Dostaňte zaplatené za odhalenie chyby Google Chrome

Tomáš Štark  /  01. 02. 2010, 08:52

Google sa rozhodlo vo vylaďovaní svojich aplikácií nasledovať Mozillu. Je tomu tak aspoň pri prehliadači Google Chrome, v ktorom ak nájdete a popíšete chybu, dostanete zaplatené.

Spoločnosť vo svojom ohlásení na Chromium blogu ohlásila, že práve pracuje na zavedení systému odmien pre vývojárov. Odmenu dostanú takí vývojári, ktorí nájdu chybu (tzv. bug) v prehliadači Google Chrome. Tento krok k zvýšeniu záujmu a iniciatívy programátorov sa zaviedol pravdepodobne preto, aby sa zlákalo viac ľudí do Chromium komunity.

Zatiaľ čo Mozilla za zdokumentované ohlásenie chyby ponúka $500, u Google táto suma predstavuje spodnú hranicu odmeny. Výška odmeny záleží na dôležitosti chyby a tiež kvality jej zdokumentovania. Za dobre opísanú a závažnejšiu chybu je Google ochotný zaplatiť až $1337.

Každá chyba musí byť ohlásená cez „Chromium bug tracker“ a každá z ohlásených chýb bude skontrolovaná tímom inžinierov. Nemusia sa ohlasovať striktne len chyby prehliadača Chrome, pomôžu aj chyby nájdené v jeho doplnkoch z Google Gears. Google ručí za to, že chybu odstráni v rozumnom čase od ohlásenia.

Systém odmien považuje Google za efektívny, nakoľko väčšina chýb prehliadača Chrome bola doposiaľ ohlásená vývojármi tretích strán. Predpokladá sa, že spolu s dostupnosťou odmien sa zvýši aj frekvencia nahlasovania chýb a tým aj celková kvalita samotného prehliadača a jeho doplnkov. Každopádne systém odmien za odhaľovanie chýb je výhodný ako z pohľadu Google tak aj z pohľadu open-source vývojára.

Neprehliadnite: