Nezáleží na platforme, phishing je rovnako nebezpečný pre Mac i PC

Tlačový servis  /  23. 11. 2009, 00:00

Spoločnosť ESET si nechala v Competitive Edge Research and Communications, Inc. vypracovať štúdiu o postojoch, predstavách a skúsenostiach amerických používateľov týkajúcich sa kyberkriminality.

 

  • 57 % používateľov počítačov Mac v USA si myslí, že je bezpečné používať svoj počítač bez antivírusového softvéru

  • Nadpolovičná väčšina nevie, že existuje phishing


Väčšina respondentov si neuvedomuje previazanosť kyberkriminality s organizovaným zločinom. Zďaleka nie tak prekvapivá je skutočnosť, že stále väčšina PC i Mac používateľov verí vo vyššiu bezpečnosť platformy Mac, aj keď štatistiky ukazujú, že používatelia počítačov Macintosh sú obeťami kyberzločinov rovnako často ako používatelia PC. Najpravdepodobnejšie vysvetlenie tohto fenoménu vidí Randy Abrams, riaditeľ technického vzdelávania ESET, v spájaní vírusov a iných hrozieb s kyberzločinom. V tejto súvislosti sa objavuje aj údaj, že viac ako 50% respondentov nevie, čo je phishing.

 

57% používateľov počítačov Mac stále cíti, že je bezpečné používať počítač bez antivírusového softvéru, kdežto len 27% používateľov PC si myslí to isté. Veľké množstvo škôd spájaných s kyberzločinom spôsobujú phishingové útoky. Tie sú rovnako efektívne, či už používate Mac, Linux, Solaris, Windows či iný operačný systém.

 

Kyberzločin v podobe phishingu sa totiž spolieha na oklamanie používateľa a nie na malware alebo iné zraniteľnosti používaného softvéru. Mac neposkytuje žiadnu špeciálnu imunitu voči phishingovým útokom, a preto existuje približne rovnaké percento obetí naprieč celým spektrom používateľov.

 

Štúdia pomohola nájsť aj skupinu používateľov s nižšou pravdepodobnosťou stať sa obeťou kyberzločinu. Sú to tí, ktorí používajú obe platformy – Mac aj Windows. Je to pravdepodobne vďaka ich všeobecne vyššej úrovni počítačových a internetových znalostí. „Byť oboznámený s každodennými hrozbami a obranou proti nim v prostredí, v ktorom sa pohybujeme, je jednoducho efektívne a znižuje to šance používateľov stať sa obeťami kyberzločinu.“ – dodáva Randy Abrams.

Neprehliadnite: