Výkonný 3D notebook: Asus G51J 3D

Marek Poleč  /  31. 01. 2010, 00:00

Prichádza éra 3D zariadení a výrobcovia začínajú presadzovať 3D technológiu aj v notebookoch najvyššej kategórie. V roku 2009 to bol Acer so svojím modelom Aspire 5738DZG, teraz prichádza Asus so svojim novým, 3D herným modelom G51J 3D. Ten ponúka v porovnaní s Acerom neporovnateľne vyšší výkon.

Pri tomto modeli vsadil výrobca na Nvidia 3D Vision technológiu a stroj zároveň vybavil veľmi výkonným procesorom Intel Core i7 720QM 1,6 GHz, rýchlymi DDR3 pamäťovými modulmi o celkovej kapacite 4 GB a výkonnou grafikou Nvidia GeForce GTX 260M. Asus je so svojimi rozmermi 375 × 265 × 41 mm a na to že disponuje iba 15,6 – palcovou uhlopriečkou displeja relatívne veľkým notebookom. Čo sa diskového subsystému týka, v ponuke sú síce dva rýchle 7 200 - otáčkové disky s celkovou kapacitou až 1 TB, ale k dispozícii tu nie je žiadny RAID radič k prípadnému zvýšeniu výkonu. V prípade použitia jedného 500 GB mohol Asus ušetriť na nákladoch, ktoré by sa odrazili na výslednej cene notebooku.


LED diódy ktoré sa starajú o podsvietenie klávesnice sú navrhnuté a umiestnené veľmi dobre. Ponúkajú sa taktiež rôzne nastavenia, vrátane možnosti podsvietenie vypnúť úplne. K dispozícii sú HDMI a VGA video výstupy, štyri USB porty, eSata port a 54mm ExpressCard slot, vrátane Bluetooth a gigabitového Ethernet-u. Pár Altec Lansing reproduktorov je situovaný pod displejom, subwoofer sa nachádza v spodnej časti notebooku. Hoci aj má notebook zabudovanú štrbinovú Blu-Ray mechaniku na displeji tohto stroja si 1080p video nevychutnáte, nakoľko ten disponuje rozlíšením iba 1366 x 768 obrazových bodov. Tento notebook treba preto ponímať v prvom rade ako výkonný herný stroj.


Prichádzame k tomu najdôležitejšiemu a síce k samotným 3D možnostiam. Systém Nvidia 3D Vision vyžaduje použitie špeciálnych okuliarov. Tie sú relatívne objemné a dosť masívne. Samotný vypínač sa nachádza na ich hornej časti, batériu v nich možno nabíjať prostredníctvom mini USB portu. Doba používania na jedno nabitie predstavuje okolo 40 hodín reálnej prevádzky. V súvislosti s komunikáciou s laptopom sa používa infračervený USB dongle, ktorý obsahuje aj malé koliesko umožňujúce 3D nastavenie hĺbky v reálnom čase. V laptope je predinštalovaný všetok potrebný 3D softvér, avšak 3D zážitok si možno vychutnať až s kompatibilnou aplikáciou, či hrou. V súčasnosti na trhu figuruje zhruba 400 počítačových hier, kde je možné 3D Vision priamo využiť. Medzi titulmi možno nájsť Resident Evil 5, Borderlands, World of Warcraft: Wrath of the Lich King, Batman: Arkham Asylum či Star Trek D-A-C. Úplný zoznam je k dispozícii na webe: Nvidia 3D Vision.


Na základe prvých testov sú pozorovacie uhly pri použití špeciálnych okuliarov veľmi dobré, vo vzťahu k displeju nie ste preto nijako obmedzovaný. Pri použití okuliarov je ale všetko akési tmavšie. Hoci nie sú problémy so žiadnou z hier, tmavšie 3D scény môžu niekedy pôsobiť až veľmi tmavo. Podľa prvých testov sa objavili na obrazovke aj blikajúce efekty, príp. zopár "duchov". Pri dlhšom hraní môžu nastať bolesti hlavy, ale to je veľmi individuálne. Vďaka výkonnému hardvéru ktorý tento model obsahuje je všetko plynulé aj v 3D režime. Notebooku Asus G51J 3D bolo vyčítané relatívne vysoké prehrievanie a aj výdrž šesť článkovej batérie by mohla byť o niečo dlhšia. Pre niekoho môže byť nevýhodou aj nadmerne vysoká cena, hoci sa očakáva, že s nástupom ďalších 3D modelov budú ceny iba klesať.

Zdroj: Reghardware
 

Neprehliadnite: