súbor napr. v poznámkovom bloku a opäť spustiť program na vytvorenie súboru. Uvidíte, že sa súbor prepísal. Toto má na svedomí druhý parameter deklarácie toku dát, ak ho zmeníte na FileMode.Open ako v druhom prípade, tak uvidíte, že   zapis.BaseStream.Seek(0, SeekOrigin.End) skutočne funguje správne a posúva kurzor nakoniec súboru. Prepísaniu súboru možno predísť napríklad zmenou módu FileMode.Create  na  FileMode.CreateNew, ktorý vytvorí nový súbor iba ak ešte neexistuje, ak však existuje, prekladač vyhodí Exception (z angl. námietka, výnimka), no práca s Exceptions nás dnes ešte zaujímať nebude. Existuje však aj spôsob, ktorý s prehľadom zvládneme pomocou techník, ktoré sa už v tomto seriáli objavili a pomocou udalostí menného priestoru System.IO.

 

If File.Exists("subor.txt") Then

    MessageBox.Show("Súbor subor.txt už existuje", "Chyba", MessageBoxButtons.OK, MessageBoxIcon.Stop)

Else

    'kód pre vytvorenie súboru

End If

 

Prípadne ak nechceme užívateľa upozorňovať na to, že súbor už existuje, je vhodné použiť logický operátor  Not a vytvoriť tak obrátenú podmienku:

 

If Not File.Exists("subor.txt") Then

    'kód pre vytvorenie súboru

End If 

 

Podobne to platí aj pre adresáre. Nasleduje kód, ktorý zistí či existuje určený adresár a ak nie, tak ho vytvorí. Tento postup v spojení s vytváraním súborov môžete použiť napr. na kontrolu existencie súboru s nastaveniami aplikácie a ak neexistuje, tak ho môžete vytvoriť napríklad aj pomocou vhodne napísanej procedúry.

 

If Not Directory.Exists("cesta:kadresaru") Then

    Directory.CreateDirectory("cesta:kadresaru")

End If

 

Mazať súbory a adresáre možno ekvivalentne:

-         File.Delete("subor.txt") zmaže súbor

-         Directory.Delete("cesta:kadresaru") odstráni adresár

 

Presúvanie súborov a adresárov:

-         Directory.Move("cesta:kadresaru", "cesta:novy_adresar")pre adresáre

-         File.Move("povodny.subor", "cesta:adresarnovy.subor") pre súbory

 

Súbory sa okrem presúvania dajú ešte aj kopírovať = pôvodný súbor ostatne a vytvorí sa nový, zhodný súbor a to nasledovne: File.Copy("povodny.subor", "adresarnovy.subor" ) Tento príkaz však obsahuje ešte aj tretí, voliteľný parameter a tým je overwrite = dovolí alebo zakáže prepis cieľového súboru ak už existuje.

 

Záver

 

            Opäť raz veľmi pekne ďakujem za pozornosť. Akékoľvek otázky, postrehy či pripomienky ohľadom tohto seriálu (prípadne aj mimo seriál) mi prosím posielajte na e-mailovú adresu hrdlcia@gmail.com a ja sa budem snažiť odpovedať Vám čím skôr a čo najviac podľa Vašich predstáv. Zatiaľ Vám však prajem veľa šťastia a pevných nervov nie len pri programovaní ale aj v živote.

 

S pozdravom, Peter Hrdlica



 

Neprehliadnite: