Európa volí najlepší webový prehliadač

Marek Poleč  /  02. 03. 2010, 09:22

EÚ sa so spoločnosťou Microsoft dohodla na povinnej individuálnej voľbe prehliadača užívateľmi Windows a Internet Explorera. Na základe tejto dohody spustila spoločnosť Microsoft od 1.3. 2010 povinný výber webového prehliadača užívateľmi operačného systému Windows.

Zároveň na adrese browserchoice.eu sprístupnila zoznam všetkých prehliadačov, ktoré budú Európanom ponúknuté. Tento zoznam bude prístupný počas celej doby platnosti dohody o povinnom výbere prehliadača vo Windows. Dohoda medzi EÚ a Microsoftom by mala kompenzovať konkurenčnú nevýhodu ostatných webových prehliadačov spôsobenú doterajším zahŕňaním IE do Windows. Čo všetko by malo byť súčasťou OS a čo už nie ostáva však aj naďalej otázne.

Súčasťou zoznamu sú nasledovné prehliadače:

  1. Internet Explorer
  2. Mozilla Firefox
  3. Google Chrome
  4. Apple Safari
  5. Opera
  6. Flock
  7. K-Meleon
  8. Maxthon
  9. Avant Browser
  10. GreenBrowser
  11. FlashPeak SlimBrowser
  12. Sleipnir.

Ako spoločnosť Microsoft avizovala, ponuku voľby prehliadača začne distribuovať od 1.3.2010 prostredníctvom automatickej aktualizácie vo Windows 7. Ponuka voľby prehliadača sa zobrazí iba užívateľom, ktorí majú nastavený ako štandardný prehliadač Internet Explorer. 12 najpoužívanejších prehliadačov v Európe bolo vybraných metodikou dohodnutou medzi Microsoftom a EÚ. Ich ponuka sa bude aktualizovať raz za pol roka, pričom v zozname sa môžu objaviť iba také, ktoré sú aktívne vyvíjané. Distribúcia sa už verejne testuje v Belgicku, Francúzsku a Veľkej Británii a bude zaujímavé sledovať, či povinný výber prehliadača výraznejšie zmení podiely na trhu prehliadačov v EÚ.

Zdroj: browserchoice.eu

Neprehliadnite: