10 najlepších mobilov súčasnosti

Marek Poleč  /  26. 02. 2010, 10:20

Britský technologický magazín TechRadar.com priniesol rebríček najlepších mobilných telefónov na svete. Predstavil v ňom najvyspelejšie smartfóny za rok 2009 a my sme s týmto výberom zajedno. Prinášame vám prehľad toho najlepšieho čo je na trhu dostupné a čo si možno zadovážiť aj na Slovensku.

Na 10-tom mieste sa umiestnila Nokia so svojím modelom 5530 XpressMusic.  Zatiaľ čo Nokia N97 a 5800 XpressMusic sa snažia zaujať svojimi technickými finesami, 5530 dobíja trh niečím iným. Je to práve jej skvelý 2.9-palcový dotykový displej a menu orientované na hudbu. To všetko za cenu pod 200 €.

Obrom vo svete mobilných telefónov je značka Motorola. Nad americkým výrobcom sa však začalo zmrákať a v roku 2008 prepustila firma takmer 10 000 svojich zamestnancov. Motorola však funguje aj naďalej a v roku 2009 zasadila ranu ostatným výrobcom mobilných telefónov svojou novinkou Milestone. Milestone je jedným z najobľúbenejších telefónov s OS Android vôbec (po HTC Hero a Google Nexus One). S úhľadným rozhraním, QWERTY klávesnicou, prémiovou kvalitou konštrukcie – toto všetko robí z Motoroly Milestone slušný telefón. Motorole Milestone patrí miesto č. 9.

Zrejme najvýraznejším zo všetkých telefónov (aspoň čo sa dizajnu týka) je LG BL40 na mieste č. 8. Chocolate od LG je prvým širokouhlým 21:9 telefónom na svete. Vyhotovenie telefónu je z kovu a skla vrátane červených plastov na oboch koncoch. Na hornej strane sa usídlil okrem iného aj 3,5 mm konektor pre slúchadlá. Tento telefón je od základov navrhnutý tak, aby sa na ňom s radosťou dali sledovať filmy, ľahko navigovať, prípadne počúvať hudbu. LG BL40 Chocolate je preto perfektným multimediálnym telefónom.

Na mieste č. 7 sa umiestnil Palm Pre, hádam najviac medializovaný telefón roka. Oslavovaný ako záchranca značky Palm sľuboval, že ohrozí postavenie mobilného telefónu iPhone. Jedno je však isté. Palm Pre je pre firemných zákazníkov vhodnejším telefónom ako Apple iPhone, nakoľko obsahuje hardvérovú QWERTY klávesnicu. Aj rýchlosť telefónu je výborná (procesor Texas Instruments OMAP 3430, 8 GB vnútornej pamäte, 802.11g Wi-Fi a Bluetooth s A2DP stereo). To je už schopný prenosný počítač, s podporou multi-taskingu, synchronizáciou kontaktov na viacerých webových službách, vrátane push e-mailu. Napriek všetkým dobrým vlastnostiam napokon Palm Pre mobilný telefón Apple iPhone neprekonal.

Na mieste č.6 máme ďalšiu Nokiu a síce model N900. Nokia je o tomto svojom kúsku skalopevne presvedčená, že sa nejedná o mobilný telefón, ale o malý prenosný počítač a to vďaka najnovšiemu OS Maemo 5 založenom na Linuxe. V podstate sa však jedná predsa len o smartfón s 3G čipom slúžiaci na prenos hlasu a dát. OS Maemo 5 je navrhnutý tak, aby ponúkol nové výkonné možnosti, ktoré sme na súčasných mobilných telefónoch s OS Symbian doteraz nevideli. V porovnaní s OS Maemo určenom pre tablety je táto verzia vyladená pre ešte väčšiu prehľadnosť s vysokou úrovňou prispôsobenia a rozšírenia webového prehliadača.

Druhú polovicu najvyspelejších telefónov otvára na mieste č. 5 HTC HD2 s obrovským 4.3-palcovým dotykovým displejom. HD2 je prvým Windows telefónom ktorého súčasťou je prostredie  HTC Sense vrátane multi-touch displeja. Tento telefón schová do vrecka aj iPhone (aspoň čo sa rýchlosti a možnosti prehrávania Flash videa týka). Lepšie reaguje na dotyky, má dobrý príjem Wi-Fi signálu a je omnoho lepší ako akýkoľvek Samsung, LG, alebo Nokia.


Smartfón od spoločnosti Google sa umiestnil na mieste č.4. Google Nexus One síce predáva spoločnosť Google, ale vyrába firma HTC. Radí sa do skupiny najlepších modelov s OS Android na trhu. Nexus One je výnimočný aj tým, že preň existujú tisícky aplikácií, dotykový displej reaguje veľmi dobre a plynule. Skutočnosť je však ale taká, že sa tento telefón nemohol umiestniť lepšie ako na mieste č.4.

Bronzovú medailu si odnáša BlackBerry Bold 9700. Tento smartfón vyniká rýchlim procesorom, nemá však na iPhone a telefóny s OS Android. BlackBerry Bold 9700 má veľmi dobre navrhnuté šasi. Výrobcu treba pochváliť za veľmi dobrú ergonómiu a spomínanú rýchlosť procesora. Hoci aj si na ňom Word dokumenty zatiaľ neprečítate, v blízkej budúcnosti sa tak určite stane. Pre firemných zákazníkov je tento smartfón ako stvorený. Presvedčí ich jednoduchou synchronizáciu pošty, rýchlim procesorom a štýlovým vzhľadom.

Striebro si odnáša legenda Apple iPhone 3GS. Apple iPhone nie je najlepším telefónom na svete. Apple iPhone je druhým najlepším mobilným telefónom na svete. Kvalitu tohto telefónu nemožno poprieť. iPhone je ohromujúcim telefónom. Je rýchlejší ako jeho predchodca iPhone 3G a má lepší fotoaparát.

Zlato si však odnáša hrdina HTC Hero. Tento smartfón dostal za rok 2009 toľko ocenení, že nemohol skončiť inak ako na prvom mieste. HTC Hero je najkompletnejším Android telefónom na trhu. Podľa slov redakcie TechRadar HTC Hero nie je lepší ako iPhone, ale nie je ani horší. Je preto spravodlivé vzhľadom na obrovský potenciál, ktorý so sebou prináša OS Android, aby bol tento telefón vyhlásený za najlepší na svete za rok 2009. Apple iPhone bol zosadený z trónu vďaka inováciám konkurencie.

Zdroj: TechRadar.com

Neprehliadnite: