Aké novinky prinesie zajtra Apple?

Tomáš Štark  /  26. 01. 2010, 17:55

Blížiaca sa zajtrajšia mediálna akcia Apple so sebou priniesla mnoho predpokladov a odhadov. Steve Jobs už pre médiá uviedol, že mnoho krát spomínaný tablet je jednou z najdôležitejších vecí, na ktorej v spoločnosti tvrdo pracovali.

Tim Cook z Apple bližšie poznamenal, že zajtrajšia akcia prinesie radosť a prekvapenie. Za normálnych okolností nie je bežné, aby ľudia stojaci za firmou hovorili o nevydaných produktoch priamo v tlači a médiách. Steve Jobs však dnes povedal, že nové produkty budú naozaj silné a hodnotné, takže sa máme na čo tešiť. Otázkou stále ostáva, aké sú predpoklady na predstavované produkty a čo sú schopné používateľom ponúknuť.
 

Apple tablet

Predstavenie tabletu je vec, ktorá by sa na očiach pozvaných hostí mala určite objaviť. O tablete sa za posledné týždne hovorilo a písalo viac než dosť. Mnoho článkov je k dispozícii na fanúšikovských blogoch či v odbornej tlači. Preto je veľmi nepravdepodobné, aby Apple ignorovalo všetky tieto povesti o tablete a neuviedlo ho. Nepredstavenie tabletu by bolo predsa len až veľmi mätúce a médiá by opäť vyvolali nekonečné diskusie medzi fanúšikmi, nehovoriac o sklamaní.

Aj keď zajtrajšie predstavenie tohto produktu je viac než isté a o tablete ako takom sa vie mnoho vecí, stále nie sú známe detaily sľubovaného kúsku od Apple. Zatiaľ nie sú známe žiadne bližšie hardvérové parametre rovnako ako ani softvér, ktorý by sa v zariadení mal nachádzať. To znamená, že zajtrajšia akcia prinesie veľmi veľa prekvapení zatiaľ bezpečne ukryté v rukáve Apple.

Ďalšou zaujímavosťou vyvolávajúcou obavy je neprítomnosť akejkoľvek fotografie tabletu. Ak sa vrátime o nejaký čas dozadu, keď sa očakávalo predstavenie iPodu či iPhonu, stále bola z obrázkov známa ich podoba už v predstihu.
 

Základné údaje

Zatiaľ poznáme len niekoľko základných črtov produktu. Medzi ne sa radí displeja, ktorý má byť o veľkosti 10“ a dostupnosť rady modelov pre poskytovateľov bezdrôtových služieb AT&T a Verizon v USA. Čoraz viac sa objavujú aj špekulácie o cene. Tá by podľa niektorých názorov nemala prevýšiť hranicu 1000 USD, no existujú fámy o tom, že cena bude rozhodne nižšia a nad spomínanú hranicu sa určite nedostane. Podľa internetových diskusií možno usúdiť, že ak Apple „dodrží“ túto cenu, tablet sa určite stane medzi používateľmi veľmi obľúbeným.
 

Softvér

Vyššie spomenuté špecifikácie síce o tablete čosi vypovedajú, no kľúčovým sa v tomto prípade stáva určite aj dodávaný softvér. Články v rôznych internetových magazínoch a diskusie pod nimi sa v tomto zameriavajú hlavne na databázu e-bookov. Je dobre známe, že snáď najkvalitnejšiu a najväčšiu zbierku elektronických kníh má Kindle od Amazonu.

Niektoré zdroje v tejto súvislosti uviedli, že Apple nebude mať vlastnú knižnicu minimálne do polovice tohto roka. Preto je vysoko pravdepodobné partnerstvo medzi spoločnosťami Apple a Amazon. Takto zahájená spolupráca by mala byť výhodná pre mnoho strán, od samotných zákazníkov až po autorov. Ďalšia možnosť spočíva v ponúknutí obchodu s e-bookmi spoločnosťou Barnes & Noble.
 

Možnosti zábavy

Pripraviť používateľom komfortné čítanie je, v spomenutí tabletu, veľmi dôležité. Ako je však známe, nie je to jediná vec, na ktorú tablet slúži. Veľmi dôležitá je stránka zábavy. Tu sa stáva pravdepodobným to, že Apple posunie tablet do úrovne, kde bude plniť funkciu prehrávača filmov a televízie. Oba druhy zábavy má už totiž spoločnosť pokryté projektom iTunes Store. Očakáva sa, že zajtra sa celá vec ohľadom zábavy na tablete objasní. Veľké množstvo zdrojov však hovorí o tom, že Apple je momentálne vo fáze jednania s televíznymi spoločnosťami pre ponúknutie nového obsahu.

Jednou z možností pre ponúknutie zábavy je členstvo „Best of TV“ na iTunes, vďaka ktorému sa členom dostane príležitosti sledovať množstvo televíznych šou za mesačný poplatok.

Na tablete budú dostupné aj hry. Apple na zajtrajšiu akciu pozvalo redakciu magazínov Kotaku a IGN. Zrejme neexistuje iný dôvod ich pozvania, nakoľko nikdy predtým sa Kotaku či IGN na predstavovaní produktov Apple neocitli. Pozvánku dostalo aj niekoľko spoločností venujúcich sa vývoju hier. Nikto nevie o čo presne ide, no pravdepodobne to bude niečo veľké a možno si tablet získa aj fanúšikov hier.
 

iPhone OS 4.0/3.2

Ak má byť predstavený tablet, bude potrebovať operačný systém. Mnoho fanúšikov verí v upravenú verziu iPhone OS, zatiaľ čo druhá skupina fanúšikov vo vlastný operačný systém.

Posledná aktualizácia operačného systému iPhone OS bola vydaná už dávnejšie a množstvo uplynulého času od vydania posledného updatu signalizuje, že už tu mala byť minimálne jedna ďalšia aktualizácia. Takmer s určitosťou sa dá povedať, že nová aktualizácia systému bude predstavená zajtra.

Otázne však je, či bude vydaná aktualizácia upravujúca iPhone na verziu 3.2 alebo bude uvoľnená v poradí štvrtá verzia. Podľa mnohých faktov je viac pravdepodobný prvý prípad. Dôvod je jednoduchý. Existujú určité predpoklady o tom, že Apple si nechá kľúčové ohlásenia týkajúce sa iPhone na marec, kedy sa má konať pre to určená, špeciálna akcia. Predpokladá sa, že štvrtá verzia sa v marci dostaví už aj s novým modelom iPhone. Ďalším dôvodom je fakt, že Apple sa chce zajtra venovať predstaveniu svojho nového produktu, tabletu. Akékoľvek novinky adresované na ich staršie produkty by mohli odvrátiť pozornosť.

Chýrov o novom firmvéri pre iPhone nebolo v súvislosti so zajtrajšou akciou veľa. Oproti tabletu priam zanedbateľné množstvo. Hovorí sa, že verzia 4.0 by mala priniesť vynovené používateľské prostredie, multitasking a nové viacdotykové (multi-touch) gestá. O multitaskingu sa hovorilo už v prípade uvedenia 3.0, no očakávania sa nenaplnili.

Každopádne používatelia môžu očakávať zajtrajšiu, menšiu aktualizáciu firmvéru. Tá však neprinesie veľa nových funkcií a vylepšení, no určite sa zo strany Apple niečo dá čakať.
 

iLife 2010

Softvérový balík pre každodenné použitie, iLife, bol naposledy vydaný pred 11 mesiacmi pri príležitosti konania MacWorld. Ide o verziu, ktorá sa používa dodnes a má označenie iLife 2009. S uvedením tabletu je potrebné dodať nový softvér vhodnýna celkové predstavenie toho, čo tablet dokáže a s čím vie pracovať. Balík iLife sa javí byť najvhodnejším kandidátom.

Ak sa spomenie nová verzia iLife 2010 a predstavenie tabletu zároveň, väčšinu určite napadne hneď niekoľko noviniek, ktoré by sa v nej mohli objaviť. Najviac spomínaným je pridanie viacdotykovej podpory pre jednotlivé programy balíka a očakávané vydanie programu na kreslenie.

Priaznivcov iLife by určite potešila nová verzia iPhoto, na ktorej boli už viac krát predtým demonštrované možnosti ťahania, približovania a iných manipulácií s obrázkami.
 

Iné očakávania a ohlásenia

Tie sa týkajú hlavne zákazníkov v USA. Podľa rôznych fanúšikovských blogov by sa od zajtra mala skončiť exkluzivita AT&T v predaji iPhone.

Počas posledných týždňov sa šuškalo aj o nových modeloch MacBook Pro. Tie by mali v prvom rade dostať lepšie procesory a iné drobné vylepšenia.

Žiadna z týchto informácií však nie je istá a potvrdená. Múdrejší budeme zajtra, po ohlásení noviniek so 100% pravdivosťou.

 

Zdroj: Neowin.net

Neprehliadnite: