Google ukazuje užívateľom ich uložené dáta

Marek Poleč  /  27. 11. 2009, 08:49

Google vychádza svojim užívateľom v ústrety a poskytuje im prehľad o ich celkovej histórii v súvislosti s ich činnosťou na internete. Ukazuje napr. aké údaje zanechali pri vyhľadávaní, alebo pri mailovaní.

Táto nová služba síce neukazuje všetky dáta, ktoré Google o užívateľoch zaznamenáva, poskytuje však väčšiu možnosť kontroly pre samotných užívateľov. Ako je všeobecne známe, na adrese google.com/accounts možno spravovať základné údaje a nastavenia o vašom profile. Okrem toho tu možno získať aj prehľad o všetkých používaných produktoch a službách od Google.

Na rozdiel od Google Accounts poskytuje nová služba na adrese google.com/dashboard prehľad o vašej celkovej histórii. Väčšinu dát a citlivých údajov možno spravovať práve tu. Google Dashboard poskytuje prehľad o dátach, ktoré užívateľ v súvislosti s používaním Google produktov na internete zanecháva. Užívatelia tak odteraz môžu jednoducho a rýchlo svoje dáta kontrolovať, chrániť, ako aj meniť nastavenia a vymazávať jednotlivé služby. Google Mail napr. archivuje E-maily, koncepty E-mailov, prílohy, príspevky z chat-u a pod. Ak sa užívateľ rozhodne aktivovať webový protokol, bude jeho história vyhľadávania zaznamenávaná z dôvodov tzv. lepšieho, perzonalizovaného vyhľadávania.
 
Google Dashboard obsahuje všetky nastavenia týkajúce sa bezpečnosti a ochrany údajov. To všetko vo forme jednoduchého a ľahko ovládateľného prostredia. Žiadne nové funkcie neposkytuje. Až doteraz Google o histórii vyhľadávania, či iných stopách v súvislosti s používaním ich produktov mlčal. A ani nový Google Dashboard neprezradí všetko to, čo Google o svojich užívateľoch vie (napr. uložené IP-adresy) a funguje iba v prípade, ak je užívateľ prihlásený cez svoje Google konto. Prof. Dr. Johannes Caspar, nemecký špecialista na ochranu citlivých údajov z Hamburgu povedal: "Za službou Google Dashboard je idea, umožniť užívateľom prehľad o tom, ktoré dáta poskytli spoločnosti Google a aké možnosti ich zabezpečenia sú k dispozícii. Toto posilňuje zodpovednosť pri zaobchádzaní s citlivými údajmi a vedie k väčšej transparentnosti".

Zdroj: Bild.de

Neprehliadnite: