Nový Windows každé tri roky?

Peter Funka  /  24. 11. 2009, 09:27

Sotva je na pultoch nový Windows, už sa hovorí o jeho nástupcovi. Bude mať 128 bitovú architektúru a čím nás ešte môže prekvapiť?

Len krátky čas po vydaní nového operačného systému Windows 7 od Microsoftu sa začína špekulovať o jeho nástupcovi – zatiaľ pod označením Windows 8. Podľa prvých dohadov by tento systém mal byť vydaný v roku 2012.

Tento konkrétny rok je odhadovaný na základe doterajších cyklov vo vydávaní operačných systémov Microsoftu (aj serverových edícií) a aj úniku informácií od jedného zo zamestnancov z vývojového oddelenia Microsoftu.

Tieto informácie hovorili o veľmi zaujímavých plánoch – Windows 8 by podľa nich mal byť systém postavený na 128 - bitovej architektúre (dnešné systémy sú 32 a 64 bitové). Pravdivosť informácií naznačuje aj náhle zmiznutie profilu konkrétneho zamestnanca zo sociálnej siete LinkedIn.

Podľa ďalších dostupných informácií Microsoft momentálne hľadá programátorov práve na projekt nového Windowsu – ten je údajne vo fáze plánovania, kedy sa utrieďujú myšlienky o jeho funkciách a prínose pre Windows 7.

Ak vezmeme do úvahy len desktopové operačné systémy, medzi Vistou a 7 bol dvojročný rozdiel – tu však išlo o akútne opravy systému, ktoré momentálne nie sú vyžadované a môžu byť opravené v niektorom Service Packu. Windows 8 preto očakávame za dlhšiu dobu než za dva roky.

Prečo by sa teda mal Microsoft ponáhľať? Dýchať na chrbát mu môže aj nový Google Chrome OS, ktorý je prispôsobený na prácu s internetom a bude zrejme zadarmo, čo určite podporí jeho podiel na trhu (hlavne v netbookoch).

zdroje: pcworld.com, microsoft kitchen.com

 

Neprehliadnite: