Rosatom zvíťazil v súťaži Európskej nukleárnej spoločnosti o cenu PIME s projektom vytvorenia siete informačných stredísk

Tlačový servis  /  19. 02. 2010, 00:00

Dňa 16. februára 2010 boli v Budapešti vyhlásené výsledky súťaže o najlepší komunikačný projekt v jadrovom odvetví „PIME Award for Communications Excellence“. Táto cena sa odovzdáva v rámci každoročnej konferencie PIME (Public Information Materials Exchange) organizovanej Európskou nukleárnou spoločnosťou (ENS).

Na základe výsledkov predbežného odborného hodnotenia, porota na čele s Robertom Leclerom (prezidentom spoločnosti Synatom a predsedom Belgického jadrového fóra) zostavila výber nominácií pozostávajúci z piatich projektov:

 

  • Vytvorenie siete informačných stredísk pre jadrovú energiu (otvorená akciová spoločnosť Atomexpo – Rusko),

  • Obnova verejných informačných stredísk (Electricité de France – Francúzsko)

  • Prezentácia na Kodanskom summite: „Jadrová energetika ako nástroj ochrany klimatických podmienok“ (mládežnícke oddelenie Európskej nukleárnej spoločnosti)

  • Vytvorenie blogu YDINREACTIOITA o jadrovej energii a zapojenie sociálnych médií (združenie fínskych energetických spoločností – Fínsko)

  • Podpora projektu ITER (Medzinárodný projekt ITER – Európska únia, Čína, India, Rusko, USA, Južná Kórea, Japonsko)

 

Dňa 15. februára bol každý z týchto piatich projektov predstavený účastníkom konferencie vo forme stručných prezentácií. Ruský projekt prezentoval Sergej Novikov, riaditeľ oddelenia komunikácie štátnej korporácie Rosatom.

 

Hlasovanie delegátov prebiehalo počas dvoch dní. Skončilo sa 16. februára o 11:30 stredoeurópskeho času. Na záverečnom zasadnutí konferencie bol oznámený výsledok voľby delegátov PIME, ktorí väčšinou hlasov prisúdili víťazstvo ruskému projektu.

 

Od roku 2008 otvorila štátna korporácia Rosatom informačné strediská pre atómovú energiu v hlavných mestách regiónov, kde sa nachádzajú jadrové objekty a zariadenia. Dnes už návštevníkov vítajú štyri takéto strediská (v Tomsku, Voroneži, Rostove nad Donom a v Kaliningrade). Okrem toho bola otvorená aj špecializovaná trieda na Moskovskom lýceu č. 1547. Ďalšie informačné stredisko bude otvorené v meste Murmansk na palube atómového ľadoborca Lenin.

 

Úlohou informačných stredísk je poskytovať návštevníkom informácie o podstate atómového priemyslu a o mieste jadrovej energetiky v súčasnom svete v pútavej forme. Strediská využívajú multimediálne nástroje, ktoré umožnia návštevníkovi preniknúť priamo do deja počas trvania programu „Putovanie do sveta jadrovej energetiky“.

 

Ako sa uvádza v materiáloch konferencie, cena PIME sa udeľuje spoločnostiam za najkreatívnejšiu stratégiu a využívanie názorných a inovačných komunikačných nástrojov, ktoré im pomáhajú byť bližšie k cieľovým skupinám.

 

Na konferencii PIME sa zúčastňujú odborníci pre styk s verejnosťou a komunikační špecialisti, ktorí vytvárajú celonárodnú politiku v oblasti využitia jadrovej energie na úrovni vlády, regulačných orgánov, energetických spoločností, odborných združení pracovníkov jadrového odvetvia, ako aj z verejných organizácií.

 

Spoluorganizátormi konferencie sú Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (IAEA), Agentúra pre jadrovú energiu (NEA) a Európske atómové fórum FORATOM.

Neprehliadnite: