V Iráne zakázali sociálnu sieť Badoo.com

Marek Poleč  /  09. 01. 2010, 10:36

Sociálna sieť Badoo, populárna na rozvíjajúcich sa trhoch akými sú Rusko, či Brazília bola zakázaná v Iráne. V decembri táto nádejná sociálna sieť pokorila hranicu 50 miliónov užívateľov, k prístupu do nej však bude ukrátených asi štvrť milióna užívateľov z Iránu.

Cenzúra internetu v Iráne nie je ničím novým, no sociálna sieť Badoo rozhodne nie je politická. Badoo je sociálnou sieťou a miestom na flirtovanie zároveň, pričom zbiera citlivé údaje od svojich užívateľov podobne ako Facebook. Koketný aspekt sociálnej siete sa stal tŕňom v oku islamským autoritám a Badoo bez akékoľvek oficiálneho dôvodu v tejto krajine zakázali.
 
V januári 2008 Badoo vytiahol od ruského investora Fina 30 miliónov dolárov za 10% podiel v spoločnosti. Peniaze boli určené na vybudovanie služby v Rusku a ďalších rozvíjajúcich sa trhoch. Okrem iného webstránka spolupracovala s mobilným operátorom Turkcell, ktorá mala väzby na iránsku mobilnú sieť Irancell. Sociálny systém bol v Iráne založený prevažne na prémiových SMS-kách posielaných prostredníctvom Irancell-u. Aj napriek tomu, že súčasná politika v Iráne tieto stránky zakázala, Badoo sa snaží prísť s plánom ako tento zákaz obísť a získať tak svojich užívateľov späť.
Michael Geer, co-CEO a zakladateľ v Londýne založeného startupu povedal:

"Prvýkrát sme si všimli, že čísla rýchlo klesajú a následne sme obdržali záplavu e-mailov s prosbou o pomoc. V Iráne nedošlo k žiadnemu oficiálnemu vyhláseniu a nebol uvedený žiadny dôvod. Prvýkrát v existencii našich stránok sme boli úplne zablokovaný vládou krajiny."
Badoo zdôrazňuje, že okrem fotografií a flirtovania svojich užívateľov sa vyhýba akýkoľvek reklamám a namiesto nich zakladá svoj obchodný model na súbore nadštandardných funkcií. Tieto väčšinou zahŕňajú malý poplatok, ktorý používateľ platí prostredníctvom prémiových SMS. Takýmto spôsobom môže pritiahnuť užívateľ väčšiu pozornosť na seba samého, alebo na svoj profil na webe. Čím viac informácií o sebe užívateľ uvedie vo svojom profile, o to viac bude uprednostnený pred inými. Badoo je vhodný pre rozvíjajúce sa trhy akým je Irán, nakoľko je riadený SMS pri súčasnom obmedzenom prístupe k mobilného internetu v krajine. S veľkým počtom obyvateľov mladších ako 30 rokov je Irán pripravený na prijatie sociálnej siete mladými ľuďmi, ktorí vyrástli s mobilnými telefónmi.

Zdroj: eu.techcrunch.com

Neprehliadnite: