Ako na Windows 7 JumpLists

Marek Poleč  /  01. 03. 2010, 13:12

V našom článku sme sa rozhodli priniesť detailnejší pohľad na novú a zaujímavú funkcionalitu, ktorú prináša OS Windows 7. Za jeho pomoci sa naučíte otvárať programy a súbory ľahšie a efektívnejšie ako kedykoľvek predtým!

JumpLists predstavujú vo Windows 7 novú funkcionalitu a poskytujú ešte viac kontroly nad vašimi súbormi. Ponúkajú jednoduchý prístup k vašim najviac používaným súborom formou niekoľkých málo kliknutí myšou. Odpadá frustrácia z toho, že by ste si nevedeli spomenúť na to, kde sa ten ktorý súbor ktorý sa práve chystáte otvoriť nachádza.
 
JumpLists šetria drahocenný čas o tom niet pochýb. Niektorí užívatelia Windows 7 však našli spôsob, ako JumpLists využiť tak, aby boli ešte užitočnejšie. V našom článku vám predstavíme bezplatnú aplikáciu Jumplist-Launcher, ktorá umožňuje vytvárať vlastné zoznamy bez viazanosti na konkrétny program, takže možno používať Windows 7 rýchlejšie ako kedykoľvek predtým.

Krok č. 1: Začíname

Jedným z miest kde sa JumpLists vo Windows 7 usídlili je menu Štart. Ak kliknete na menu Štart, alebo stlačíte klávesu Windows uvidíte, že niektoré programy disponujú šípkou. Po umiestnení kurzora myši, alebo kliknutí na ňu sa  vám odhalia nedávno otvorené súbory a aplikácie. Stačí na niektorú z nich kliknúť a môžete s ňou začať pracovať.



Krok č. 2: Pripnite si ich


Menu Štart je dynamické. Znamená to asi toľko, že sa mení v závislosti od toho, ktoré programy a aplikácie využívate najčastejšie. Je tu však možnosť vybrané programy pripnúť, čím docielite že sa vám nikdy nestratia z dohľadu. Stačí na ne kliknúť pravým tlačidlom myši a zvoliť: Pripnúť do tohto zoznamu.



Krok č 3: Super taskbar


Vedeli ste že nový Super taskbar, alebo panel úloh vo Windows 7 slúži ako dock pre všetky vaše programy? Môže obsahovať všetky vaše obľúbené programy s možnosťou ich rýchleho spúšťania. Ak niektoré z nich využívate veľmi často odporúča sa ich pripnúť priamo sem. Stačí kliknúť pravým tlačidlom myši na ikonku programu na vašej pracovnej ploche a zvoliť: Pripnúť na panel úloh.



Krok č.4: Zázračné pravé tlačidlo


Rovnakým spôsobom ako v menu Štart, možno získať rýchly prístup k vašim súborom aj v paneli úloh. Ak ste niektorý z programov (Napr. Word, alebo Excel) pripli na dolnú lištu, stačí naň kliknúť opäť pravým tlačidlom myši. Všetky vaše naposledy otvorené súbory budete mať ako na dlani.



Krok č. 6: Šetrite váš čas


V JumpLists zoznamoch možno získať v predvolenom nastavení prístup až k 10-tim súborom. Aj tu treba pripomenúť, že sa súbory menia v závislosti od toho ako často k nim pristupujete a ako často ich používate. Pripínať programy podobným spôsobom ako v menu štart možno aj tu. Stačí kliknúť na ikonku špendlíka v pravo.



Krok č. 7: Pokročilé nastavenia


Aj JumpList menu možno veľmi ľahko prispôsobovať. Meniť možno jeho veľkosť v závislosti od vašich potrieb. Stačí kliknúť pravým tlačidlom myši na menu Štart, zvoliť Vlastnosti, kliknúť na kartu Ponuka Štart a zvoliť Prispôsobiť. Prednastavenú hodnotu 10-tich súborov možno zvyšovať, alebo znižovať.



Krok č. 8: JumpList Launcher


Ak ste sa dočítali až sem a JumpList zoznamom ste prišli na chuť, skúste si stiahnuť bezplatnú aplikáciu na správu a vytváranie nových zoznamov JumpList Launcher. Po stiahnutí a rozbalení adresára získate prístup k súborom. Inštalácia nie je potrebná, nakoľko program je malý a možno ho spúšťať ako aplikáciu. JumpList Launcher stačí otvoriť a popridávať doňho súbory, programy alebo odkazy spôsobom drag & drop. Takéto zoznamy možno následne ľubovoľne upravovať a presúvať za pomoci šípok v pravej časti aplikácie.



Krok č. 9:  JumpLists zoznamy pod palcom


Potom ako ste si Jumplist-Launcher prispôsobili,  stačí ho pripnúť do taskbaru. Kliknite na JumpList Launcher pravým tlačidlom myši a zvoľte: Pripnúť na panel úloh. Po tom ako tak spravíte, budete môcť ku svojim súborom, programom a aplikáciám pristupovať vždy veľmi rýchlo. Práve ste sa naučili využívať a pracovať s JumpList zoznamami. Môžete ich začať využívať vo svoj prospech pri každodennom používaní vášho PC. Za pomoci bezplatnej aplikácii Jumplist Launcher získate navyše nad vašim PC plnú kontrolu.
 
Zdroj: techradar.com

Neprehliadnite: