Google ponúkne optický internet s rýchlosťou 1 Gbit / s, iba v USA

Martin Tomšík  /  11. 02. 2010, 10:00

Google pokračuje v pláne ovládnuť internet. Najnovšie sa chystá ponúknuť v Amerike pripojenie pomocou optických káblov, kde ponúkne 100-násobne vyššiu rýchlosť ako je priemer Spojených štátov. Zatiaľ iba hľadá podporu v správe jednotlivých štátov, chce však vo veľmi krátkom čase dostupnosť pre 500 000 obyvateľov.

Spoločnosti Orange či T-Com v oblasti optiky na Slovensku dosahujú pekné výsledky, nemajú však na ambície spoločnosti Google. Tá sa momentálne rozhodla, že začne v USA poskytovať pripojenie k internetu.

Ale nebola by to spoločnosť Google, keby neplánovala niečo nezvyčajné. Netají sa myšlienkou ponúknuť 100-násobne rýchlejšie pripojenie k internetu ako má konkurencia. Rýchlosť 1 Gbit / s má byť v krátkom čase dostupná pre približne 50 tisíc ľudí, postupne sa počet navýši na 500 tisíc.

Od týchto dní až do 26. marca 2010 Google štartuje projekt "Google Fiber for Communities", ktorý žiada kompetentných vo vedení každého štátu o podporu a spoluprácu. Optický kábel bude užívateľovi natiahnutý až priamo do bytu ( fiber-to-the-home alebo FTTH). Teda pôjde o spôsob, ktorý je zaužívaný aj na Slovensku.

Stránky projektu: google.com/appserve/fiberrfi

 

Pozrite si video od firmy Google:

 

 

Zdroj: Mashable.com

Neprehliadnite: