Spoločnosť Samsung predstavila svetu novú platformu bada pre mobilné telefóny

Tlačový servis  /  14. 12. 2009, 00:00

Spoločnosť Samsung Electronics Co. Ltd., popredný výrobca mobilných telefónov, predstavila novú otvorenú platformu pre mobilné telefóny pod názvom Samsung bada. Spoločnosť týmto predstavila softvér bada SDK (Software Development Kit) určený pre vývojárov, prezentovala jedinečný prínos platformy bada a nové možnosti, ktoré platforma prinesie pre vývojárov, mobilných operátorov a zákazníkov.

Platforma Samsung je hlavnou hnacou silou obchodnej činnosti spoločnosti Samsung v oblasti mobilných telefónov pre dosiahnutie vízie „smart telefónu pre všetkých“. Aby sa naplnila táto vízia, Samsung predstavuje bada platformu nabitú funkciami pre ešte dokonalejšie vychutnanie si zážitkov s mobilnými telefónmi a spoľahlivý ekosystém mobilných telefónov, ktorý vzišiel z podporného vývojárskeho programu, z ktorého budú ťažiť nielen aplikácie pre predajcov, ale aj zákazníci. Spoločnosť Samsung vďaka svojim dlhoročným skúsenostiam vo vývoji pokročilých mobilných telefónov dokáže svojim zákazníkom ponúknuť dokonalý zážitok z mobility prostredníctvom špičkových multimediálnych funkcií.

 

 

Som presvedčený, že vďaka uvedeniu platformy Samsung bada sa staneme skutočným lídrom v oblasti mobilných telefónov. Zákazníkom totiž ponúka ešte širšie možnosti výberu smart telefónov,” uviedol Dr. Hosoo Lee, výkonný viceprezident a vedúci oddelenia Solution Center spoločnosti Samsung Electronics. Platforma Samsung bada zároveň prináša úžasnú príležitosť pre vývojárov, aby sa ich aplikácie mohli využívať v zariadeniach Samsung po celom svete v takom rozsahu, ako nikdy pred tým,“ dodal Lee.

 

Samsung bada, čo v kórejskom jazyku znamená oceán, disponuje nasledujúcimi kľúčovými vlastnosťami:

 

Užívateľská interaktivita

Zásluhou vynikajúceho užívateľského rozhrania (UI) TouchWiz od spoločnosti Samsung ponúka platforma Samsung bada jednoduché, zrozumiteľné a intuitívne užívateľské rozhranie bez akýchkoľvek kompromisov na úkor efektivity. Pre vylepšenie kreativity a užívateľskej interaktivity ponúka Samsung bada snímanie pohybu, precíznu ochranu proti otrasom a detekciu tváre. Vývojári okrem podpory aplikácií využívajúcich snímače na sledovanie kontextu dokážu, vďaka rôznym snímačom pre sledovanie zrýchlenia, naklonenia, počasia, vzdialenosti a činnosti. aplikácií jednoducho implementovať interaktívne aplikácie pre sledovanie kontextu.

 

Orientácia na služby

Platforma Samsung bada sa od ostatných platforiem odlišuje tým, že podporuje rôzne funkcie orientované na služby, ako sú sociálne siete, synchronizácia zariadenia, správa obsahu, lokalizačné služby a komerčné služby, ktoré podporujú bada servery. Tieto priekopnícke funkcie orientované na vývojárov umožňujú implementovať rôzne služby bez vynaloženia zbytočného úsilia.

 

Otvorenosť a možnosť konfigurácie platformy Samsung bada umožňuje vývojárom v plnej miere využívať všetky možnosti mobilných zariadení pre jednoduché vytvorenie pútavých aplikácií, pre ktoré sú k dispozícii funkcie zariadenia pre telefonovanie, posielanie správ alebo prístup ku kontaktom. Aplikácie poskytujúce rôzne služby môžu zdieľať informácie ako sú osobné profily, sociálne vzťahy, zoznamy úloh a obsahy pomocou jednoduchého potvrdenia užívateľom. Zároveň tak môžu poskytovať služby s väčším osobným významom a rozšírenými možnosťami spolupráce medzi službami. Vďaka úžasnej flexibilite je možné platformu bada implementovať aj do iných zariadení ako sú mobilné telefóny s operačným systémom.

 

Účastníkom uvedenia novej platformy bola tiež predstavená nová vývojárska súťaž Samsung bada Developer Challenge, ktorá je prvou príležitosťou pre vývojárov vyhrať podiel z balíka 2 700 000 USD určeného na výhry. Stačí, ak jednoducho na základe funkcií novej platformy bada vytvoria rôzne aplikácie pre bada zariadenia. Táto súťaž je jedna z najväčších súťaží pre vývojárov softvéru pre mobilné telefóny a je dôkazom odhodlania spoločnosti Samsung presadiť novú platformu bada.

 

Spoločnosť Samsung tiež oznámila kalendár podujatí Developer Days, ktoré sa budú konať v roku 2010 po celom svete. Úvodné podujatia určené pre všetkých vývojárov sa uskutočnia v Soule, Londýne a San Franciscu. Za nimi budú nasledovať ďalšie.

 

Na podujatí boli predstavení súčasní vývojárski partneri platformy bada, vrátane mikro blogovacej služby Twitter, požičovne filmov a hier Blockbuster, vývojárov video a tradičných hier CapCom, EA Games a Gameloft. Každý partner načrtol svoju víziu budúcnosti mobilných aplikácií a jeho predstavu o tom, akú úlohu by mala platforma bada zohrať v oblasti aplikácií súvisiacich so službami v najbližších rokoch.

 

Sme veľmi radi, že sa môžeme podieľať na uvedení platformy bada do života,” uviedol riaditeľ oddelenia Mobile spoločnosti Twitter, Kevin Thau. Mobilné sociálne siete si naďalej úspešne posilňujú svoje postavenie a my máme trvalý záujem zjednodušovať užívateľom prístup k Tweet-tovaniu na ich cestách. Mobilné telefóny značky Samsung sa predávajú naozaj na celom svete a sme samozrejme veľmi radi, keď je naša služba Twitter dostupná v čoraz väčšom počte smart telefónoch. Sme podporovateľmi vízie spoločnosti Samsung pre sprístupnenie smart telefónov pre každého, vďaka čomu si bude môcť stále viac a viac ľudí naplno vychutnať širokú škálu mobilných funkcií,” dodal Thau.

 

Sme hrdí na to, že sme považovaní za jednu z najlepších vývojárskych spoločností v oblasti hier pre mobilné telefóny. Túto pozíciu sme si však udržali vďaka dôveryhodným a novátorským partnerom,” uviedol Michel Guillemot, výkonný riaditeľ spoločnosti Gameloft. Počet mobilných telefónov podporujúcich hry narastá závratnou rýchlosťou a je pre nás naozaj vzrušujúce stáť pri zrode platformy Samsung bada. Vďaka tomuto partnerstvu dokážeme preniknúť na ďalšie svetové trhy a dodávať našim zákazníkom najnovšie a najlepšie hry pre mobilné telefóny,” dodal Guillemont.

 

Na tomto prestížnom podujatí, kde bola predstavená platforma bada, sa okrem spoločnosti Samsung zúčastnili partneri:

 

Blockbuster, Neil Davis, CIO

Capcom, Yasuhiro Sumida, generálny riaditeľ divízie Online Business Division

AE Games, Peter Parmenter, celosvetový riaditeľ oddelenia OEM

Gameloft, Michel Guillemot, výkonný riaditeľ spoločnosti

Twitter, Kevin Thau, riaditeľ oddelenia Mobile

Neprehliadnite: