V Číne imitujú Google a Youtube

Marek Poleč  /  02. 02. 2010, 00:00

Po oznámení spoločnosti Google, že opúšťa čínsky trh sa v tejto najľudnatejšej krajine sveta objavilo niekoľko imitácií populárneho vyhľadávača Google ako aj obľúbenej služby YouTube. Ich prevádzkovatelia si želajú návrat internetovej firmy zo Spojených štátov a obchádzajú tak cenzúru v krajine.

Dôvodom konfliktu sú úspešné útoky proti infraštruktúre spoločnosti Google prichádzajúce z Číny. Spoločnosť Google explicitne neobvinila z útokov čínsku vládu, uviedla však, že v reakcii na útoky prestáva v Číne cenzurovať výsledky na svojom vyhľadávači podľa požiadaviek čínskej vlády. Podľa Google došlo pri útokoch k odcudzeniu informácií považovaných za duševné vlastníctvo a čiastočnému získaniu prístupu k dvom Gmail účtom aktivistov za ľudské práva. Spoločnosť rovnako zaznamenala prístup tretích strán k viacerým Gmail účtom aktivistov za ľudské práva neoprávneným získaním prístupových údajov pomocou phishingového útoku.

Google z Čína odchádza a najľudnatejšia krajina sveta sa radí do zoznamu krajín obmedzujúcich prístup do siete Internet a do ktorého patria krajiny ako Tunisko, Uzbekistan, Egypt, či Saudská Arábia. Na goojje.com sa objavila výzva pre spoločnosť Google, aby si do Číny našla cestu späť. Youtube.cn cenzúru obchádza úplne a ukazuje Yotube videá, hoci je aj video portál YouTube blokovaný špeciálnymi orgánmi v krajine.

"Boli sme smutní z toho, že sa chce Google z Číny stiahnuť a preto sme sa rozhodli vyrobiť si svoj vlastný Google" - povedal mladý čínsky vývojár „Xiao Xuan“, ktorý svoje meno nechcel zverejniť.
On a jeho priatelia riskujú hneď dva krát. Jednak nemusia byť týmto počinom čínske úrady nadšené, pretože predstavuje akési sympatické gesto voči firme Google a aj samotná spoločnosť Google by mohla týchto mladých programátorov zažalovať z dôvodu porušovania autorských práv. Youtube.cn cenzúru obchádza úplne a ukazuje Yotube videá. Jedna hovorkyňa Google však potvrdila, že obe stránky v žiadnom zmysle neporušujú autorské práva spoločnosti Google.


Čínska vláda nedávno odmietla akúkoľvek spoluúčasť na internetových útokoch, ktoré boli v decembri namierené proti Google a ďalším významným spoločnostiam.

"Obvinenia, že Čínska vláda sa podieľala na útokoch, či explicitne alebo neexplicitne, sú nepodložené a ich cieľom je očierniť Čínu. Dôrazne proti tomu protestujeme," uviedol pre čínsku agentúru Xinhua hovorca čínskeho Ministerstva priemyslu a informačných technológií. "Čína je najväčšou obeťou hackovania a dlhodobo je vystavená vážnym hrozbám útokov hackerov a vírusových útokov," doplnil.

Zdroj: Bild.de, DSL.sk
 

Neprehliadnite: