Kindle pre PC

Peter Funka  /  12. 11. 2009, 17:54

Knihy sa už dajú čítať pohodlne aj na vašom PC - Amazon prichádza so značkou Kindle aj na počítače a uvidíme, ako sa mu podarí predať nám jeho knihy.

Len nedávno sme písali o čítačke elektronických kníh Amazon Kindle v súvislosti s rozmáhajúcim sa trhom e-čítania na telefóne Apple iPhone. Dnes sa objavila novinka, ktorá poteší všetkých majiteľov osobných počítačov – Kindle prichádza aj na PC.

Fenomén e-kníh sa teda dostáva aj na PC, kde je aplikácia Kindle for PC uvoľnená zadarmo – jediné poplatky platíte za samotné knihy. Tento program je cielený predovšetkým na notebooky a predpokladáme, že najviac sa rozvinie na netbookoch.

Prečo práve netbooky? V poslednom období sa objavili prvé typy netbookov s dotykovou obrazovkou, čo sa javí ako ideálne pre čítanie e-kníh. Pripočítajme si k tomu minimalistické nároky Kindle for PC na hardvér (500 MHz procesor, 128 MB RAM) a kombinácii Kindle + netbook nestojí nič v ceste.

Kindle pre PC je zatiaľ k dispozícii pre operačné systémy XP (SP2), Vista a 7. Ďalšia verzia bude cieliť znova na Apple, tentokrát však na počítače s MacOS – mala by byť k dispozícii v horizonte niekoľkých mesiacov.

Čo sa ponuky kníh týka, absolútna väčšina z nich je samozrejme v angličtine, čo však nie je hlavné obmedzenie. Tým je DRM ochrana, všetky knihy si teda zo Slovenska nekúpite kvôli licenčným prekážkam. Ceny za jednu knihu sa pohybujú okolo 10 dolárov. Kindle for PC takisto do budúcnosti plánuje veľkú ponuku novín, časopisov a blogov.

Na Amazon Store je k dispozícii viac ako 360 tisíc titulov, Amazon zdôrazňuje prítomnosť 101 zo 112 bestsellerov rebríčku New York Times. Veľmi užitočná je funkcia free book samples – máte si možnosť prečítať prvú kapitolu knihy a až potom sa rozhodnete či za ňu zaplatíte.

Samotná aplikácia Kindle for PC je designovaná pre dva druhy zákazníkov – tých, ktorí si cez ňu chcú sťahovať knihy do prenosného zariadenia Kindle (bez poplatkov za mobilný prenos dát) a pre tých, ktorí si chcú v Kindle for PC čítať samotné knihy, externé zariadenie teda nie je vyžadované. Ak ho však vlastníte, všetky zakúpené knihy na PC vám budú fungovať aj na ňom.

zdroje: arstechnica.com, mashable.com

Neprehliadnite: