Samsung predstavil na veľtrhu CES 2010 blízku aj vzdialenú budúcnosť domácej zábavy

Tlačový servis  /  15. 01. 2010, 00:00

Predstavením svojej novej kolekcie 3D zariadení, obchodu s aplikáciami pre HDTV a inovatívnych čítačiek elektronických kníh spoločnosť Samsung na tlačovej konferencii na Medzinárodnom veľtrhu spotrebnej elektroniky (International Consumer Electronics Show, CES) hrdo odhalila svoje najmodernejšie technológie.

Ako uznanie za dosiahnuté inovácie udelila tohto roku Asociácia spotrebnej elektroniky spoločnosti Samsung 23 prestížnych cien CES 2010 Innovation Awards, vrátane troch cien za najlepšie inovácie „Best of Innovations“: tri čestné uznania za ekologický dizajn, ceny pre tri LED HDTV, jednu plazmovú HDTV, tri Blu-ray prehrávače, jeden systém domáceho kina, dva digitálne audio prehrávače, dva digitálne fotoaparáty, jednu chladničku, šesť mobilných telefónov a jedno multipanelové zobrazovacie zariadenie.

 

Súčasná sila spoločnosti Samsung naprieč všetkými výrobkovými radmi, o ktorej svedčí napríklad vedúca pozícia na trhu s televízormi a mobilnými telefónmi, ju predurčuje k strmému rastu. Spoločnosť Samsung taktiež oznámila svoje plány na dosiahnutie obratu vo výške 400 mld. USD do roku 2020, pričom k silnému ekonomickému oživeniu povedú nespochybniteľné inovácie.

 

Spoločnosť Samsung si je vedomá toho, že jej globálne prvenstvo so sebou prináša moc a vplyv, a preto bude aj naďalej presadzovať postupy riadenia zohľadňujúce ochranu životného prostredia. Je odhodlaná uplatňovať ekologický prístup vo všetkých článkoch dodávateľského reťazca, počínajúc výberom dodávateľov a partnerov, cez dizajn výrobkov, logistiku, likvidáciu až po recykláciu. Vďaka tejto iniciatíve ušetrí v roku 2013 energiu, ktorej množstvo zodpovedá 6 % celkovo vyrobenej elektrickej energie v USA v roku 2008.

„Na tohtoročnom Medzinárodnom veľtrhu spotrebnej elektroniky sme v skutočnosti predstavili budúcnosť domácej zábavy, počínajúc našim inovatívnym prístupom k aplikáciám až po 3D,“ uviedol Boo-Keun Yoon, prezident divízie Visual Display spoločnosti Samsung Electronics. „Okrem toho naše priekopnícke výrobky v ďalších kategóriách, ako sú napríklad mobilné telefóny, MP3 prehrávače a notebooky, budú aj naďalej prispievať ku globálnemu rastu spoločnosti Samsung naprieč všetkými segmentami trhu,“ dodal Yoon.

 

Budúcnosť domácej zábavy

3D je technológia pre domácu zábavu, ktorá v roku 2010 mení pravidlá hry. Samsung bude túto oblasť podporovať svojim rozsiahlym radom výrobkov pre domácu zábavu, ktorý je na 3D zobrazovanie pripravený. Zároveň ponúkne kompletné 3D riešenie pre domácu zábavu zahŕňajúce pokročilý 3D televízor, prepracovaný 3D Blu-ray prehrávač a štýlové aktívne 3D okuliare so zabudovanou uzávierkou LCD kryštálov.

 

Kompletná kolekcia 3D výrobkov zahŕňa televízory LED 9000, LED 8000 a LED 7000. Ďalej taktiež LCD a plazmové televízory a Blu-ray prehrávač. Všetky tieto zariadenia sú kompatibilné s 3D štandardmi, vrátane formátov polovičného a plného HD rozlíšenia a štandardu Blu-ray 3D schváleného Asociáciou pre Blu-ray disky. Zákazníci si teda môžu byť istí, že všetky ich 3D zariadenia budú spolu dobre fungovať. Vďaka 3D čipu vyvinutému vlastnou divíziou polovodičov ponúkne spoločnosť Samsung najlepšiu kvalitu 3D obrazu vo svojom odvetví.

 

Vlajková loď spoločnosti Samsung, rad 9000, v súčasnosti predstavuje najpozoruhodnejší HD televízor – bezkonkurenčne tenký LED televízor s prvotriednym dotykovým diaľkovým ovládaním a zabudovanou 3D technológiou – svojou prekvapujúcou kvalitou obrazu, ktorá nastavuje nový štandard domácich kín a možnosťami pripojenia. Najtenší a plne integrovaný LED televízor na svete Série 9000 bol skonštruovaný tak, aby ukončil všetky súperenia o hĺbku obrazu.

V snahe posunúť trh domácej zábavy o niečo ďalej spoločnosť Samsung predstavila svoju modernizovanú službu Internet@TV – Content Service, obsahujúcu aj funkciu Samsung Apps, ktorá je prvým obchodom s aplikáciami pre HDTV na svete. Tu si môžu zákazníci z vybraných HDTV, Blu-ray prehrávačov a systémov domáceho kina, ktoré spoločnosť Samsung uvádza na trh v roku 2010, prevziať a nakupovať najrôznejšie aplikácie. Samsung Apps zákazníkom ponúka rozšírený a prehľadný výber obsahu a aplikácií od popredných poskytovateľov služieb, akými sú Accedo Broadband, AccuWeather.com, The Associated Press, Blockbuster, Fashion TV, Netflix, Picasa, Pandora, Rovi, Travel Channel, Twitter, USA TODAY a Vudu. Aplikácie je možné preberať a prehliadať počas sledovania televízie. Prvý balík televíznych aplikácií bude bezplatne spustený na jar, zatiaľ čo prémiové aplikácie bude možné zakúpiť prostredníctvom riešenia umožňujúceho peňažné transakcie v lete 2010.

 

Verejný balík na vývoj verejného softvéru je na ceste. Samsung Apps nezostane len doma, podporuje aj vybrané mobilné telefóny na celom svete. Služba Samsung Apps Mobile už bola spustená v Anglicku, Francúzsku a Taliansku a v roku 2010 sa rozšíri približne do 50 krajín sveta.

 

S odkazom na populárne krištáľové koncepcie z minulých rokov, akými boli „Bordeaux“ a „Crystal TV design“ (alebo „Touch of Colour“ v USA) spoločnosť Samsung predstavila, akým smerom sa bude uberať v oblasti dizajnu. Témou je inšpirácia prírodou, kde dochádza k odrazu svetla a zmene farby v závislosti na uhle pohľadu. Táto nová téma v dizajne sa tento rok bude týkať LED televízorov, Blu-ray prehrávačov a domácich kín.

 

Spoločnosť Samsung oznámila svoj celosvetový cieľ, predať v roku 2010 celkovo 10 miliónov LED televízorov. V tejto oblasti pokračuje s inováciami a predstavila novinky vo svojom už aj tak bohatom portfóliu so zabudovaným 3D procesorom, interaktívnymi funkciami a špičkovým dizajnom.

Samsung bude aj naďalej prostredníctvom svojej širokej ponuky LCD a plazmových HD televízorov dávať zákazníkom možnosť voľby. Nové Série LCD televízorov s označením 750 a 650 ponúkajú zlepšenú kvalitu obrazu a pokročilé možnosti pripojenia. Vďaka konektivite DLNA a novému Crystal TV dizajnu zdvíhajú tieto HD televízory vo svojich kategóriách latku dokonalosti opäť o niečo vyššie. Séria 750 má zabudovanú 3D technológiu, vďaka ktorej obraz doslovne vystupuje z obrazovky.

 

Nové portfólio ultratenkých plazmových HDTV prichádza v sériách 8000, 7000 a 6500. Všetky televízory sú vybavené technológiami, ktoré poskytujú prvotriednu kvalitu obrazu, pokročilé možnosti pripojenia k modernizovanej službe Internet@TV – Content Service a spĺňajú revidovanú normu EnergyStar 4.0 – to všetko v tenkom prevedení, sú totiž hrubé len niečo málo cez jeden palec.

 

Na veľtrhu CES sa taktiež predstavila posledná kolekcia Blu-ray prehrávačov Samsung. Medzi nimi je aj model BD-C6900, ktorý získal na veľtrhu CES cenu „Best of Innovations pre rok 2010“. Už z výroby je vybavený funkciou 3D prehrávania a podporuje tak nový štandard 3D Blu-ray. Model BD-C7500 predstavuje doposiaľ najtenší Blu-ray prehrávač s moderným tvarovým riešením inšpirovaným prírodou. Pri modeli BD-C6500 sa snúbi výkon s rýchlosťou, zatiaľ čo model BD C5500, určený začínajúcim užívateľom, prináša ekologický dizajn. Všetky prehrávače počínajúc modelom BD-C6500 a vyššie z kolekcie pre rok 2010 vôbec po prvýkrát podporujú službu Internet@TV – Content Service. Okrem toho spoločnosť Samsung predstavila novú generáciu Blu-ray systémov domáceho kina: model HT-C6730W, ktorý taktiež získal cenu „Best of Innovations 2010”, a modely HT-C7530W a HT-C6500. Všetky tri modely prichádzajú s novým retro dizajnom reproduktorov bez mriežky a podmanivou novou technológiou Crystal Amplifier Pro spoločnosti Samsung, ktorá zabezpečuje presnú reprodukciu zvuku a minimálne rušenie.

 

Spoločnosť Samsung v rámci CES rovnako predstavila svoju Sériu samostatných AV receiverov pre rok 2010, ktorými naďalej dokazuje svoj záväzok poskytovať zákazníkom vynikajúcu kvalitu zvuku. Oba modely receiverov – 7.1 kanálový HW-C700 a 5.1 kanálový HW-C500 – sú vybavené novou technológiou Crystal Amplifier Pro vyvinutou spoločnosťou Samsung, ktorá do pohodlia domova prináša audio zážitky, aké zákazníci zvyčajne očakávajú od kina.

Samsung v čele rozvoja mobilných technológií

Spoločnosť Samsung neukázala len budúcnosť domácej zábavy, ale aj mobilných technológií. Predstavila prvý komerčný mobilný telefón na svete vybavený jednočipovou technológiou ATSC Mobile DTV, ktorá umožňuje užívateľom bezdrôtovo prijímať naživo vysielané digitálne programy. Tento prístroj vychádza z modelu Samsung Moment vybaveného jasným AMOLED displejom a obsahuje celkom nový čip vyvinutý spoločnosťou Samsung. Telefón bude uvedený na trh na jar v rámci pilotného projektu prebiehajúceho vo Washingtone DC.

 

Spoločnosť Samsung potvrdila svoju podporu Olympijským hrám a pri tejto príležitosti vydala špeciálnu verziu „olympijského“ telefónu spolu s verejnou aplikáciou, ktoré budú dostupné na celom svete. V Spojených štátoch bude olympijský widget k dispozícii v telefóne Samsung Mythic™ predávanom spoločnosťou AT&T.

 

Na veľtrhu CES bol v tomto roku po prvýkrát predstavený hudobný prehrávač vybavený priehľadným AMOLED displejom – Samsung IceTouch. Prehrávač s elegantným dizajnom ponúka dvojpalcový plne farebný priehľadný displej. Za zmienku taktiež stojí, že tento avantgardný dotykový displej užívateľom umožňuje vybrať požadovanú skladbu poklepaním na zadnú stranu prístroja bez toho, že by pri tom museli zakrývať obraz na displeji.

 

Samsung predstavil aj Samsung NX10 – inovatívny digitálny fotoaparát, ktorý vo svojom elegantnom a kompaktnom tele užívateľom ponúka možnosť robiť fotografie v optimálnej kvalite. NX10 obsahuje rýchlu a spoľahlivú funkciu automatického zaostrovania (AF), obrazový snímač CMOS formátu APS-C s rozlíšením 14,6 megapixelov a jedinečný 3,0” AMOLED displej, na ktorom si užívatelia môžu jednoducho prezerať fotografie aj na plnom slnku. Okrem toho prístroj podporuje aj nahrávanie videosekvencií v HD rozlíšení.

 

Samsung predstavil aj svoju videokameru S16, ktorá poskytuje krištáľovo čistý obraz filmovej kvality, podporuje rozlíšenie 1080i pri nahrávaní a 1080p pri prehrávaní. Je vybavená inteligentnou stabilizáciou obrazu a obrazovým snímačom CMOS s technológiou BSI s rozlíšením 10 megapixelov. Zabudovaný SSD disk od spoločnosti Samsung poskytuje začínajúcim filmárom extrémne veľkú pamäťovú kapacitu, ktorá vystačí na hodiny kvalitného záznamu. O rozšírený pohľad na svet sa stará dotykový LCD displej s veľkosťou 3,5”. Vďaka podpore technológie DLNA a prelomovému pokroku v oblasti konektivity majú užívatelia videokamery S16 ako prví príležitosť streamovať prostredníctvom Wi-Fi videozáznam v plnom HD rozlíšení priamo do svojho HDTV televízora značky Samsung.

 

Spoločnosť Samsung na veľtrhu CES predstavila svoj digitálny fotoaparát CL80, ktorý za svoj ergonomický a elegantný dizajn vďačí technológii hydroformovania. CL80 podporuje celý rad možností pripojenia, vrátane technológií Bluetooth 2.0, Wi-Fi a DLNA. Umožňuje tak užívateľom oslobodiť sa od svojich laptopov alebo domácich PC a zdieľať videozáznamy a fotografie skutočne kdekoľvek a kedykoľvek. Zároveň je vybavený extrémne veľkým 3,7” WVGA AMOLED displejom, ktorý je dotykový a plne interaktívny.

 

Inovácie spoločnosti Samsung v oblasti zobrazovacích zariadení a informačných technológií

Spoločnosť Samsung taktiež predstavila prelomové produkty určené na použitie v kancelárii a domácnostiach.

Samsung predstavil svoj najnovší model LED monitora so zadným podsvietením – 23” model Samsung SyncMaster PX2370 zasadený do elegantne jednoduchého a premysleného rámu kombinujúceho čiernu farbu s priehľadnými materiálmi. Monitor prichádza s celým radom inovácií a je jedným z energeticky najúspornejších LED monitorov, ktorý zároveň vďaka špičkovej kvalite obrazu poskytuje neprekonateľný užívateľský zážitok.

 

Spoločnosť Samsung aj naďalej zostáva v čele vývoja LED technológie a na veľtrhu CES po prvýkrát predstavila svoje komerčné LED monitory patriace do série Samsung SyncMaster, konkrétne modely 460EX, 460EXn, 550EX a 550EXn. Ide o prvé komerčne dostupné monitory, ktoré využívajú technológiu zadného LED podsvietenia (BLU), ktorá umožňuje v porovnaní s tradičnými komerčnými monitormi znížiť spotrebu elektrickej energie prístroja až o 40 % a zároveň umožňuje ponúknuť ľahší, tenší a jednoduchšie inštalovateľný monitor.

 

Samsung ďalej prestavil svoj prvý dátový projektor používajúci technológiu LED so svetelným tokom 1 000 ANSI lúmenov. Projektor F10M používa ako svetelný zdroj LED diódy a neobsahuje žiadnu lampu, ktorú by bolo nutné vymieňať. LED svetelný zdroj sľubuje dobu životnosti presahujúcu 30 000 hodín a výrazne tak zjednodušuje používanie prístroja, zmenšuje jeho dopad na životné prostredie a znižuje celkové náklady na jeho vlastnenie.

 

Spoločnosť Samsung, ktorej sa na veľtrhu CES dostalo ocenenia za ekologický dizajn jej výrobkov, predstavila aj svoj 7” digitálny fotorámik 700Z, ktorý je najtenším rámikom na svete a zobrazuje fotografie vo vysokej kvalite. Fotorámik je vybavený autoluminiscenčným AMOLED displejom, ktorý je schopný zobraziť jasný, vysoko kontrastný obraz s rozlíšením 1024 x 600, ktorý je dobre viditeľný aj pri jasnom osvetlení, podporuje pripojenie prostredníctvom technológie Bluetooth, takže je schopný s inými zariadeniami bezdrôtovo zdieľať multimediálny obsah.

 

Multipanelové zobrazovacie zariadenie MD230 vybavené revolučnou technológiou ATI Eyefinity od spoločnosti AMD ocenia ako počítačoví hráči, ktorým poskytne náskok v hre vďaka širšiemu zornému poľu, tak aj burzoví obchodníci, ktorí potrebujú sledovať informácie na niekoľkých monitoroch súčasne. Zobrazovacie zariadenie MD230 je k dispozícii v konfigurácii s troma alebo šiestimi panelmi a poskytuje dokonale jasný obraz vo vysokom rozlíšení s extrémne tenkými rámikmi panelov.

 

Samsung rozšíril aj svoju kolekciu notebookov Série R a uviedol na trh päť nových štýlových prístrojov – výkonné modely R780, R580 a R480 a cenovo dostupné modely R530 a R430.

R780, R580 a R480 sú ideálnym riešením na sledovanie filmov doma a na cestách. Netbooky Série R80 používajú procesory Intel® a grafické karty nVIDIA GeForce. Bez ohľadu na to, či ich užívateľ používa na sledovanie videa vo vysokom rozlíšení (HD), spravovanie svojej hudobnej zbierky, úpravu fotografií alebo hranie najnovších počítačových hier, podporujú súčasné spracovávanie viacerých úloh s doposiaľ nebývalou jednoduchosťou a produktivitou.

Všetkých päť modelov ponúka nový dizajn Touch of Color spoločnosti Samsung a sú k dispozícii v rôznych prevedeniach a farbách. Ergonomický dizajn – napr. číselná klávesnica modelov R780 a R580 – je pre užívateľov zárukou príjemnejšej a produktívnejšej práce s prístrojom. R580 sa taktiež môže pochváliť „neviditeľným“ touchpadom, ktorý hladko prechádza do opierky pre dlaň.

Spoločnosť Samsung v rámci CES uviedla nové prírastky ku svojej oceňovanej Sérii netbookov – modely Samsung N210, N150 a NB30. N210 je navrhnutý tak, aby užívateľom poskytol maximálnu slobodu. Dosahuje až 12-hodinovú výdrž, zatiaľ čo modely N150 a NB30 na jedno nabitie batérie vydržia až 8,5 hodiny. Nový antireflexný LED displej s uhlopriečkou 10,1" a so zadným podsvietením, ktorým sú netbooky vybavené, dokáže zobraziť filmy a statický obraz v najostrejších detailoch a najjasnejších farbách, pričom pri ostrom osvetlení alebo na priamom slnečnom svetle netrpí rušivými zrkadlovými odrazmi. NB30 ponúka zvýšenú odolnosť vďaka čidlu voľného pádu, ktoré zabraňuje poškodeniu pevného disku, a vďaka špeciálne navrhnutému odolnému puzdru prístroja.

 

Spoločnosť Samsung predstavila aj svoje prvé čítačky elektronických kníh, ktoré slúžia nielen na čítanie, ale aj na písanie poznámok a zdieľanie elektronických kníh. Modely Samsung E6 a E101 umožňujú písanie poznámok rukou, takže užívatelia môžu prostredníctvom vstavaného stylusu fungujúceho na základe elektromagnetickej rezonancie (EMR) komentovať úryvky textu, ukladať poznámky do kalendára alebo vytvárať ďalšie poznámky.

 

Samsung predstavil aj svoju novú čiernobielu laserovú tlačiareň M1610, ktorá je najmenšou kompaktnou tlačiarňou na svete a umožňuje tak tlačiť na cestách jednoduchšie než kedykoľvek predtým. Tlačidlo pre jednoduchú tlač obsahu obrazovky, ktorým je tlačiareň vybavená, prekvapí užívateľov tým, ako jednoducho je možné urobiť to, čo predtým bolo tak komplikované. Spoločnosť Samsung taktiež v rámci svojho radu CLP325 predstavila najmenšiu farebnú laserovú tlačiareň na svete, ktorá podporuje bezdrôtovú tlač prostredníctvom technológie DLNA.

Neprehliadnite: