Carl-Henric Svanberg dostal najvyššie ocenenie za zásluhy v priemyselnom odvetví

Tlačový servis  /  22. 02. 2010, 00:00

Bývalý prezident a CEO spoločnosti Ericsson (NASDAQ:ERIC) Carl-Henric Svanberg dostal na Svetovom kongrese mobilných technológií v Barcelone najvyššie každoročné vyznamenanie, Chairman's Award (Cena predsedu) za rok 2010, ktoré vyjadruje uznanie za významný príspevok k rastu a rozvoju mobilných telekomunikácií na celom svete.

 

  • Bývalý prezident a CEO spoločnosti Ericsson získal uznanie za vynikajúce úspechy

  • Prispel k zmene v priemyselnom odvetví a dosiahnutiu štyroch miliárd mobilných pripojení

  • Angažoval sa za trvalú udržateľnosť

 

Alexander Izosimov, predseda GSMA, pri odovzdávaní ocenenia Svanbergovi, povedal: "Počas jeho sedemročného pôsobenia v priemyselnom odvetví telekomunikácií - čo je v tomto rýchlo sa meniacom odvetví obchodnej činnosti relatívne krátke obdobie - vykonal Carl-Henric Svanberg mnohé ďalekosiahle zmeny, čím takmer znovu vynašiel jednu z najstarších spoločností vyrábajúcich telekomunikačné zariadenia, pričom tieto zmeny mali dopad na celé priemyselné odvetvie.“

"V čase, keď svet venoval pozornosť evolúcii 3G a 4G, Svanberg vnímal GSM ako technológiu, ktorá by mohla zabezpečiť konektivitu tým, ktorí nie sú pripojení. Technológia GSM sa ukázala byť kľúčovou pri dosiahnutí 4 miliárd pripojení, ako aj v takých projektoch ako je Millenium Villages v Afrike, ktoré prinášajú sociálny a ekonomický rozvoj do najchudobnejších komunít na kontinente. Jeho transformujúci prístup zaradil trvalú udržateľnosť do programu odvetvia telekomunikácií a postupne formoval úlohu telekomunikácií v boji proti klimatickým zmenám," povedal Izosimov.

Svanberg ocenenie prevzal v mene spoločnosti a jej zamestnancov a povedal: "Spoločne sme využili rozsiahle nasadenie GSM technológie, aby sa mobilná konektivita a jej výhody dostali k veľkej časti sveta, dokonca aj najchudobnejším z najchudobnejších. Urobili sme významné kroky na zníženie nášho vlastného negatívneho dopadu na životné prostredie, avšak, čo je azda ešte dôležitejšie, začali sme skúmať ako môže širokopásmový prístup transformovať susedné priemyselné odvetvia tak, aby vznikla ekonomika na báze informácií a s nízkou produkciou uhlíka, pri súčasnom poskytovaní nových komunikačných služieb vo svete."

Spoločnosť Ericsson bola v 80. rokoch priekopníkom v oblasti GSM a naďalej investuje do rádiových technológií, aby bola moderná a cenovo prístupná komunikácia dostupná pre každého. Na svete existuje približne 4,6 miliardy mobilných účastníkov, z ktorých väčšina využíva GSM. Taktiež dochádza k významnému rastu mobilného širokopásmového prístupu, ktorý podľa očakávaní v roku 2015 dosiahne 3,4 miliardy účastníkov. V rámci technológie HSPA, ktorú Ericsson ponúka, sa dosahujú rýchlosti dátového prenosu až 84 Mbit/s, kým nasledujúca generácia mobilného širokopásmového prístupu, technológia LTE, začína prichádzať na svetový trh.

V období, kedy stál Carl-Henric Svanberg v čele spoločnosti, Ericsson, vykonal niekoľko strategických akvizícií v oblasti pevných pripojení a pripojení optickým vláknom, ako aj v oblasti IP a TV. Ericsson je takto jediným hráčom v danom priemyselnom odvetví, ktorý disponuje kompletným portfóliom konvergujúcich mobilných a pevných sietí na báze IP. V súčasnosti sú jej produkty na báze softwaru a Ericsson sa stal piatou najväčšou softwarovou spoločnosťou. Súčasne dochádzalo k rýchlemu nárastu služieb, ktoré v súčasnosti predstavujú 40% celkových tržieb.

V období 2003-2008 bolo zložené ročné tempo rastu spoločnosti Ericsson 12%. V priebehu týchto rokov vytvorila spoločnosť celkový zisk vo výške 103 mld. SEK a cash flow vo výške 101 mld. SEK. Celková výška dividend počas uplynulých piatich rokov dosiahla 27 mld. SEK.

Svanberg sa stal členom spoločnosti dňa 8. apríla 2003 v zložitom období, kedy spoločnosť zápasila so stratami a reštrukturalizáciou. Jeden z jeho prvých krokov bolo zavedenie jeho filozofií riadenia a zameranie sa na vynikajúcu kvalitu prevádzky. V spoločnosti sa zmenila kultúra a spôsoby práce, čo je hlavný dôvod dnešnej dobrej rentability.

Carl-Henric Svanberg bol prezidentom a CEO spoločnosti Ericsson od 8. apríla 2003 do 31. decembra 2009.

 

Neprehliadnite: