„KROS“ programy zadarmo

Július Pastierik  /  10. 03. 2010, 08:49

Začínate podnikať a hľadáte rôzne programy, ktoré by ste mohli (aspoň zo začiatku) používať zadarmo? Je marec a potrebujete vyplniť daňové priznanie tak, aby ste sa nemuseli zapodievať zbytočnými výpočtami, navyše, ak tento rok musíte v marci podať aj ročné zúčtovanie zdravotného poistenia? Skúste sa pozrieť na programy od firmy KROS.

Firma KROS ponúka zadarmo niekoľko programov v prostredí OS Windows, pričom ich rozsah dokáže uspokojiť nielen podnikateľov, ale aj mnohých domácich používateľov. Pozrime sa v stručnosti, čo všetko dokážete použiť bez toho, aby ste museli minúť čo len jeden cent.

PSČ – poštové smerovacie čísla

Program „PSČ – poštové smerovacie čísla“ umožňuje jednoduché vyhľadávanie smerovacích čísiel podľa obce, ulice, poštového smerovacieho čísla, pošty, okresu, kraja a to ako pre Slovenskú, tak aj pre Českú republiku. Navyše, v prípade Slovenskej republiky je možné vyhľadávanie aj podľa ŠPZ a telefónnej predvoľby.

PSČ

Navyše, v trojkovej verzii program obsahuje cestnú mapu Slovenskej a Českej republiky, ktorá zobrazuje nájdenú lokalitu. Program sa neinštaluje, takže ho môžete nosiť neustále zo sebou aj na USB kľúči.

PSČ mapa

Eurokalkulačka KROS

EuroAj keď prechod na Euro je už rok za nami, ešte stále mnohí prepočítavajú ceny na koruny a preto je pre nich stále aktuálny program „Eurokalkulačka KROS“. Program sa neinštaluje (takže ho môžete používať ako portable) a je určený na prepočet Slovenských korún na Euro alebo naopak podľa oficiálneho konverzného kurzu 30.1260 SKK/EUR.

Meniny

MeninyProgram „Meniny“ obsahuje databázu mien a sviatkov Slovenskej aj Českej republiky a je určený nielen pre ich rýchle zobrazovanie, ale aj pripomenutie (s možnosťou pripomínania narodenín či iných výročí), a môžete ho použiť aj ako jednoduchý diár, pretože umožňuje zadávať ku každému dňu vlastné poznámky.

Pozor, každú z uvedených možností (narodeniny, výročie, poznámka) musíte zadávať osobitne, pretože pri jednom zadaní dokáže program uložiť iba jeden záznam, ich celkový počet pre jeden deň však nie je limitovaný. Ani tento program sa neinštaluje.

Poznámky

TENDER plus

Program „TENDER plus“ je určený pre vytvorenie zadania pre verejné obstarávanie v štruktúre Triednika stavebných prác (TSP) záväzného pre verejné obstarávanie na základe Metodického pokynu Ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja SR č. 1/2004 o Triedniku stavebných prác, ktorý je uvedený vo vestníku MVRR SR ročník 11 číslo 5 (viac informácií o TSP).

Tender KS

Svojim zameraním je program určený hlavne pre samosprávy, úrady a projektantov, ktorí pripravujú zadania pre stavebné a inžinierske investície a rekonštrukcie v štruktúre triednika TSP.

Tender KP

Aby zadávanie bolo primerane jednoduché, program obsahuje kompletný triednik TSP vrátane jeho väzieb na Klasifikáciu stavieb a Klasifikáciu produkcie, vďaka čomu umožňuje vytvorenie zadania pomocou výberu vhodných popisov z triednika TSP postupným upresňovaním do požadovanej hĺbky agregácie (činnosť, druh konštrukcie, charakter konštrukcie, materiálová charakteristika, doplnková materiálová charakteristika).

Tender

Program je bezplatný, jeho stiahnutie je k dispozícii po registrácii a na rozdiel od doteraz predstavených programov sa inštaluje.

Daňové priznania

Program „Daňové priznania“ je bezplatný program určený pre vyplnenie daňového priznania k dani z príjmov fyzických osôb typu A a B a daňového priznania z motorových vozidiel.

DP

Aby sa uľahčili všetky výpočty, program obsahuje príslušné výpočtové vzorce a preddefinované údaje, ako sú napríklad aktuálne daňové bonusy na deti či daneprosté minimum. Po zadaní priznania stačí priznanie vytlačiť (podľa vlastných skúseností musím potvrdiť, že takúto tlač daňové úrady akceptujú), podpísať a odovzdať. Pre úspešné používanie tohto programu musíte mať nainštalovaný program Adobe Reader, pretože výsledná tlač prebieha v ňom.

Program sa dá stiahnuť po registrácii, pričom sa nesťahuje iba tento program, ale sťahujete ho spolu s jednoduchým účtovníctvom „ALFA“.

ALFA

Program „ALFA“ je určený pre podnikateľov, ktorí účtujú v systéme jednoduchého účtovníctva. Program umožňuje viesť účtovníctvo naraz pre viacero firiem, pričom v bezplatnej verzii „ŠTART“ je možné v každom účtovnom roku pre každú firmu zaúčtovať najviac 250 dokladov do peňažného denníka so súčtom príjmov maximálne 3 500 EUR a v sklade je možné zaznamenať maximálne 120 skladových pohybov.

Alfa

Používanie tohto programu zároveň spohodlňuje aj vypisovanie daňového priznania, pretože program „ALFA“ je s programom „Daňové priznania“ prepojený – údaje z účtovníctva sa do daňového priznania jednoducho prenesú. Pravdaže, to nebráni tomu, aby ste program daňové priznanie používali samostatne. Ako sme už uviedli, obidva programy („ALFA“ a „Daňové priznania“) sa sťahujú spoločne.

Elektronické tlačivá RZZP

Tento rok (2010) musíte podať ročné zúčtovanie zdravotného poistenia do konca marca. Aby ste to zvládli jednoduchšie, pripravila firma KROS PDF formuláre tlačív B a S, pomocou ktorých dokážete tieto priznania vyplniť jednoduchšie a pohodlnejšie.

RZZP

Pretože sa jedná o PDF formuláre, pre ich vyplnenie je potrebné použiť program Adobe Reader. Podobne, ako v prípade daňových priznaní, stačí vypĺňať iba niektoré údaje, o ostatné výpočty sa postará samotný formulár, z čoho vidieť, že PDF súbor nie je „iba“ elektronický papierový dokument, ale osobitný programovací prostriedok. Formuláre môžete používať zadarmo a ich stiahnutie je k dispozícii po registrácii.

 

 

Neprehliadnite: