Zatknutý za prevádzkovanie fóra s odkazmi na Rapidshare

Martin Šajna  /  18. 02. 2010, 15:49

Internetové fórum s viac než 30 tisíc užívateľmi poskytujúce odkazy na filmy a seriály zo stránok ako Rapidshare bolo podrobené policajnej prehliadke. Po následnom vyšetrovaní boli traja zodpovedný operátory zatknutý; dvaja z nich sú teenageri. Vyšetrovanie pokračuje aj v ďalších lokalitách.

Veľa, veľa chýb :) Bacha na množné číslo a podobne.
 
S 30 000 členmi bolo Filmowisko doslova prominentné fórum na zdieľanie súborov. Stránka sama nehostovala žiaden zakázaný materiál, ale ako mnoho iných tohoto typu poskytovala odkazy na filmy, seriály, hudbu a iný "warez" materiál skladovaný na stránkach ako Rapidshare.
 
Filmowisko.net"Administrátori fóra nie sú zodpovedný za obsah zadávaný užívateľmi. Súbory umiestnené priamo na fóre sú tu len na promočné účely a užívatelia musia všetky, ktoré stiahli z tohto fóra do 24 hodín zmazať," oznamovalo upozornenie v úvode stránky, predtým než zmizlo. V tomto období sa na internete už nenachádza ani fórum.
 
Poľská políciaFoundation for the Protection of Audiovisual Creativity (FOTA) si však o tomto ozname mysleli svoje a tak 12. februára zahájili vyšetrovanie proti operátorom fóra. Počas neho polícia zatkla troch podozrivých z vedenia stránky - 21 ročného študenta informatiky a dvoch maloletých vo veku 16 a 17 rokov. A taktiež zahájila pátranie po užívateľoch fóra v troch ďalších lokalitách.
 
Zabavené vybavenie pozostávalo zo 6 počítačov a 150 DVD a CD diskov, ktoré bez oprávnenia obsahovali súbory chránené autorským právom.
 
Po zdĺhavom vypočúvaní boli 21 a 17 roční podozriví prepustení a teraz čelia obvineniam z porušovania autorských práv, za čo im v Poľsku hrozí trest odňatia slobody po dobu 5 rokov. Najmladší z podozrivých, nahlásený 15. februára, je ešte stále v zadržiavacej väzbe a bude o ňom rozhodnuté súdom pre rodinné záležitosti.
 
Polícia, ktorá ešte stále oficiálne nepotvrdila názov stránky, sa vyjadrila, že priamo na stránke boli dostupné "streamované filmy" a tak zatknutý profitovali z vedenia stránky, keďže získavali peniaze z reklamy. Ešte dodali, že zozbierané dôkazy sa podrobujú expertíze, aby sa zistila miera finančnej škody pre vydavateľov filmov a hudby.
 
Proti pirátska skupina FOTA, ktorá vyznamenala políciu "Zlatou plaketou" za zaobchádzanie s porušovateľmi autorských práv, bude nesmierne potešená aj týmto výsledkom.
 
Za inet.sk už len odporúčam, aby ste si zvážili, čoho sa na internete zúčastňujete.
 
Zdroj: http://torrentfreak.com


Martin Šajna
 aka martiinko
www.apps.qwera.sk

Neprehliadnite: