Blíži sa CeBIT 2010 - najväčšia výstava počítačovej techniky na svete

Marek Poleč  /  20. 02. 2010, 00:00

Najväčšia výstava počítačovej techniky na svete CeBIT sa nezadržateľne blíži. CeBIT je miestom kde sa stretávajú odborníci ako aj široká verejnosť s tým, aby sa oboznámili s najnovšími trendmi v IT oblasti. Tento rok sa bude konať od 2. - 6. marca v nemeckom meste Hannover a bude sa niesť v znamení motta: Vernetzte Welten (Prepojené svety).

Prepojené svety sú hlavnou témou tohtoročnej výstavy. Tento nosný motív bol vybraný z dôvodu zvýšeného záujmu o rôzne techniky pripojenia na internet, ako aj o  pripojenie bezdrôtové napr. prostredníctvom Wi-Fi. Aké formy pripojenia sú v súčasnosti k dispozícii bude objasnené práve tu. Počas dňa „Connected Living“ bude možné vidieť, ako by mala vyzerať moderná domácnosť. Výstava v hale č. 9 predstaví na rozlohe takmer 400 metrov štvorcových bývanie budúcnosti. Pôjde o to, ukázať všetky dostupné možnosti pripojenia k sieti: „Na TV - prijímači v obývačke bude možné napr. sledovať, ako ďaleko pokročila príprava jedla vo vašej kuchyni “, objasňuje Gabriele Dörries, CeBIT - hovorkyňa spoločnosti Deutsche Messe AG.

Úlohou akcie "Broadband World", ktorú po technickej stránke zabezpečí high-tech asociácia Bitkom bude ukázať možnosti, ktoré ponúka širokopásmový prístup k internetu - mobilný aj pevný. Predstavené budú najnovšie UMTS mobilné telefóny štandardu LTE (Long Term Evolution), vďaka ktorým budeme môcť bezproblémovo streamovať mobilné video. Tento rok sa bude na výstave konať aj veľmi veľa diskusných fór a konferencií. Očakávajú sa významné osobnosti z politiky, podnikateľskej a akademickej sféry. Svoje prednášky od prezentuje napr. Natalya Kaspersky (Kaspersky Lab), Kevin Turner (Microsoft), Dr Werner Vogels (Amazon.com).

Smarter Cities

Pod sloganom „Smarter Cities“ sa pokúsi IBM demonštrovať ako možno s využitím IT riadiť infraštruktúru miest s tým, aby ostali životaschopné. Predstavený bude okrem iného aj pilotný projekt na dánskom ostrove Bornholm, na ktorom sa vybuduje elektrická sieť zásobovaná energiou vetra.

IT- Infraštruktúra

Výstavba inteligentnej infraštruktúry je pre IBM dlhodobým projektom. „Technicky by sme mohli začať“, hovorí profesor Gunter Dück, IBM zmocnenec pre „Smarter infraštruktúru“. Už teraz môžu IT v mestách pomáhať, napr. pri efektívnom využívaní elektrickej energie, kanalizácii a odpadovom hospodárstve, príp. pri riadení dopravy.

Perzonalizácia zariadení

U iných spoločnostiach sa kladie veľký dôraz na perzonalizáciu zariadení pre konkrétnych ľudí. Aj tchajwanský výrobca mobilných telefónov a smartfónov HTC kladie veľký dôraz na perzonalizáciu svojich produktov, hovorí  Florian Seiche, viceprezident európskej pobočky HTC. Každý by mal mať možnosť prispôsobiť si svoje zariadenie tak, ako ho každodenne využíva.

Nové procesory

Výrobca čipov Intel predstaví v hale č. 23 praktickú ukážku toho, čo dokážu nové procesory Core i7, i5 a i7. V rovnakej hale pod mottom „Intel Extreme Masters“ sa budú konať aj majstrovstvá sveta: Na počítačoch s najvýkonnejšími čipmi sa zahrajú a svoje sily si zmerajú hráči z celého sveta.

Domácnosť podľa Microsoft-u

Microsoft chce svojich fanúšikov na CeBIT-e opäť ohúriť. Vo svojom o 100 metrov štvorcových väčšom stánku  (v porovnaní s minulým rokom) chce ukázať multimediálnu domácnosť budúcnosti, uviedla hovorkyňa Irene Nadler. „Domáca kancelária bude vybavená najnovšími technológiami, v obývačke budú môcť návštevníci zažiť Windows7 Media Center, v detskej izbe sa budú môcť zahrať na PC a hernej konzole Xbox 360.

Trendy v oblasti notebookov

V oblasti PC hardvéru nemôže chýbať firma Asus. V stánku tohto výrobcu bude možné  popri najvýkonnejších notebookov vidieť aj notebooky vyrobené z čiastočne z bambusu. „Bambus je stabilným, pevným a ekologickým materiálom“, objasňuje hovorca Christian Wefers. Rovnako bude predstavená aj ďalšia novinka určená pre hráčov a síce špeciálne LCD monitory so 120 Hz technológiou.

Širokopásmový internet

V hale č. 13 sa vybuduje „Broadband World“ (širokopásmový svet). Budú tu predstavené všetky možnosti širokopásmového pripojenia na internet, mobilné ako aj pevné. Na širokopásmovú techniku sa tu zamerajú aj firmy ako Motorola, Ericsson a Eutelsat.

Navigácie

Ako sa môžu motoristi vyhýbať zápcham, to sa budú môcť návštevníci výstavy dozvedieť v hale č. 7. Pod heslom „Destination“ tam budú od prezentované navigačné riešenia budúcnosti.

3D technika

Veľkou témou budú na výstave CeBIT aj priestorové 3D filmy a hry. Budú predstavené pod mottom „Next Level3D“. K videniu budú okrem iného aj 3D kamery, 3D PC displeje a 3D okuliare. V malom kine si budú môcť návštevníci pozrieť trojdimenzionálne upútavky filmov.

Digitálna hudba

Po prvý krát v histórii je do výstavy CeBIT zakomponovaná aj digitálna hudba. Pod mottom „CeBIT Sounds“ sa výstavy zúčastnia tri najvýznamnejší aktéri z hudobnej branže: IT priemysel, hudobný priemysel a umelci, čiže muzikanti.

Zdroj: Bild.de

Neprehliadnite: