Mosaizer – viac než tvorba foto-mozaík

Július Pastierik  /  25. 01. 2010, 11:25

Hľadáte zaujímavé a netradičné programy pre umelecké spracovanie fotografií a obrázkov? Pozrite sa na štvoricu freeware programov z holandskej dielne APP Helmond.

 

Už od roku 1996 vyvíja malá holandská firma APP Helmond bezplatné softvérové aplikácie (ktoré si dnes predstavíme) pre úpravy rastrových obrázkov. Hneď na úvod povedzme, že programy sú okrem holandčiny jazykovo lokalizované do angličtiny (niektoré aj nemčiny) a, ak by niekto chcel, môže ľahko vytvoriť aj slovenský jazykový súbor (napríklad prekladom z anglického), čo by určite privítali aj ich autori.

Pattaizer

Pattaizer

Program Pattaizer je určený pre vytvorenie „jednoduchších“ mozaikových obrázkov s množstvom zabudovaných možností. Pre tvorbu mozaík je k dispozícii deväť rozdielnych vzorov, pričom pre každý z nich je možné definovať rôzne parametre, ktoré, samozrejme, závisia od typu mozaiky (veľkosť, deformácia, krytie...); môžete použiť masku či dokonca vytvoriť video s postupom mozaikovania.

Video Pattaizer

Upozorňujeme, že pri tvorbe videa je možné použiť iba pomer strán 4:3 a preto je vhodné, aby zdrojový obrázok bol v tomto formáte, inak ho program oreže. Okrem toho musíte vytvoriť textový súbor s číselnými parametrami, ktoré zodpovedajú parametrom, ktoré sa zadávajú pri jednotlivých vzoroch. Pretože súčasťou programu je aj pomocník s podrobným popisom, nie je ani táto tvorba neprekonateľná, hoci nie je triviálna. Súčasťou programu je aj video prehrávač, v ktorom si môžete svoj výtvor ihneď prehrať.

Textaizer Pro

Texttaizer - Text Mosaic

Program Textaizer Pro je určený pre vytváranie „písmenkových“ obrázkov, pričom pre ich tvorbu ponúka naraz až štvoricu nástrojov. Prvý nástroj „Text Mosaic“ prevádza obrázok tak, že nahrádza obrázok farebným textom. Tento text ukladá ako grafiku, takže sa znaky môžu v riadkoch aj prekrývať. Ako zdroj môžeme použiť ľubovoľný textový „TXT“ súbor (súčasťou distribučného balíka je aj niekoľko príkladov), alebo môžeme zadať text priamo v programe. Samozrejme, pri texte môžeme nastaviť jeho font, veľkosť a riadkovanie. Pretože riadky sa môžu aj prekrývať, program farebným terčíkom pri veľkosti písma oznamuje, do akej miery dôjde k prekrytiu.

Texttaizar - ASCII Art

Druhý nástroj „ASCII Art“ je „klasický“ prevod obrázku na „písmenkový“ obrázok. Aj v tomto prípade sa prevedie obrázok farebne, môžeme ho však uložiť aj ako obyčajný textový súbor, kde sa už farba nebu zohľadňovať, alebo ho exportovať do grafického formátu.

Texttaizer - Free Drawing

Tretí nástroj „Free Drawing“ je určený pre naše pokusy o vytvorenie písmenkového obrázku, pričom sa na pozadí zobrazuje zdrojový obrázok a všetko ostatné závisí už iba od našej tvorivosti.

Texttaizer - Text Art

Posledný nástroj tohto programu „Text Art“ je určený na prevod nami zadaného textu do „písmenkového“ textu, pričom môžeme zadať, ako sa text prevedie (či pomocou nami zadaného znaku, alebo každé písmeno sa vykreslí pomocou neho samotného).

Picture Frame Wizard

Ako napovedá názov, program Picture Frame Wizard je určený na vytvorenie rámu okolo obrázku. Súčasťou distribúcie je aj 15 rámov, ktoré si však môžeme ľubovoľne rozšíriť – stačí, ak do príslušného adresára uložíme obrázkový súbor, ktorý bude predstavovať náš rám.

Picture Frame Wizard

Rámovanie však nie je jediná funkcia, ktorú ponúka tento program. Nájdeme tu aj ďalšie funkcie, ako je napríklad jednoduchý grafický editor, zmena veľkosti, premenovanie a pod.

Mosaizer Pro

Na koniec to najlepšie – program Mosaizer Pro, po ktorom sme pomenovali aj tento článok: „Mosaizer – viac než tvorba foto-mozaík“. Tento program je určený pre umelecké spracovanie obrázkov a fotografií. Jeho primárne určenie je zrejmé z názvu – tvorba mozaík, program nás však prekvapí naozaj širokou paletou možností, ktoré pri tom ponúka.

Mosaizer 7 - papagáj

Popis možností tohto programu by potreboval samostatný seriál článkov, preto na tomto mieste iba veľmi stručne naznačíme jeho princíp, ktorý spočíva v tom, že mozaikovanie obrázku sa robí pomocou iných obrázkov. Na tento účel si musíme po nainštalovaní pripraviť obrázkové knižnice – našťastie, na domovských stránkach sú v sekcii „download“ k dispozícii štyri sady obrázkov, z ktorýchsi môžeme pripraviť osobitné knižnice).

Mosaizer 7 - papagáj detail

Program následne pri generovaní využíva značné množstvo rôznych nastavení, ako je tvar a veľkosť mozaikovania, masky, pozadie, náhodnosť ukladania mozaiky, priehľadnosť, kolorizácia, prekrývanie atď. Neoddeliteľnou súčasťou je aj možnosť úpravy obrázku pred a po vytvorení mozaiky.

Mosaizer 8 - Guttenberg

Aktuálna stabilná verzia je 7.2, ale pre všetkých záujemcov dávame do pozornosti aj beta verziu 8, ktorá je značne rýchlejšia v renderovaní výsledného obrázku a ponúka veľmi zaujímavé efekty, ktoré sa vo verzii 7.2 riešia zložitejšie alebo ich tam ani nenájdete (napríklad mozaikovanie, v ktorom sa ako obrázok, ktorým sa mozaikuje, použije vlastný mozaikovaný obrázok). Pravdaže, je to beta verzia, ktorá nie je úplne stabilná a preto počítajte s občasnou haváriou aplikácie. Upozorňujeme, že obidve verzie môžete mať nainštalované naraz.

Mosaizer 8 - Guttenberg detail

Pretože použitie tohto programu naozaj nie je jednoduché, je vítané, že na domovských stránkach je k dispozícii aj desať PDF súborov s rôznymi návodmi a postupmi. Vo verzii 7.2 sa dajú stiahnuť a otvoriť priamo cez jeho pracovné rozhranie (menu „Tutorials“), vo verzii 8 táto možnosť zatiaľ nie je (súbory sú k dispozícii na domovských stránkach v sekcii „goodies“). Keď spomíname PDF súbory, musíme spomenúť aj to, že v rámci výstupných formátov nájdeme okrem rôznych obrázkových formátov aj PDF formát.

Mosaizer - PDF návod

Program Mosaizer Pro je ako jediný distribuovaný ako „trial“ – jeho funkčnosť bez registrácie je obmedzená na 30 dní. Registrácia programu je však zadarmo: po zaslaní údajov – mena používateľa, hesla (ktoré však nie je potrebné inde zadávať, iba v procese vlastnej registrácie v programe) a verzie programu dostanete mailom licenčný kľúč. Z tohto dôvodu je aj tento program v skutočnosti freeware a nič vám nebráni, aby ste ho k plnej spokojnosti nepoužívali.

Internet: www.mosaizer.com

 

Neprehliadnite: