Akciová spoločnosť MSZ vyrobila palivo pre českú jadrovú elektráreň Temelín

Tlačový servis  /  05. 11. 2009, 00:00

Akciová spoločnosť Mašinostrojiteľnyj zavod vyrobila palivové kazety TVSA s alternatívnou konštrukciou určené pre prvú dodávku v roku 2010 pre prvý blok reaktora VVER-1000 jadrovej elektrárne Temelín v Česku.

Inšpekciu produkcie vykonali zástupcovia českých spoločností ČEZ Group, ALTA a Jadrovej elektrárne Temelín. Počas návštevy podniku zahraničnú delegáciu sprevádzali experti akciových spoločností MSZ, TVEL a celoruského výrobného združenia Zarubežatomenegrostroj. Pracovná komisia vykonala inšpekciu procesu výrobu palivových kaziet TVSA a uskutočnila technickú poradu, na ktorej sa prerokovali otázky súvisiace s podmienkami výroby paliva a otázky súladu produkcie s požiadavkami zmluvnej dokumentácie.

 

 

"Máme veľmi dobré skúsenosti s prevádzkou paliva pre reaktory VVER-440 druhej generácie na JE Dukovany, ktoré vyrába spoločnosť Elemaš. Dúfame, že také výsledky môžeme očakávať aj na reaktore VVER-1000", povedal zástupca spoločnosti ALTA Roman Kubín a dodal: „Bol som veľakrát v tomto podniku a chcem poznamenať, že podnik veľa investuje do modernizácie výroby a zdokonaľuje technologické postupy." Pavel Veselý, vedúci odboru nákupu jadrového paliva spoločnosti ČEZ Group zdôraznil, že počas návštevy sa vyriešili mnohé otázky vykonávania montážnych prác, technickej dokumentácie a otázky poslednej fázy výroby paliva pre prvé zavážanie paliva do reaktora. „Sme spokojní s kvalitou prác vo všetkých etapách výroby. Skúsenosti z prevádzky ruského paliva na JE Dukovany ukázali, že toto palivo vyhovuje najprísnejším svetovým kvalitatívnym normám. Konkrétne, pokiaľ ide o hĺbku vyhorenia, nám ako zákazníkom toto palivo úplne vyhovuje."

 

"Odborníci spoločností MSZ, TVEL a experti českých spoločností vykonali rozsiahle práce súvisiace s vypracovaním potrebnej dokumentácie za účelom získania licencie na nový druh paliva pre JE Temelín zavedeným postupom. V súčasnosti je k dispozícii schválenie českej strany, vrátane regulačných orgánov dohľadu", poznamenal Pjotr Aksjonov, vedúci odboru hlavného konštruktéra otvorenej akciovej spoločnosti MSZ.

 

Palivo pre dva bloky jadrovej elektrárne Temelín s reaktormi VVER-1000 sa bude aj v budúcnosti vyrábať v súlade s dlhodobou zmluvou uzatvorenou v máji 2006 medzi korporáciou TVEL a vedúcou energetickou spoločnosťou ČEZ Group, a.s. na základe tendra, v ktorom zvíťazil ruský výrobca palivových kaziet.

 

Nové zdokonalené palivo TVSA pre reaktory VVER-1000, ktoré bude korporácia TVEL dodávať v roku 2010, sa vyznačuje tuhšou konštrukciou zabezpečujúcou vyššiu účinnosť prevádzky reaktora. Všetky tieto technické parametre zvyšujú úspornosť prevádzky paliva a zlepšujú hospodárske ukazovatele jadrovej elektrárne. Modifikované palivo daného typu sa úspešne využíva v Kalininskej jadrovej elektrárni.

Neprehliadnite: