Tajomstvo najväčšej plazmy na svete odhalené

Marek Poleč  /  30. 12. 2009, 08:13

S uhlopriečkou 150 palcov je najväčšou plazmou na svete a najväčšou televíziou aká bola kedy firmou Panasonic vyrobená. Nech sa páči zoznámte sa, jej meno je Dorothy.

Prečo práve Dorothy? V súčasnosti existuje päť 150 – palcových Panasonic plaziem. Dorothy je štvrtou z nich a práve preto sa začína písmenom D. Všetky predchádzajúce boli pomenované po hurikánoch a začínalo sa u písmena A.

Aké má Dorothy rozlíšenie? Typické označenie 4K predstavuje rozlíšenie 3996 × 2160 obrazových bodov, alebo inými slovami 2160p. Oplatí sa takúto televíziu kupovať? Už len film vysokej kvality (1080p) na nej vyzerá dosť biedne, o DVD filmoch či obyčajnom TV vysielaní nehovoriac. Sledovanie  Blu-ray disku (1080p) na plazme Dorothy je porovnateľné so sledovaním štandardného DVD na HDTV.

Prečo práve 150 palcov? Pretože je to horná hranica výrobného procesu ktorý je ešte možný. Väčšie sklenené obrazovky by už boli (pri zohľadnení ich hrúbky) náchylné na prasknutie. Výrobcovia panelov však hranicu 150 palcov stále atakujú. Samotná veľkosť má dočinenia aj s cenou skla, ktoré je potrebné k výrobe tak obrovskej plazmy. Z jedného skla takejto veľkosti možno vyrobiť až 9 menších, podobných 50 – palcových TV prijímačov.

Ako je to však so spotrebou? V priemere zvláda Dorothy 3 000 Wattov, ale keď má veľký hlad poradí si aj so 7 000 Wattmi. Je to ďalší z aspektov, ktorý treba pri kúpe zohľadniť. A čo teplo? Kam sa odvádza? K veľkému prekvapeniu sa teplo niekde stráca, pretože aj keď sa dostanete k tejto plazme blízko, žiadne veľké fény fúkajúce teplý vzduch nezaregistrujete. Koľko však môže Dorothy vážiť? Približne 770 kg bez stojana. Pre porovnanie: Automobil Mini Cooper váži niečo cez 1 000 kg.

Dorothy sa bude vyrábať spolu s ďaľšími veľkoplošnými PDP panelmi v novootvorenej a zároven najväčšej továrni Panasonic v meste Amagasaki v Japonsku.

Zdroj: Gizmodo

Neprehliadnite: