Firefox oslavuje piate narodeniny

Peter Funka  /  10. 11. 2009, 08:18

Druhý najpoužívanejší web browser Firefox je na svete už 5 rokov - aká je jeho minulosť, súčasnosť a budúcnosť?

9.10.2004 vydala spoločnosť Mozilla prvú stabilnú verziu jej prehliadača Firefox. Vtedy ešte nemohla tušiť, že za päť rokov bude už vo verzii 3.5.5, ovládať takmer štvrtinu trhu s prehliadačmi a začne vytláčať v tej dobe absolútne monopolný Internet Explorer 6.

Firefox má za sebou zaujímavú históriu – pôvodne sa volal Phoenix, neskôr Firebird a až neskôr dostal meno, ktoré pozná dnes takmer každý používateľ internetu – Firefox. Doposiaľ ide o jeden z najväčších open source projektov a v podstate ide o vlajkovú loď tejto softvérovej licencie.

Dnes je Firefox vo verzii 3.5.5 – po oznámenej aktualizácii pred 10 dňami prišla ešte jedna, neplánovaná, no objavila sa ďalšia závažná chyba, ktorá môže spôsobiť padanie Firefoxu. Preto sa vo veľmi blízkej dobe očakáva ďalší update Firefoxu.

Stále podporovaná je aj staršia verzia 3.0, na ktorú taktiež vyšiel update v posledných dňoch. Teraz je vo verzii 3.0.15, Mozilla však odporúča všetkým používateľom tejto verzie čo najskôr prejsť na novší Firefox 3.5 a čoskoro vydávanie updatov pre túto verziu ukončí.

Firefox v súčasnosti používa denne 300 miliónov používateľov a počet jeho stiahnutí sa tento rok dostal cez magickú hranicu jednej miliardy. A nezdá sa, že by jeho popularita klesala, práve naopak – stále sťahuje náskok Internet Exploreru a v budúcnosti by ho mohol v počte používateľov prekonať.

Najbližšia budúcnosť Firefoxu je momentálne vo verzii 3.6. Jej prvá betaverzia bola vydaná minulý týždeň (je k dispozícii na stránkach Mozilly) a finálna verzia by sa mala objaviť na prelome novembra a decembra.

Zaujímavá je aj vzdialená budúcnosť tohto prehliadača – do verzie 4.0 sa chystá (podľa prvých designových návrhov) rozsiahla zmena designu, ktorá zatiaľ preberá koncept panelov použitý v Google Chrome a pridáva priehľadnosť okna prehliadača. Taktiež sa očakáva inštalácia doplnkov bez nutnosti reštartovania Firefoxu.

zdroje: arstechnica.com, computerworld.com, pcworld.com

 

Neprehliadnite: