EP a Rada EÚ sa dohodli na podmienkach pre zablokovanie prístupu k internetu

Tlačový servis  /  06. 11. 2009, 00:00

Prístup užívateľov k internetu môže byť obmedzené, ak je to nevyhnutné a primerané, a to iba po spravodlivom a nestrannom konaní vrátane práva užívateľa na vypočutie. Na tomto kompromise sa dohodli Parlament a Rada EÚ na zmierovacom konaní v stredu 4. novembra v noci. Išlo o poslednú nevyriešenú otázku telekomunikačného balíčka.

Obidve strany sa zhodli už v máji 2009, že internet je podstatným v uplatňovaní základných práv, akými sú právo na vzdelávanie, slobodu prejavu a prístup k informáciám. Poslanci preto naliehali počas zmierovacieho konania v stredu, aby boli vytvorené procedurálne záruky pre prístup k internetu v súlade s Európskym dohovorom o ochrane µudských práv a základných slobôd, ktorý zaručuje právo na účinnú právnu ochranu a riadny proces.

 

Parlament požaduje primerané záruky pre prístup k internetu

 

Parlament a Rada EÚ sa zhodli, že obmedzenia v prístupe užívateµov k internetu môžu "by» uložené iba vtedy, ak sú opodstatnené, primerané a nevyhnutné v rámci demokratickej spoločnosti." Takéto opatrenia môžu by» prijaté iba "s náležitým zohµadnením zásady prezumpcie neviny a práva na súkromie" a ako výsledok "predchádzajúceho, spravodlivého a nestranného konania", ktoré zaručuje "právo na vypočutie (...) a právo na účinné a včasné súdne preskúmanie," tvrdí kompromisné znenie rámcovej smernice pre elektronické komunikačné siete a služby.

"V náležite opodstatnených naliehavých prípadoch" sa môžu urobi» vhodné procesné ustanovenia pod podmienkou, že sú v súlade s Európskym dohovorom o ochrane µudských práv.

 

V budúcnosti sa môžu užívatelia internetu odvoláva» na tieto ustanovenia v súdnom konaní proti rozhodnutiu členského štátu odpoji» ich prístup k internetu.

 

Delegácia Parlamentu, ktorá vyjednávala v zmierovacom konaní za EP, schválila spoločný text jednomyseµne. Kompromisné znenie návrhu musia ale poslanci schváli» na plenárnom zasadnutí a následne tiež Rada EÚ.

 

Ochrana základných práv užívateµov internetu   

 

Ani pôvodný návrh Komisie, ani spoločná pozícia Rady EÚ nezahŕňali záruky proti nevhodnému obmedzovaniu prístupu užívateµov k internetu. Napriek tomu, Európsky parlament prijal dvakrát pozmeňujúci návrh, ktorý požaduje od národných regulačných orgánov, aby podporovali záujmy občanov EÚ. Okrem iného pomocou "uplatnenia zásady, že základné práva a slobody koncových užívateµov nemožno nijako obmedzova» bez predchádzajúceho rozhodnutia súdnych orgánov, najmä v súlade s článkom 11 Charty základných práv Európskej únie o slobode prejavu a práve na informácie, okrem prípadu, ak je ohrozená verejná bezpečnos» a rozhodnutie môže by» vtedy prijaté až následne."

 

Rada EÚ dvakrát odmietla tento pozmeňovací návrh, čím spôsobila tretie, a teda posledné štádium legislatívneho procesu EÚ, známe ako zmierovacie konanie.

 

Na druhej strane, existovali vážne pochybnosti o právnej platnosti tohto pozmeňovacieho návrhu, keďže by sa mohlo zda», že prekračuje hranice kompetencií Spoločenstva. Takéto znenie by si pravdepodobne bolo vyžiadalo harmonizáciu súdnych systémov členských štátov. Ide o podmienku, ktorá presahuje, čo môže Spoločenstvo schváli» v súlade s právnym základom Zmluvy o ES (článok 95 o harmonizačných opatreniach pre vnútorný trh). Z toho vyplýva, že, ak by bol pôvodný pozmeňujúci návrh schválený, Európsky súdny dvor by mohol zruši» rámcovú smernicu pre elektronické komunikačné siete a služby v neskoršom štádiu.

 

Posilnenie užívateµských práv a spolupráce národných regulačných orgánov

 

Rada EÚ potvrdila 26. októbra 2009 dohodu, ktorú dosiahla v máji s Parlamentom, o ďalších dvoch návrhoch telekomunikačného balíčka. Jedným je nariadenie týkajúce sa vytvorenia nového európskeho orgánu BEREC (Úrad európskych regulačných orgánov v oblasti telekomunikácií), ktorý má zlepši» spoluprácu medzi národnými regulačnými orgánmi. Druhým je smernica na posilnenie práv užívateµov. Okrem iného umožní zákazníkom prenos mobilného telefónneho čísla pri zmene operátora za 1 pracovný deň alebo tiež vyžiadanie súhlasu užívateµa predtým ako sa "cookies" nainštalujú do jeho počítača.

 

Budúce kroky

 

Hlasovanie o telekomunikačnom balíčku je naplánované na novembrové plenárne zasadnutie, ktoré bude od 23. do 26. novembra. V tre»om, a teda poslednom čítaní o rámcovej smernici, môžu Parlament a Rada EÚ buď schváli» alebo zamietnu» spoločné znenie textu ako celok a to bez ďalších pozmeňujúcich návrhov. Pre schválenie je v Parlamente potrebná jednoduchá väčšina odovzdaných hlasov, zatiaµ čo Rada rozhodne kvalifikovanou väčšinou.

 

Ak Parlament alebo Rada EÚ neschvália spoločný text v tomto tre»om čítaní, rámcová smernica pre elektronické komunikačné siete a služby bude považovaná za neschválenú. V tom prípade postup spolurozhodovania môže opä» zača» až po novom legislatívnom návrhu Komisie.

 

 

Viac informácií nájdete na stránke EP:

 

http://www.europarl.europa.eu/news/expert/infopress_page/052-63798-309-11-45-909-20091105IPR63793-05-11-2009-2009-true/default_sk.htm

Neprehliadnite: