Test: Sony Vaio W

Tomáš Kusenda  /  18. 01. 2010, 09:06

Do redakcie nám pred pár dňami dorazil nový Sony Vaio W. Ako všetky notebooky a mini notebooky od Sony, aj tento je designérsky skvost. Výkon je však slabší, no prevedenie pevné.

Mini notebook, respektíve netbook máme v redakcii už od štvrtka a počas tohto obdobia bol podrobený niekoľkým testom výkonu, spotreby, ale aj konštrukcie.

 

Technická špecifikácia

Operačný systém: Genuine Windows 7 Starter

Čipová súprava: Mobile Intel 945GSE Express

Procesor: Intel Atom N280, 1660 MHz, 512kB L2 Cache, 667 MHz systémová zbernica, jedno jadro

Pevný disk: 250GB Serial-ATA, 5400 otáčok/minúta

Displej: WXGA, 16:9, 10,1“, LED s technológiou X-BLACK, 1366 x 768 pixelov,

Ostatné: Memory Stick Duo, Memory Stick PRO Duo, SD karty, 2x USB 2.0, VGA, Audio-in, Audio-out, Sieťový kábel RJ-45 10/100 Mbps. Wi-FI 802.11 a/b/g/DRAFT-N, 0,3 MPx webkamera30 obrázkov/sekunda, 640x480.

Softvér: VAIO Gate, Picture Motion Browser, Vaio Media Plus, Adobe Reader 9, McAfee Internet Security (60 dní), VAIO Recovery Utility, Microsoft Office 2007 (60 dní).

Parametre: 179,6 x 32,4 x 267,8 (H x V x Š), Váha: 1,19 kg.

Batéria: 6-článková, Lítium-Iónová VGP-BPL18.

 

Design, prevedenie a konštrukcia

Ako som už spomínal, design mini notebooku je podľa mňa naozaj nádherný.  A poteší takmer každé oko. Rovnako je telo Sony Vaio W príjemné na dotyk a je naozaj pevné. Odolá aj prudkým nárazom, pádom a náhodnému prisadnutiu. Taktiež nie je problém, pokiaľ zariadenie prenášate len uchytením za okraj displeja, nič sa s ním nestane, nevypína sa a dokonca ani nezamrzne. To svedčí o dobrom prevedení a ukotvení pevného disku.

Z mini notebooku mierne vytŕča batéria, ktorá má valcovitý tvar a slúži na uchytenie pri prenášaní. A pokiaľ máte Sony Vaio položený na stolíku, mierne ho celý nadvihne a pohodlnejšie sa na ňom pracuje. Ľudia s dlhou pracovnou dobou táto vychytávka poteší, pretože zápästie je menej zaťažené a aj pri dlhodobej práci nebolí.

Farba krytu mini notebooku je kakaová hnedá. Po otvorení uvidíte striebornú klávesnicu, okolie displeja je čierne. Vyhotovenie je na dotyk príjemné, nevýhodou je náchylnosť na „zacapkanie“. Odtlačky prstov z oboch strán displeja sa veľmi ťažko odstraňujú. Displej taktiež úplne neotvoríte a to z dôvodu pretŕčajúcej batérie. Pánty sú však veľmi pevné.

Klávesnica má dobrý prítlak. Pokiaľ máte stolový počítač, alebo iný notebook, mini notebook, respektíve netbook, dlho si na ňu zvykať nemusíte. Touchpad je umiestnený mierne na ľavej strane a je veľmi ľahko prístupný.  Štandardom sa stáva, že pravá časť touchpadu je určená na Scrollovanie, to samozrejme platí aj v tomto prípade. Žiaľ, scrollovanie nefunguje po tom, ako notebook zatvoríte, respektíve uspíte a potom ho zapnete. To našťastie vyriešia nové ovládače. Nad touchpadom sa nachádzajú tri zelené LED diódy, ktoré informujú o zapnutom Num Locku, Caps Locku a Scrool Locku.

Na klávesnici sa nachádza 83 kláves. Dve funkčné, jedna klávesa Windows a ďalšie klasické. Chýba však Page UP, Page Down, Home a End. Tie sú dostupné na šípkach, avšak iba po stlačení funkčnej klávesy.

Celá klávesnica je spravená trocha inak ako býva štandardom. Klávesy totiž priamo vystupujú z tela mini notebooku a z profilu majú obdĺžnikový tvar, nie lichobežníkový, ako je to v iných prípadoch.

Displej je lesklý, avšak jasný aj vtedy, keď naň svieti slnko a neťahá oči.

 

Výkon

V mini notebooku Sony Vaio W sa nachádza jednojadrový procesor Intel Atom N280, 1GB operačnej pamäte a operačný systém Windows 7 Starter. Výkon zariadenia sa nedá zrovnávať s klasickými notebookmi, avšak jeho prioritou ani nie sú rekordy v rôznych benchmarkoch. Na bežnú prácu ako je surfovanie, pracovanie s kancelárskym balíkom,  či programovanie aplikácií úplne postačuje.

Keďže Sony Vaio W je zameraný najmä na mobilitu, snažil som sa ho testovať v reálnych podmienkach. Mal som dlhšiu cestu po Slovensku, tak som si ju chcel skrátiť sledovaním filmov a počúvaním hudby. Keďže takmer každý vyžaduje dobrú kvalitu filmu, pozrel som si Transformers 2 a Terminator 4, no a vypočul niekoľko pesničiek. Výkon mini notebooku bol nastavený na maximálny. Zvuk bol púšťaný cez slúchadlá Koss Porta Pro. No a výdrž celkom prekvapila, batéria totiž skončila a mini notebook sa vypol práve vo chvíli dopozerania druhého z filmov. Výdrž je teda necelých päť hodín, pri minimálnej náročnosti až osem hodín.

 

Zhrnutie

Design je vydarený, prevedenie je naozaj pevné, na displej sa pozerá dobre aj keď naň svieti slnko, výdrž batérie je tiež skvelá. Výkon je však slabší, Windows 7 Starter tiež nie je ideálny operačný systém, keďže má naozaj obmedzené funkcie, avšak je rýchlejší ako XP a taktiež komfortnejší. Za cenu približne 500€ dostanete naozaj kvalitu a myslím, že sa oplatí priplatiť si.

 

 

Autor: Tomáš Kusenda

Mini notebook Sony Vaio W do testu venovala spoločnosť Sony

Neprehliadnite: