V Moskve zasadali riaditelia podnikov, ktoré sú súčasťou novovznikajúcej Palivovej spoločnosti na báze spoločnosti TVEL

Tlačový servis  /  04. 03. 2010, 00:00

V moskovskom sídle otvorenej akciovej spoločnosti TVEL sa uskutočnilo stretnutie riaditeľov podnikov, ktoré sa podieľajú na procese riadenia vzniku novej Palivovej spoločnosti na báze spoločnosti TVEL.

Stretnutia, ktorému predsedal prezident spoločnosti TVEL Jurij Olenin, sa počas prvého dňa zúčastnil aj Vladislav Korogodin, námestník riaditeľa holdingu JSC Atomenergoprom (Korporácia jadrovej energie).

Počas stretnutia boli predstavené výsledky kľúčových podnikov jadrového palivového cyklu za rok 2009, proces implementácie investičných projektov a projekt na vytvorenie nového podnikového imidžu. Okrem toho sa riaditelia podnikov dohodli na podávaní správ o napredovaní implementácie komplexných programov na rozvoj výroby a opatreniach, ktoré boli prijaté na implementáciu výrobného systému štátnej korporácie Rosatom. Riaditelia tiež prerokovali úlohy na rok 2010 a výhľad na obdobie do roku 2015.

Na úvod stretnutia prezident spoločnosti TVEL Jurij Olenin uviedol, že hlavnými prioritami Palivovej spoločnosti budú zvýšenie prítomnosti na trhu a posilnenie konkurenčných výhod domácich podnikov jadrového palivového cyklu.

Musíme sa vydať cestou inovačného rozvoja a získať vedúce postavenie prostredníctvom zvýšenia produktivity práce, rastu objemov výroby, zníženia nákladov a zlepšenia zručností a vzdelania zamestnancov,“ povedal J. Olenin. Zároveň zdôraznil, že riešenie nemôže byť postavené na znižovaní počtu zamestnancov a že zohľadnenie sociálnych aspektov je dôležité, a to najmä v uzatvorených mestách, kde prebieha priemyselná výroba a dodal: „Rast objemov výroby je naším najdôležitejším cieľom.“ Napriek tomu na stretnutí niekoľkokrát odznelo, že domáce podniky jadrového palivového cyklu zaostávajú za zahraničnými konkurentmi v ukazovateľoch ako napríklad produkčná oblasť, náklady na energie a počet pracovníkov.

Podľa slov Jurija Olenina je v súčasnosti čoraz dôležitejšou prioritou získavanie vysokokvalifikovaných pracovníkov a ich udržanie v podnikoch, keďže v blízkej budúcnosti sa boj o špičkových odborníkov dostupných na trhu ešte zosilní. Prezident spoločnosti TVEL tiež uviedol, že platy a mzdy v podnikoch Palivovej spoločnosti budú musieť byť konkurencieschopné v porovnaní so zahraničnými príjmami. „Našou úlohou je zvýšiť sociálnu nezávislosť a vytvoriť podmienky pre udržanie si pracovníkov,“ zhrnul Olenin.

 

Na stretnutí boli odprezentované niektoré výsledky procesu implementácie výrobného systému korporácie Rosatom a program nového imidžu spoločnosti TVEL.

Podľa analýzy vzrástla produktivita dcérskej spoločnosti korporácie TVEL –

MSZ, o.a.s. (Mašinostrojiteľnyj závod) v priebehu posledných štyroch rokov 3,5-násobne a hospodársky výsledok podmienený reštrukturalizáciou v oblasti výroby palivových tabliet dosiahol približne 3 miliardy rubľov (73,5 miliónov EUR). Avšak v rozlohe a infraštruktúre MSZ stále o čosi zaostáva za podobnými prevádzkami v zahraničí. Taktiež sa v podniku od roku 2006 priemerný plat viac ako zdvojnásobil (zo 16,5 tisíc na 38,54 tisíc rubľov na základe výsledkov za rok 2009). Očakáva sa, že na základe výsledkov v roku 2010 priemerný plat v MSZ dosiahne 43,5 tisíc rubľov (takmer 1,07 tisíc EUR).

 

Veľká pozornosť sa venovala otázkam rozvoja podnikov sublimácie a separácie. Stretnutia sa zúčastnili aj riaditeľ oddelenia ľudských zdrojov štátnej korporácie Rosatom, Dmitrij Bulavinov a vedúci divízie pre koordináciu a rozvoj produkcie jadrového palivového cyklu na oddelení pre koordináciu jadrovej a radiačnej bezpečnosti a jadrového palivového cyklu Atomenergoprom, o.a.s. Oleg Liňajev.

Neprehliadnite: