Test: púzdro a ochranná fólia pre iPhone

Tomáš Kusenda  /  29. 11. 2009, 16:03

Vysnívaný smartphone a škrabance, puknutia, či fľaky od kávy k sebe nepasujú. Na trhu je mnoho puzdier a fólií. My vám prinášame test puzdra a módneho doplnku v jednom značky Fabrix, ako aj ochrannej fólie Crystal Screen Protector pre iPhone.

Ako prvé podrobím testu puzdro Emo Funky Steeve, ktoré je v limitovanej edícií. Spoločnosť Fabrix. Tá vyrába a designuje limitovanú edíciu takmer vždy. Keď sa puzdra vypredajú, na trh príde edícia s iným designom. Puzdro je ručne šité a vode vzdorné. Nezmestí sa však do každého vrecka. V článku sa tiež dočítate aj o ochrannej fólii, ktorá je ale určená iba pre Apple iPhone.

Najskôr si ale predstavme puzdro.


Využitie 

Puzdro je okrem všetkých typov iPhonov, teda 2G, 3G a 3Gs vhodné aj pre iPod Classic. Tam však ponuka nekončí, ak máte akýkoľvek Smartphone, s podobnými rozmermi, napríklad niektorý z rady Samsung Omnia, HTC, alebo napodobeninu iPhone puzdro je vhodné aj pre vás. 

Na puzdre sa nachádza malé očko, ktoré je určené na zavesenie.  Ihneď som začal experimentovať. Puzdro som nosil zavesené na opasku. Vyberanie telefónu je jednoduché a myslím si, že pre ženu by bolo takto zavesené puzdro vhodným módnym doplnkom. 

Okrem opasku som skúšal na puzdro pripnúť kľúče, no ak máte veľký zväzok, je to mierne nepraktické, avšak ak si na puzdro pripnete prívesok, nič tým nepokazíte. Nežnejšie pohlavie môže bez problémov skrášliť svojich plyšových miláčikov a venovať im iPhone. 

Puzdro môžete zavesiť aj do ruksaku, či kabelky, v ktorom je taktiež očko. K iPhone sa tak dostanete ihneď a zároveň je skvelo chránený.

 


Ochranná funkcia 

Puzdro si v prvom rade určené na ochranu iPhonu, respektíve čohokoľvek, čo sa v ňom nachádza, preto som ho podrobil menšiemu crashtestu. Skúšal som rozbiť telefóny Samsung Omnia, Omnia 2, Apple iPhone 2G a iPhone 3Gs.

Telefóny boli v puzdre a leteli z výšky 80, 100, 120, 150 a 200 centimetrov. Všetky smartphony pády a nárazy prežili bez akýchkoľvek následkov, škrabancov, či poškodení, pri páde z dvoch metrov na betón sa smartphone Samsung Omnia vypol. Pády prebehli na koberec, parkety, betón, trávu, železo, asfalt a blato. Všetky pády prebehli päť krát. 

Puzdro je mierne hrubšie a preto vynikajúco tlmí pády. Náhodné zhodenie zo stola, vypadnutie z vrecka pri behu na MHD a iné nehody sú bežne. Pády do blata a plytkej kaluže sú bezpečné aj vzhľadom na vode odolnú vnútornú vrstvu puzdra. 

 

Design

Keď som puzdro uvidel na obrázku, myslel som si, že sa jedná o akýsi kus koberca. Puzdro skrátka na fotke vyzerá inak. V skutočnosti je nádherné a dá sa využiť ako módny doplnok. Ak sa vám však nepáči, môžete si objednať ktorékoľvek od tohto výrobcu, všetky majú zhodné vlastnosti, len design sa mení. Treba dodať, že sa vždy jedná o limitovanú kolekciu designu a keď sa puzdra vypredajú, sú nahradené inou kolekciou. Všetky ochranné puzdra značky Fabrix, ktoré sa nachádzajú v iPhoneShope sú šité ručne.

 

Vyhodnotenie

Puzdro je na dotyk veľmi príjemné, kvalitnú prácu môžem iba chváliť. Ochranná funkcia je stopercentná, nevýhodou žiaľ je, že puzdro je hrubšie ako klasické a taktiež je ťažšie. Do menšieho vrecka sa teda zmestiť nemusí. To však vyvažuje vynikajúca ochrana zariadenia, ktoré je vo vnútri a tiež nádherné prevedenie. Zvonenie je z puzdra počuť bez akýchkoľvek problémov, vytiahnutie iPhonu je jednoduché, avšak nemusíte sa báť, že by vypadával. Ako som spomínal, puzdro skončilo aj v blate, preto som ho hodil do pračky na tridsať stupňov, potom na radiátor. S puzdrom sa vôbec nič nestalo, je stále rovnako príjemné na dotyk a svoj obsah chráni stále spoľahlivo.

 
 
 
 
Teraz si povedzme niečo o ochrannej fólii.
 
Tá je určená iba pre iPhone 2G, 3G a 3Gs. Pokrýva celú prednú časť iPhone, teda nie len samotnú obrazovku ale aj plochu pod a nad ňou.
 
Nevýhodou azda každej fólie je to, že sa lepenie musí podariť na prvý pokus. To našťastie neplatí pri Crystal Screen Protector. Fóliu je možné odlepovať a znova nalepovať, nie je s tým problém, avšak pozor treba dávať na „capky“, pokiaľ je fólia špinavá z vnútornej strany, špiny sa už nezbavíte.
 
Jej nevýhodou je, že aj na niekoľko pokusov sa mne, ani nikomu z mojich kolegov nepodarilo fóliu nalepiť tak, aby sa nevytvorili bublinky. A to aj napriek tomu, že fólie dostávate v podstate dve, prvá je pokusná a lepí sa na kus plastu, ktorý má rozmery zhodné s iPhone, až druhá na displej. Nakoniec sme v redakcii prišli na to, že displej nesmie byť studený, ale približne v izbovej teplote, vtedy sa bubliniek vytvorilo oveľa menej, no aj napriek tomu tam boli.
 
Medzi výhody určite patrí to, že fólia je naozaj tenká a pokiaľ ju máte dobre nalepenú nerozoznáte, či sa na displeji nachádza alebo nie. Taktiež sa po nej dobre pohybuje prstom a iPhone reaguje rovnako s fóliou, ako bez nej.
 
Každého určite poteší aj malá handrička na čistenie fólie. 
 
Na záver musím zhodnotiť, že fólia je naozaj kvalitná a dobre spracovaná. Nevýhodou je, že na fólii sa nachádza zelená nálepka, ktorá sa využíva pri odlepovaní, nálepka sa ťažko dáva dole a fólia sa môže poškodiť.
Na druhú stranu fólia chráni displej skvelo a odolá aj poškrabaniu vreckovým nožíkom a kľúčmi.
 
 
 
Produkty dodala a recenziu sponzoruje spoločnosť Innocent, ktorá prevádzkuje internetový obchod iPhoneShop.sk.
Autor: Tomáš Kusenda

Neprehliadnite: