CES: AMD ponúka externé grafiky pre notebooky

Tomáš Kusenda  /  10. 01. 2010, 11:55

Grafické karty spoločnosti AMD v poslednom období zažívajú boom. AMD však nespí na vavrínoch a prináša ďalšiu novinku. Ňou je externá grafická karta.

Spoločnosť AMD približne pred týždňom uviedla na trh mobilné verzie svojich najnovších grafických kariet ATI Radeon HD 5XXX. Žiaľ, väčšina výrobcov notebookov využíva len integrované riešenia, konkrétne Intel Mobile GMA X4500HD a ATi Mobility Radeon HD 3200.

AMD chce na svoju stranu získať majiteľov notebookov s výkonným pevným diskom, procesorom a pamäťou, avšak s integrovanou grafickou kartou. Niekoľko riešení sa už na trhu objavilo, avšak žiadne sa nedokázalo presadiť. Uvidíme, ako sa  bude dariť AMD.

Na veľtrhu CES spoločnosť AMD prezentovala XGP (eXternal Graphic Platform). Jedná sa o box, ktorý sa pripojí cez špeciálny XGP konektor. V boxe sa nachádza niektorá z mobilných verzií grafických kariet. Na CES bola prezentovaná verzia s ATi Mobility Radeon HD 5830. Viac však zaujala verzia s grafickou kartou Radeon HD 5870. Tá svojím výkonom prevyšuje desktopovú verziu ATi Radeon HD 5770.

Grafická karta ATi Mobility Radeo HD 5870 je založená na jadre RV840. To je vyrábané 40 nanometrovým procesom, má 800 stream procesorov. Najvýkonnejšia verzia bude obsahovať 1 GB GDDR5 grafickej pamäte, ktorá bude taktovaná na 4 GHz. Pracovný takt jadra bude 700 MHz.

K externému boxu je možné pripojiť niekoľko obrazoviek. Špeciálny konektor sa nachádza napríklad na notebooku ACER Ferarri One 200.

Žiaľ, cena a presné parametre ďalších XGP nie sú známe. Na trhu by sa mali objaviť v priebehu štyroch mesiacov.

 

 

Autor: Tomáš Kusenda

Neprehliadnite: