Slovenská delegácia na poznávacej návšteve v akciovej spoločnosti Mašinostroiteľnyj zavod

Tlačový servis  /  19. 11. 2009, 00:00

Poznávacia návšteva delegácie primátorov slovenských miest z okolia Mochoviec, zástupcov Občianskej informačnej komisie atómovej elektrárne Mochovce a predstaviteľov Slovenských elektrární sa uskutočnila nedávno v Mašinostroiteľnom zavode (MSZ) , dcérskej spoločnosti ruského štátneho holdingu TVEL v ruskom meste Elektrostaľ.

V rámci návštevy členovia slovenskej delegácie navštívili prevádzku montáže a výroby palivových článkov a palivových kaziet, zúčastnili sa na pracovných stretnutiach s výrobným riaditeľom MSZ Nikolajom Antonovom a s prvým námestníkom prednostu mestského obvodu mesta Elektrostaľ Vladimírom Kostromitinom. 

Cestu zorganizovala spoločnosť TVEL na žiadosť Slovenských elektrární, a.s. s cieľom oboznámiť slovenských hostí s výrobnými kapacitami ruskej spoločnosti. Spoločnosť Mašinostroiteľnyj zavod si slovenskí partneri nezvolili náhodou, ale preto, že v meste Elektrostaľ sa vyrába jadrové palivo pre slovenské AE Mochovce a AE Bohunice. "Realizácia podobných podujatí poskytuje spoločnosti TVEL možnosť demonštrovať otvorenosť našej spoločnosti, ako aj to, že sme pripravení hovoriť o spoľahlivosti a bezpečnosti produkcie ruského výrobcu jadrového paliva. Spoločnosť TVEL venuje sústrednú pozornosť predovšetkým bezpečnej prevádzke palivových kaziet. Za tým účelom sa v jej podnikoch zavádzajú najpokrokovejšie technológie, značné prostriedky sa investujú do vedeckovýskumných a vývojových prác a do modernizácie výroby. Keď ukazujeme naše výrobné kapacity, čo realizujeme aj prostredníctvom takýchto návštev, chceme dosiahnuť to, aby si verejnosť a hlavne tí ľudia, ktorí žijú v bezprostrednej blízkosti jadrových elektrární, v ktorých sa používa naše palivo, uvedomili, že jadrová energetika a jej produkcia je spoľahlivá, bezpečná a vyžaduje si ďalší rozvoj", komentoval návštevu hlavný špecialista odboru spolupráce so štátmi východnej Európy otvorenej akciovej spoločnosti TVEL Denis Mistrjugov.

 

Erika Sulinová, riaditeľka Gymnázia Andreja Vrábla v slovenskom mestečku Levice a súčasne zástupkyňa predsedu Občianskej informačnej komisie Mochovce, sa osobne presvedčila, že palivo vyrábané spoločnosťou Elemaš je spoľahlivé a bezpečné. "Naši krajania môžu spať spokojne a nemusia sa ničoho obávať. Svojho času som videla výstavbu atómovej elektrárne Mochovce a teraz som veľmi rada, že som navštívila priamo výrobu palivových kaziet, ktoré sa používajú v našej atómovej elektrárni". Róbert Holý, vedúci komunikácie atómových elektrární Slovenských elektrární, a.s., zasa zdôraznil, že spoločnosť každoročne organizuje pracovné cesty členov občianskych informačmých komisií a primátorov miest, ktoré sa nachádzajú sa v blízkosti slovenských jadrových elektrární, na rôzne objekty jadrovej energetiky tak doma, ako aj v zahraničí. Návšteva v meste Elektrostaľ je zavŕšením procesu zoznamovania sa s jadrovým palivovým cyklom. 

"Je to naozaj pôsobivá výroba. Bolo veľmi zaujímavé pozrieť si samotný proces začínajúci vkladaním palivových tabliet do palivových článkov a končiaci montážou palivových kaziet. Hlboko na mňa zapôsobil prístup k práci v prevádzkach podniku, ako aj dokonalosť technologického procesu v spoločnosti MSZ. Nemám pochybnosti o bezpečnosti, kvalite a efektívnosti tejto výroby. Myslím si, že palivo, ktoré sa používa v našich elektrárňach, je určite jedno z najlepších na svete," zdôraznil Róbert Holý.

 

 

Neprehliadnite: