Mozilla uvádza - Mobilný Firefox

Marek Poleč  /  23. 12. 2009, 17:03

Firefox je jedným z najobľúbenejších prehliadačov o tom niet pochýb. Ak však vezmete do rúk svoj smartfón a začnete surfovať na internete, zistíte že niečo nie je v poriadku.

Toto sa však v blízkej budúcnosti zmení, nakoľko spoločnosť Mozilla plánuje uviesť už čoskoro svoju prvú mobilnú verziu prehliadača - Firefox Mobile (známu tiež pod kódovým označením Fennec).

Novinka od Nokie, model N900 bude prvým telefónom schopným s týmto prehliadačom pracovať. N900-ka využíva Linuxový OS Maemo a už teraz sa dodáva s prehliadačom od Mozilly. Súčasní majitelia Nokie N900 si môžu stiahnuť poslednú beta verziu prehliadača na Mozilla.com/m. Nokia momentálne neplánuje dodávať N900-ku s Firefox Mobile. Zmení sa to až s novou verziu OS Maemo niekedy v tretom kvartály roku 2010.

Väčšina smartfónov poslednej generácie je vybavená prehliadačmi ako Safari Mobile (iPhone), či rôznymi prehliadačmi v rámci OS Android. Podľa posledných štatistík predstihla najnovšia verzia prehliadača Firefox, Internet Explorer 7 (IE7) a stala sa tak najpopulárnejším prehliadačom na svete s 21,93% na trhu, zatiaľ čo podiel IE7 je 21,2%. Mobilný Firefox bude postavený na tom istom kóde ako populárna desktopová verzia. To znamená, že Plug-In akým je napr. Mozilla Weave dokáže zosynchronizovať všetky vaše záložky, heslá a otvárať karty podobným spôsobom ako sme zvyknutý z desktopovej verzie.

"Na konci pracovného dňa môžete odísť od svojho počítača a pokračovať ďalej v telefóne" - Mr. Sullivan z Mozilly
Čo sa týka užívateľov mobilných telefónov iPhone, tí si budú musieť nejaký ten čas počkať. Apple ako je všeobecne známe neumožňuje implementáciu iných prehliadačoch do svojho mobilného telefónu (iPhone využíva uzavretú platformu). Ak Apple zmení svoju politiku, Mobile Firefox bude súťažiť s najpopulárnejším mobilným prehliadačmi ako Opera, Apple Safari, či tými od Nokie. Pre platformu Windows Mobile je Firefox Mobile v súčasnosti v alfa testovaní, s finálnou verziou možno rátať v prvej polovičke roku 2010. Mozilla súčasne aktívne pracuje aj na verzii pre platformu Android a jej veľké plány vrátane podpory pre JetPack a WebGL sú neodškriepiteľné.

Firefox Mobile je projektom ambicióznym. Jeho úspech je však podmienený tým, koľko podpory dostane zo strany komunity a koľko výrobcov mu vyjde v ústrety. Pre samotných užívateľov je Firefox Mobile dobrým znamením, nakoľko podobné inovácie vznikajú najčastejšie z popudu hospodárskej súťaže a sú vecou prestíže.

Zdroj: news.bbc.co.uk

Neprehliadnite: