Odborné počítačové knihy zadarmo

Július Pastierik  /  12. 01. 2010, 09:47

Na internete existuje niekoľko projektov, ktoré zverejňujú zvyčajne beletriu (hlavne tú, kde sa už skončila autorská právna ochrana) zadarmo. Preto je potešiteľné, že k takýmto projektom pribudol aj projekt, kde sa dajú získať odborné a aktuálne knihy z IT oblasti.

Už dávnejšie vznikli na internete projekty, ktoré legálne a zadarmo zverejňujú knihy v elektronickej podobe. Bez toho, aby sme chceli niektoré preferovať, spomeňme aspoň slovenský projekt denníka SME „Zlatý fond SME“, kde sú zverejňované diela klasikov slovenskej literatúry, či projekt Mestskej knižnice v Prahe, ktorá zverejnila kompletné diela Karola Čapka, Boženy Nemcovej, príbehy Sherlocka Holmesa či rôzne rozprávky.

Odborníkov v IT oblasti preto určite poteší projekt združenia NIC.CZ, ktorý je správca domény najvyššej úrovne „.CZ“. Medzi jeho ďalšie aktivity patrí aj vydávanie kníh, ktoré sa rozhodol v elektronickej podobe zverejniť zadarmo. Pravdaže, kto chce, môže si papierové verzie zakúpiť. Zatiaľ sú na portáli k dispozícii dve knihy – Scott Chacon: „Pro Git“ (papierová je k dispozícii za 239,- Kč) a Pavel Satrapa: „Ipv6““ (papierová je k dispozícii za 249,- Kč).

267 stranová kniha „Pro Git“ je venovaná distribuovanému systému Git pre správu verzií, ktorý sa používa hlavne pri vývoji slobodného a Open Source softvéru. Táto elektronická kniha podlieha licencii Creative Commons a nie je uvoľnená pre komerčné použitie.

359 stranová kniha „Ipv6“ je venovaná, ako inak, internetovému protokolu IPv6, pričom na jej druhom vydaní sa oproti prvému vydaniu podieľali všetci tí, ktorí k predmetnej téme mali čo povedať, Táto elektronická kniha podlieha tejto licencii: „Toto autorské dielo môže byť kýmkoľvek volne šírené a prekladané v písomnej či elektronickej forme, na území ktoréhokoľvek štátu, a to za predpokladu, že nedôjde k zmene diela a že zostane zachované označenie autora diela a prvého vydavateľa diela, združenia CZ.NIC, z. s. p. o.“

A ak máte sami ambície na písanie podobných kníh, neváhajte a napíšte do združenia NIC.CZ, ktoré k takémuto počinu priamo vyzýva:

Pište pro edici

Pokud máte připravené texty nebo se chystáte odbornou knihu napsat, a chtěli byste na jejím vydání spolupracovat, obraťte se na nás na e-mailové adrese kontakt@nic.cz; do předmětu zprávy uveďte heslo „knihy.nic.cz“.

Neprehliadnite: