„One Stop Shop for Companies“ podporuje vznik nových firiem

Tlačový servis  /  05. 11. 2009, 00:00

Možnosť elektronicky založiť firmu v Slovinsku spôsobila, že miera zakladania nových spoločností v krajine narástla o 20 % a ročne sa ušetrí viac než 10 mil. €.

Za týmto úspechom stojí „elektronický supermarket“, kde budúci podnikateľ „nakúpi“ všetko pre svoje podnikanie na jednom mieste a takmer okamžite. „Skúsenosťami Slovinska v oblasti informatizácie verejnej správy sa bude môcť inšpirovať i Slovensko. Umožní to najmä nedávno vládou SR schválené memorandum oboch krajín o spolupráci, ktoré bude v blízkej budúcnosti podpísané,” uviedla Lucia Mušková, programová riaditeľka kongresu ITAPA 2009.

 

 

One Stop Shop for Companies“ (e-VEM) je portál, , ktorý umožňuje firmám v Slovinsku jednoduchým spôsobom vybaviť na jednom mieste všetko čo súvisí s podnikaním. t.j. okrem iného registrovať novú firmu, zadávať všetky zmeny, ako aj ukončiť jej existenciu. V minulosti bolo založenie („start-up“) firmy zdĺhavé, elektronicky sa všetky administratívne a právne náležitosti vyriešia do troch dní, povedala vo svojej prezentácii počas druhého dňa kongresu ITAPA 2009 Teja Batagelj zo slovinského Ministerstva verejnej správy.

 

Prvým krokom pri zakladaní firmy v Slovinsku je vyplnenie on-line registračného formulára. Systém ďalej overí informácie v existujúcej obchodnej, daňovej, demografickej a priestorovej databáze. Ak je všetko v poriadku, firma sa automaticky zaregistruje na súde a systém jej vygeneruje identifikačného (IČO) a daňové (DIČ) číslo. V mene vlastníkov odošle potrebné registračné informácie daňovým orgánom a tiež do systému zdravotného a sociálneho poistenia. „One Stop Shop for Companies“ tiež informuje o založení firmy príslušné profesné združenia a asociácie, pracovný úrad a dokonca založí podnikateľovi dočasný bankový účet. Na portáli tiež prebieha prihlasovanie či odhlasovanie jej zamestnancov do zdravotných poisťovní a na dôchodkové poistenie, či odvody do sociálnej poisťovne. Všetko prebieha v rámci zabezpečenej elektronickej komunikácie, ktorú garantujú bezpečnostný certifikát a elektronický podpis.

 

Certifikát s podpisom si budúci podnikatelia v Slovinsku môžu zabezpečiť na 157 kontaktných miestach po celej krajine a potom komunikujú už len elektronicky. Do databázy má tiež prístup 88 notárskych kancelárií. Služby sa poskytujú spravidla bezplatne, výnimkou sú len tie typy firiem, ktoré sa podľa slovinskej legislatívy registrujú za administratívny poplatok (cca 1/5 firiem). Novovznikajúce firmy sa už do portálu registrujú automaticky, existujúce si prístup vybavujú. Portál VEM tak dnes využíva už približne tisíc firiem.

 

Za najväčšie prínosy elektronického systému registrácie firiem sa považuje nárast miery vzniku nových právnických osôb o 20% a šetrenie nákladov vo výške 10,2 mil. € ročne (z toho úspory firiem činia 1,6 mil. € ročne).

 

One Stop Shop for Companies“ sa začal realizovať v júni 2007. Jeho vývoj z veľkej časti (85 %) podporili prostriedky z Európskeho sociálneho fondu (ESF). V prvých dvoch rokoch si vyžiadal investície v celkovej výške 3,4 mil. eur.

 

V júni 2009 získal slovinský „One Stop Shop for Companies“ medzinárodné ocenenie U.N. Public Service Award.

Neprehliadnite: