Najlepšie 22-palcové LCD monitory podľa Stiftung Warentest

Marek Poleč  /  15. 02. 2010, 08:10

Nemecký časopis Stiftung Warentest sa zameral vo svojom druhom vydaní (2/2010) na rôzne 22-palcové LCD displeje strednej triedy. Väčšina z nich bola vybavená DVB-T tunerom a poskytovala Full HD obraz pri širokouhlom formáte 16:9. Výsledok: Skoro všetky modely obstáli dobre, najvýhodnejšie z nich možno získať pod 200 EUR.

Ako vidno strednou triedou začína byť Full HD rozlíšenie (1 920 × 1 080 obrazových bodov) ktoré je vhodné na prehrávanie filmov s vysokým rozlíšením napr. z Blu-Ray diskov a v niektorých prípadoch aj zabudovaný DVB-T tuner. Monitory s DVB-T tunerom predstavujú počítačový monitor a televíziu v jednom zariadení. Takéto displeje sú výrazne menšie ako obrazovky LCD TV a z dôvodu šetrenia miestom je ich zvuk o poznanie horší. Na druhej strane sú v porovnaní s veľkými LCD TV výrazne lacnejšie a prichádzajú s rovnako brilantným obrazom.


Víťazmi testu sa stali s prihliadnutím na pomer cena/výkon Acer H223HQ za 166 Euro a Viewsonic VX2260wm za 250 EUR. Oba monitory boli oznámkované výslednou známkou 1,9 (dobre). Majú podobné parametre s veľmi dobrým podaním farieb, dobrými pozorovacími uhlami a minimálnymi odrazmi.


Asus AS 22T1E bol oznámkovaný výslednou známkou 1,9 (dobre) pričom stojí 236 EUR. Za túto cenu už zákazník získava integrovaný DVB-T tuner. Podľa testov poskytoval Asus dobrý obraz, mierne horšie pozorovacie uhly a ľahšie odrazy. Zvuk bol dobrý.


Samsung P2270HD za 225 EUR bol ohodnotený známkou 2,0 (dobre). Ako TV-prijímač je Samsung všestranným zariadením, dokáže dokonca prijímať HDTV prostredníctvom DVB-T/C. Obraz bol vynikajúci, vykazoval však ľahšie odrazy. Zvuk trochu zaostával.


Philips 221T1SB za 233 EUR dostal od Stiftung Warentest celkovú známku 2,1 (dobre). S odrazmi obrazu je na tom dobre, ako PC monitor má však pomalšiu odozvu na úrovni 5 ms. Ako TV - prijímač je dobrou voľbou s kontrastným obrazom.


LG M2262D za 233 EUR dostal výslednú známku 2,2 (dobre). Kvalita videa ako PC monitora bola o niečo horšia s ľahšími reflexiami. Ako TV - prijímač je tento model všestranný, obraz bol však čiastočne neostrý. Lepšiu kvalitu možno docieliť prostredníctvom HDMI.


 

Takmer všetky TFT TN monitory v teste poskytujú Full HD obraz (1080p), dynamický kontrastný pomer od 20 - 50 000:1 a veľmi krátku dobu odozvy na úrovni 2 - 5 ms. Popri štandardných vstupoch a výstupoch disponujú všetky monitory DVI a HDMI konektivitou. Drahšie modely majú DVB-T/S tuner s diaľkovým ovládaním. V pokračovaní nášho článku sa pozrieme na najlepšie displeje vyššej strednej triedy a náš seriál ukončíme počítačovými monitormi pre profesionálov.

pozn.autora: Ceny podľa najnakup.sk zo dňa 10.2.2010

Zdroj: Bild.de
 

Neprehliadnite: