Firefox obhájil titul najzraniteľnejší softvér

Matúš Dudaš  /  21. 12. 2009, 10:17

Americká bezpečnostná spoločnosť Qualys minulý týždeň zverejnila výsledky najzraniteľnejších aplikácií roku 2009. Prvé miesto, tak ako minulý rok, obhájil internetový prehliadač Mozilla Firefox.

Blíži sa koniec roku 2009 a to je čas na rôzne rekapitulácie toho naj. Jednou z nich je aj každoročný rebríček najzraniteľnejších aplikácii a programov. Tak ako po minulé roky, aj tento rok, sa tejto nelichotivej úlohy zhostila aj americká bezpečnostná spoločnosť Qualys, ktorá zostavuje rebríček najzraniteľnejších aplikácií na základe výsledkov a štatistík Národného centra zraniteľností (National Vulnerability Database).

Ako som už v názve prezradil, titul najzraniteľnejšej aplikácie roku 2009 si vyslúžil prehliadač Firefox od Mozilly. Ten obhájil minuloročné prvenstvo s celkovým počtom 102 nájdených zraniteľností a nechal tak konkurenciu ďaleko za sebou. Minulý rok mu svietilo v kolónke chýb číslo 90.

 

 

Na druhom mieste skončili všeobecne aplikácie spoločnosti Adobe, predovšetkým však aplikácie na tvorbu a čítanie PDF dokumentov, Adobe Reader, či prehrávače na prehrávanie multimediálneho obsahu na internetových stránkach, Flash Player a Shockwave Player. Tie spolu nazbierali 46 zraniteľností a chýb. Oproti minulému roku si tak pohoršili viac ako trojnásobne z celkového počtu 15 zraniteľností nájdených v roku 2008.

Práve „vysoký progres“ Adobe odsunul z druhého miesta aplikácie spoločnosti Microsoft, ktoré sa tentokrát museli uspokojiť „len“ s tretím miestom. Hriať pri srdci ich môže aspoň fakt, že si oproti minulému roku vylepšili štatistiky, keď tento rok nazbierali dohromady 41 zraniteľností, oproti minuloročným 44. Internet Explorer, Windows Media Player a Microsoft Office sa na tomto čísle podieľali spolu 30 zraniteľnosťami.

Ďalšie miesta spoločnosť Qualys bohužiaľ nezverejnila.

Zdroj: news.cnet.com

Neprehliadnite: