Odborné semináre k novému zákonu o akreditácii

Tlačový servis  /  17. 12. 2009, 00:00

V piatich slovenských mestách sa počas uplynulých dní stretli zástupcovia akreditovaných subjektov, predstavitelia národných regulátorov, odborná verejnosť a potenciálni záujemcovia o akreditáciu s cieľom dozvedieť sa o aktuálnych zmenách v oblasti akreditácie v súvislosti so schválením nového zákona o akreditácii.

Úrad pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR (ÚNMS SR) v spolupráci so Slovenskou národnou akreditačnou službou (SNAS) zorganizoval päť bezplatných odborných seminárov zameraných na informovanie širokého okruhu odborníkov a verejnosti o novom zákone č. 505/2009 Z. z. o akreditácii orgánov posudzovania zhody a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Semináre sa konali v Bratislave, Piešťanoch, Žiline, Banskej Bystrici a Košiciach a celkovo sa na nich zúčastnilo takmer 400 záujemcov. Vysoký počet účastníkov svedčí o dôležitosti a vážnosti nového zákona, ktorý NR SR schválila 27. októbra 2009 s účinnosťou od 1. januára 2010.

 

 

V novom zákone o akreditácii sú v plnej miere implementované požiadavky nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 765/2008, ktorým sa stanovujú požiadavky akreditácie a dohľadu nad trhom v súvislosti s uvádzaním výrobkov na trh a ktoré začne byť uplatňované tak isto od 1. januára 2010. Nariadenie odporúča existenciu jediného vnútroštátneho akreditačného orgánu, ktorý štát poverí vykonávaním akreditácie ako činnosti orgánu verejnej moci a formálne ho uzná. Súčasne sa zákonom o akreditácii mení právna forma SNAS z príspevkovej organizácie na verejnoprávnu inštitúciu.

 

Účastníkov seminárov zaujímalo najmä aké nové povinnosti vyplývajú zo zákona pre žiadateľov o akreditáciu a pre akreditované subjekty, či osvedčenia o akreditácii vydané do 31.12.2009 budú platiť aj po nadobudnutí účinnosti zákona, či zákon ovplyvní ceny za akreditačné služby a aký vplyv bude mať aplikácia zákona o správnom konaní na jednotlivé kroky konania o akreditácii.

 

O semináre bol obrovský záujem v každej časti Slovenska a priniesli pozitívne odozvy. V budúcnosti, ak si to aplikácia zákona v praxi vyžiada, je SNAS pripravený poskytnúť podobnou formou ďalšie potrebné informácie k novému zákonu.

Neprehliadnite: