Magio Sat: Ako na aktiváciu a nastavenie paraboly (video)

Martin Tomšík  /  08. 01. 2010, 10:57

K oficiálnemu spusteniu satelitného Magia zrejme Slovak Telekom pristúpi 15. januára. Zatiaľ sme sa však nedočkali žiadnych oficiálnych informácií, vieme však ako bude prebiehať samoinštalácia služby a jej samotná aktivácia zo strany zákazníka. Dostupná je mapka pre nastavenie paraboly ako aj inštruktážne video.

O zatiaľ dostupných informáciach ohľadom satelitného Magia sme vás informovali v predchádzajúcich článkoch. Mohli ste si prečítať vôbec prvé približné detaily o tejto pripravovanej službe, koncom roka 2009 bol podľa zverejnených dokumentov známy štart Magio Sat

Trocha využívania vyhľadávača od spoločnosti Google nás dostalo na aktivačné stránky satelitného Magia. Tie boli zrejme spustené skôr pre zákazníkov, ktorí službu testujú od konca novembra. Stránka by mala slúžiť najmä pri samoinštalácii služby u vás doma. 

Podľa stránky budete potrebovať na aktiváciu mobilný telefón alebo pripojenie k internetu. V oboch prípadoch je nutné mať TVID identifikátor zo zmluvy, číslo Smart karty a identifikačné číslo Magio Boxu. Pri zvolení možnosti internetovej aktivácie vyplníte len formulár, kde zadáte vaše telefónne číslo a e-mail. Na ne vám bude zaslaná informácia o výsledku. Cesta prostredníctvom SMS je mierne obmedzená. Správu v požadovanom tvare môžete zaslať iba ak ste v sieti T-Mobile alebo Orange Slovensko. Zvyšní zákazníci budú musieť využiť iný spôsob. Po odoslaní správy vám príde taktiež informácia o stave aktivácie. 

Takzvaná Smart karta
 (nevyhnutná pre príjem kódovaných programov)

Na aktivačnej stránke nás, ale zlákal odkaz na nastavenie paraboly. Kliknutím sa otvorí okno, kde sa nachádza Google mapa. Pomocou nej je možné zistiť si dostupnosť služby najmä z hľadiska umiestnenia paraboly u vás doma. Pri otvorení nového okna s mapou zistíme, že sa nachádza na stránke nastavsatelit.sk.

 

Odkazy pri mapke vás môžu dostať aj na stránku, ktorá zobrazuje návod na samoinštaláciu paraboly. Zaujme ale inštalačné video, ktoré sa zobrazí po kliknutí na odkaz. Zo zdrojového kódu tejto stránky je jasné, že je umiestnené na adrese magio.yw.sk. Video má trvanie 10 minút a 28 sekúnd, avšak jeho veľkosť je iba dačo cez 19 MB. To jasne hovorí o slabej kvalite, preto sú napr. texty pomerne zle čitateľné. Uznať treba, že je výborne spracované.

Ponúka nám aj pohľad na obsah samoinštalačného balíka, kde sa nachádza:

  • Parabola o veľkosti 80 cm
  • LNB
  • Konzola
  • F konektory
  • Koaxiálny kábel
  • Smart karta
  • Magio Box (STB)
  • Pomôcky pre uchytenie paraboly

Ďalej je možné vidieť samotný Magio Box, štandardne je dodávaný SCART prepojovací kábel, HDMI zrejme nie je súčasťou balenia. Okrem tohto si všimnite ovládač a druhú stranu Smart karty.

Keď správne uchytíte parabolu a nasmerujete ju aspoň mierne na satelit Amos 3, môžete zapojiť zariadenie k TV a môžete pokračovať Ďalej v nastaveniach.

Zvoľte si jazyk Slovenský (dostupná je aj angličtina a maďarčina), následne sa zobrazí signálmeter. Pomocou neho a pribalených pomôcok nastavte smer antény čo najpresnejšie, odporúčaná je kvalita 100 percent. 

Po potvrdení sa spojenie otestuje a začne sa nahrávať zo satelitu softvér ako aj zoznam kanálov a ostatné doplnky. Chvíľu treba vyčkať a môžete pokračovať ďalej.

Po úspešnom ukončení inštalácie sa zobrazia kanály, no potrebné je vložiť Smart kartu. Následne budú dostupné predplatené stanice, voľne šíriteľné stanice ako aj kategória prémiových balíkov.

Po tomto kroku ste úspešne sprevádzkovali službu Magio Sat. Nepostupujte však podľa nášho prehľadu inštalácie, podrobné pokyny nájdete v materiáloch T-Comu. Operátor nám taktiež prisľúbil testovanie služby, preto sa na podrobnú recenziu môžete tešiť v priebehu nasledujúcich týždňov.

 

Zdroje: Stránky T-Comu a nastavsatelit.sk

Neprehliadnite: