Prvá mobilná 4G sieť v Škandinávii

Marek Poleč  /  29. 12. 2009, 11:48

Švédsky a Nórsky mobilný užívatelia budú môcť ako prvý na svete využívať štvrtú generáciu (4G) mobilných sietí. Spoločnosť TeliaSonera práve dokončila práce na svojich 4G sieťach v mestách Oslo a Štokholm.

Tento operátor zároveň oznámil, že prvý užívatelia budú môcť jej sieť využívať už začiatkom roka 2010. Prvý záujemcovia sa budú môcť pripájať prostredníctvom svojho laptopu a špeciálnych 4G modemov. Štvrtá generácia 4G sietí je založená na LTE technológii (písali sme o nej v tomto článku) a zvláda rýchlosti až do 100 Mbit/s čo je asi 10 násobne viac ako poskytujú súčasné 3G siete.



 

LTE technológia bola navrhnutá tak, aby sa prekrývala so súčasnými 3G sieťami a s dôrazom na to, aby sa väčšina operátorov v budúcnosti zaviazala k inovácii svojich existujúcich sietí. TeliaSonera oznámila, že nábor jej prvých zákazníkov, ktorí budú využívať jej pilotnú sieť prebehne v prvom štvrťroku 2010. Doteraz však neboli oznámené žiadne informácie o cenách pripojenia. Ako LTE modemy sa budú využívať predovšetkým zariadenia od firmy Samsung.

Výrobca telefónov Ericsson bude mať na starosti siete v Štokholme, Švédsko-čínska spoločnosť Huawei zasa tie v meste Oslo v Nórsku. Obe siete už teraz pokrývajú centrálne regióny oboch miest. TeliaSonera zároveň uviedla, že zvýšenie rýchlosti sa pozitívne prejaví pri spúšťaní nových on-line aplikácií, vrátane hrania na cestách, príp. prezerania videa na notebookoch. Nástup mobilných telefónov využívajúcich sieť LTE sa očakáva v polovici až koncom roka 2010.

Zdroj: Bild.de

Neprehliadnite: